Την ιστορία λένε και οι φωτογραφίες...

O φωτογράφος Φιλιππέλης Αναστάσιος



Κυκλοφόρησε το πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό λεύκωμα «Την ιστορία λένε και οι φωτογραφίες» με επίκεντρο την περιοχή του Ιάσμου του Ν. Ροδόπης (1945-1965). Υπεύθυνος της παρουσίασης είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου ο οποίος με την χορηγία της Νομαρχίας Ροδόπης σε μια μη εμπορική έκδοση κατάφερε πολύ εύστοχα να αποτυπώσει σε 400 σελίδες ενα μέρος απο την δουλειά του Αναστάσιου Φιλιππέλη.


Η παρουσίαση έγινε σε μια κατάμεστη απο πλήθος αλλά και συγκίνηση αίθουσα που ήρθε να τιμήσει την δουλειά όσων εργάστηκαν για να αναδειχθεί τα όσα «είδε» το φωτογραφικό μάτι του Αναστάσιου Φιλιππέλη.


Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ίάσμου που παρόντες ήταν απλοί άνθρωποι – φίλοι, συγχωριανοί, μεταξύ άλλων μίλησαν με θέρμη για το σημαντικότατο απο ιστορικής και καλλιτεχνικής πλευράς έργο του Ιασμιώτη φωτογράφου, η εκδότρια του «ΠτΘ» και έχων το γενικό συντονισμό του λευκώματος κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, ο Περιφερειάρχης Αν.Μακ.Θράκης κ. Γιαννακίδης Αρης και τέλος ο ηθοποιός Ανδρεάδης Φιλοποίμην.



27-2-2011 Ίασμος Ροδόπης
 Εκδήλωση προς τιμή του φωτογράφου Αναστάσιου Φιλιππέλη

 
Το εγχείρημα ανήκει εξ ολοκλήρου στο τμήμα φωτογραφίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου - ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό να βοηθήσει τους ερασιτέχνες φωτογράφους της περιοχής να καλλιεργήσουν τις γνώσεις που χρειάζονται για την παραπέρα εξέλιξη τους, αλλά και να φροντίσει για την συγκέντρωση, αντιγραφή και φύλαξη παλιού φωτογραφικού υλικού της περιοχής.



Ο Φιλιππέλης, γνωρίζοντας τον κανείς μέσα από τις φωτογραφίες ήταν άνθρωπος πράος, καλοσυνάτος, προσιτός στους συγχωριανούς τους. Ήταν μπροστά από τα χρόνια που ζούσε. Η μανία του ήταν πρωτοποριακή, ασχολήθηκε με τον εργαζόμενο άνθρωπο, με τον φτωχό, τον εργάτη. Έτσι, σώζονται πολλές φωτογραφίες που δείχνουν ανθρώπους να δουλεύουν, στα καπνά, στα αμπέλια, στις φυτείες, τους δείχνει στα γλέντια, αλλά και στον πόνο. Ακόμη και στα πορτρέτα του φαίνεται η λυρικότητα του. Το έργο του, δεν είναι τίποτε άλλο από ολόκληρη η ιστορία του Ιάσμου, ένα υλικό που η αξία του δεν μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί σωστά κι αυτό γιατί το έργο της εμφάνισης των φιλμ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτή, η παρουσίαση είναι το πρώτο δείγμα της δουλειάς που προηγήθηκε αλλά και ένας φόρος τιμής στον Ιασμιώτη καλλιτέχνη.



Ένας καλλιτέχνης πιο μπροστά από την εποχή του ήταν ο Αναστάσιος Φιλιππέλης που γεννήθηκε το 1905 και πέθανε το 1973. Πριν τον πόλεμο στην περιοχή του σταθμού είχε μια ταβέρνα το ονομαζόμενο “Εξοχικόν” που αποτελούσε και πόλο έλξης όλων των κατοίκων. Ένα πολύ όμορφο κέντρο διασκέδασης με γραμμόφωνο και γευστικό φαγητό. Το 1930 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογραφία κάνοντας όμως πραγματικά φωτογραφίες τέχνης. Δυστυχώς το μεγαλύτερο υλικό του έργου έχει χαθεί. Διασώθηκε ένα μικρό, περί τις 3000 αρνητικού φιλμ.

Προσωπικά δεν είχα ποτε την τύχη να τον συναντήσω ούτε να συνομιλήσω μαζί του. Άκουγα ανέκδοτες ιστορίες απο συγγενείς, έβλεπα τα κάδρα με τις φωτογραφίες ή τα ημερολόγια που κάθε χρόνο με κόπο προετοίμαζε ο Πολιτιστικός Σύλλογος. Ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να γνωρίσω ένα μέρος απο όσα έκανε για τον τόπο που μεγάλωσε και έζησε ο παππούς μου.

 
Σε ευχαριστούμε Αναστάσιε Φιλιππέλη για την σπάνια παρακαταθήκη σου!


Καφενείο "Εξοχικόν"στον Ίασμο Ροδόπης - δεκαετία '40
φωτογραφία Φιλιππέλη Αναστάσιου



Σαρακατσάνικη οικογένεια στον Ίασμο Ροδόπης - δεκαετία '50
φωτογραφία Φιλιππέλη Αναστάσιου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεβαίνοντας στα σκαλοπάτια της ελληνικής ιστορίας μέσα από τα χαρακώματα και τα μνημεία του Όρους Μπέλλες - Νυχτερινή πορεία και διανυκτέρευση στο Όρος Μπέλλες - Κερκίνη.

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024