Θρακικά Μετέωρα (Συντεταγμένες:41°13'11"N 25°8'10"E)




Η Ροδόπη έχει τα δικά της Μετέωρα, τα Θρακικά Μετέωρα, στα ορεινά του Ιάσμου. Ο Ιάσμος βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Ροδόπης, συνορεύει με τον νομό Ξάνθης, βορειοανατολικά με τη Βουλγαρία, δυτικά με την κοινότητα Αμαξάδων, ανατολικά με  τον Σώστη  ενώ νοτιοδυτικά του βρίσκεται η λίμνη Βιστονίδα. Ωστόσο, έχει κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει από όλες τις περιοχές, τα Θρακικά Μετέωρα! 


Την ορεινή αυτή περιοχή της Ροδόπης διασχίζει το ποτάμι Κομψάτος, το οποίο πηγάζει από την περιοχή του Εχίνου στα πομακοχώρια και εκβάλει στην λίμνη της Βιστονίδας.


Για να φθάσει ο επισκέπτης έως εκεί, πρέπει να περπατήσει αρκετά χιλιόμετρα. Όταν φθάσει, ανακαλύπτει ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα σκηνικό άλλης εποχής. 



Τα άγρια άλογα της Ροδόπης.


Στα Θρακικά Μετέωρα βρίσκουν καταφύγιο τα άγρια άλογα της Ροδόπης, κοντά στην κοιλάδα του ποταμού Κομψάτου.
Η ύπαρξη των άγριων αλόγων στην περιοχή συνδέεται με προϊστορικούς μύθους, που τα συνδέει με τα ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη που εξημέρωσε ο Ηρακλής, τα οποία κατά μία εκδοχή ζούσαν γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα. 

Σήμερα ζουν περίπου 50 άγρια άλογα με επικεφαλής έναν ασπρόμαυρο αρσενικό, που διαφεντεύει το κοπάδι. Για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το κοπάδι, υπάρχει η εξής προφορική μαρτυρία: 

Τη δεκαετία του ’50 ζούσαν στην περιοχή δύο αδέλφια που είχαν μερικά άλογα για τις αγροτικές τους ασχολίες. Όμως, η μοίρα έπαιξε μυστήριο παιχνίδι στα δυο αδέρφια. Για δικές τους διαφορές ο ένας αδελφός σκότωσε τον άλλο και τελικά ο δράστης πέθανε στη φυλακή. Τα άλογά τους αφέθηκαν ελεύθερα. Τα σημερινά άγρια άλογα θεωρούνται απόγονοι των αλόγων των δύο αδελφών

Κάποιοι ισχυρίζονται πως τα άλογα αυτά αποτελούν ειδική ράτσα και προστατεύονται από διάφορες συμβάσεις. Η μοναδικότητά τους βρίσκεται στα πολύ δυνατά πόδια τους, αλλά και στο ύψος τους, που είναι λίγο χαμηλότερο από τις άλλες ράτσες των αλόγων.

Μνημεία.

Ο τρίκλιτος ναός των πρώτων χριστιανικών χρόνων στον Πολύανθο, ο αρχαίος θρακικός οικισμός στο Ληνό, τα ερείπια της αρχαίας Μαξιμιανούπολης - Μοσυνούπολης,  ο οχυρωματικός περίβολος της Αναστασιουπόλεως - Περιθεωρίου, η βυζαντινή γέφυρα του Κομψάτου, και η  διαδρομή-προσκύνημα στη δεύτερη, μετά το Άγιο Όρος, μοναστική πολιτεία του Παπικίου όρους.



Το μέρος μοναδικό, χαμένο ανάμεσα στις βουνοκορυφές της Ροδόπης. Θέλει κόπο, επιμονή και προσπάθεια για να το προσεγγίσεις, (ο δρόμος στα όρια του κατεστραμμένου) αλλά θα ανταμείψει όσους θα το προσπαθήσουνε. Οι βραχώδεις σχηματισμοί των θρακικών μετεώρων, σε ξαφνιάζουν με τον όγκο τους και την μεγαλοπρέπεια τους, ενώ οι διάσπαρτοι εγκαταλειμμένοι Πομάκικοι οικισμοί, τα ξεχασμένα πέτρινα γεφύρια, οι παρατημένες αγροικίες και τα παλιά ξεχασμένα μονοπάτια προσδίδουν μια αίσθηση μυστηρίου στο όλο τοπίο. Είναι τελικά ένα από τα ομορφότερα μέρη της Θράκης.



Τα Θρακικά Μετέωρα είναι μια βραχώδης περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους βόρεια 
του Ιάσμου στην ορεινή Ροδόπη κοντά στα σύνορα με την Ξάνθη.








 Τα Θρακικά Μετέωρα περιτριγυρίζονται από τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς της Αστραίας, του Πολύαρνου (το Πολύαρνο λέγεται "Κιουζούμπασι") και του Εύθυμου. Η πρόσβαση στα Θρακικά Μετέωρα γίνεται οδικώς μέσω ενός δύσβατου χωματόδρομου ο οποίος ξεκινά ανατολικά του Ιάσμου.



 Η διαδρομή αποτελεί μέρος του διεθνούς  ορειβατικού μονοπατιού Ε6 το οποίο ξεκινάει απο την Φινλανδία διασχίζει 5200 χλμ. επι Ευρωπαϊκού εδάφους και καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη. 


H δημιουργία των βράχων είναι περίπου ίδια με αυτή των μετεώρων. Δηλαδή αποτελούνται από κροκάλες και ψαμμίτες (άμμος) που έχουν συγκολληθεί με τη βοήθεια του ανθρακικού ασβεστίου. 

Xωρίζονται σε τρία συγκροτήματα με το μεγαλύτερο να βρίσκεται κοντά στο χωριό της Αστραίας. 

Μοναδικής άγριας ομορφιάς ορθοβράχοι που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Γύρω τους ζουν γυπαετοί ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λύκοι, αγριόγατες και διάφορα είδη ερπετών. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια είδη πουλιών, κυρίως αρπακτικών όπως ο Ασπροπάρης http://eoskomotinis.blogspot.gr/2012/11/o-a.html . Στην ποικιλία των ειδών που απαντούν εδώ, συμβάλλει και η γειτνίαση της περιοχής με τα βουνά του Έβρου (Δαδιά) και τη λίμνη της Βιστονίδα.  Αξίζει να τα επισκεφθείτε



Στον οικισμό Πολύαρνο  (Κιουζούμπασι) υπάρχει ορεινό καταφύγιο δυναμικότητας 20 περίπου ατόμων (ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου).

Σύνδεσμοι Παραπομπές:




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024