Τσίπουρο το εθνικό ποτό των Ελλήνων
Καζάνι Ιάσμου Ροδόπης Νοέβριος 2011 |
Τέτοιες μέρες κάθε Οκτώβριο και Νοέβριο, μετά τον τρύγο και τα πατήματα για τον μούστο και το φρέσκο κρασί, σειρά έχει η παρασκευή του τσίπουρου.
Το τσίπουρο προέρχεται από τα στέμφυλα ή τσίκουδα, τα υπολείμματα της μουστοποίησης των σταφυλιών -τσάμπουρα, φλούδες και κουκούτσια, δηλαδή τη μάζα που απομένει μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού, με σκοπό την παραγωγή κρασιού. Αυτή η μάζα αποτελείται από τους φλοιούς των σταφυλιών, τα γίγαρτα (κουκούτσια) ενώ περικλείει και κάποιο ποσοστό αζύμωτου γλεύκους (μούστου), γλεύκους σε ζύμωση ή και πλήρους ζυμωμένου γλεύκους (κρασιού). Γενικά, τα γίγαρτα αποτελούν το 3-6%, η φλούδα το 6-9% και η σάρκα το 75-85% αυτής της μάζας.
Καζανιά απόσταξης τσίπουρου |
Το τσίπουρο έχει τις περισσότερες φορές 36 με 45 αλκοολικούς βαθμούς.
Δεν πρέπει να συγχέεται με το ούζο - ποτό συγγενές με διαφορετικό τρόπο παρασκευής.
Τα γλέντια την ώρα της παραγωγής του τσίπουρου ή ρακής στις καζανιές είναι ονομαστά. Γύρω από τη "ρούμπα" (το σωληνάκι, απ΄ όπου βγαίνει η πρώτη ρακή), συγκεντρώνονται μέλη οικογενειών, παρέες, καλεσμένοι - φίλοι και γλεντάνε.
Στέμφυλα - απομεινάρια απο το μούστο του κρασιού αποτελούν το βασικό συστατικό παρασκεύης του τσίπουρου Νοέβριος 2011 Ίασμος Ροδόπης. |
Το τσίπουρο, είναι στην ουσία ένα εργαλείο "επικοινωνίας".
Για τον επισκέπτη - τουρίστη που θα παραβρεθεί σε καζανιά, είναι μια μοναδική εμπειρία που σπάνια συναντά.
Και σίγουρα θα θυμάται, με ένα μπουκάλι τσίπουρου που θα πάρει μαζί του φεύγοντας, τιμώντας την θρακιώτικη παράδοση και φιλοξενία.
http://www.klika.gr/cms/index.php/peri-orekseos/merakia/134-ftiakse-dikosou-tsipouro.html?start=1
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF
Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες απο το παραδοσιακό καζάνι του κ. Κλεάνθη Ιωαννίδη στον Ίασμο Ροδόπης.