Joseph Koudelka ο "εύαισθητος ρεαλιστής" φωτογράφος (1938-)


Ο Joseph Koudelka συχνά δήλωνει "δεν είχα ποτέ στη ζωή μου TV, Αυτοκίνητο, κινητό, Η/Υ και μου αρέσει στη ζωή μου να κοιμάμαι έξω…στη φύση"

Ο Joseph Koudelka σαν φωτογράφος απέκτησε τόσο έντονη φημολογία για το όνομα του όσο λίγοι άλλοι φωτογράφοι. « Ο ΝΟΜΑΣ, Ο ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΣ, Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΟΡΟΥΣ, Ο ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ» είναι μερικά μόνο από το προσωνύμια που του προσέδωσε ο τύπος και τα Μ.Μ.Ε.

 
Φωτογράφιζε μόνο Α/Μ γιατί  όπως υποστηρίζει "Από μόνο του είναι αφαίρεση δεν είναι πραγματικότητα


Για να καταλάβουμε για τι άνθρωπο μιλάμε «….δεν είχα ποτέ στη ζωή μου TV, Αυτοκίνητο, κινητό, Η/Υ και μου αρέσει στη ζωή μου να κοιμάμαι έξω…στη φύση» δήλωσε το 2008 επισκεπτόμενος την Αθήνα.

Ο Joseph Koudelka για το έργο του  the Black Triangle που ασχολείται με το θάνατο- καταστροφή της φύσης   δηλώνει " Μόνο αν μπορέσεις να καταλάβεις τον θάνατο θα καταλάβεις και την ζωή….»

Τα τελευταία χρόνια δεν δημοσιεύει φωτογραφίες έχει αδημοσίευτο υλικό πάνω από 20 χρόνια.

Χρησιμοποιεί πανοραμικό φακό
Αντιπαθεί τις συνεντεύξεις έχει δώσει ελάχιστες

Δεν φωτογραφίζει γυμνό – γυναίκες (ελάχιστες).

Φώτο του Joseph Koudelka

Γεννημένος το 1938 (74 ετών σήμερα) σε ένα μικρό χωριό της Τσεχοσλοβακίας την Μοράβια ο Josef Koudelka ξεκίνησε την περιπλάνηση με την φωτογραφία σαν έφηβος με μια 6 Χ 6 πλαστική φωτογραφική μηχανή. «Όταν ανακάλυψα την φωτογραφία τραβούσα τοπία, αλλά τις περισσότερες φορές με αποτέλεσμα απογοητευτικό….Το τοπίο δείχνει πολύ πιο όμορφο στην πραγματικότητα απ’ ότι στην φωτογραφία!!!»
 
Σπούδασε στην Πράγα και Μπρατισλάβα και εργάστηκε ως μηχανικός αεροναυπηγικής μέχρι το 1967. Παράλληλα εργαζόταν και ως θεατρικός φωτογράφος στην Πράγα!

 
Gypsies 1967 - Joseph Koudelka

Ταυτόχρονα άρχισε να μελετά την ζωή και τις συνήθειες των ROM (Τσιγγάνων) στην Σλοβακία σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση επιχειρούσε να τους «αφομοιώσει» κοινωνικά στην Tσέχικη κοινωνία! Η έρευνα του έγινε έκθεση φωτογραφίας και δημοσιοποιήθηκε το 1967 στην Πράγα γνωστή με το όνομα “ GYPSIES”. Ήταν η δουλειά με την οποία προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας και άρχισε να γίνεται γνωστός!!!!


Gypsies αποτελεί το έργο που τον έκανε γνωστό στο κοινό!

To 1968 επέκτεινε την έρευνα και μελέτη (φωτογραφικά) και στην μειονότητα των ROM της γειτονικής Ρουμανίας . Την ίδια χρονιά κατέγραψε φωτογραφικά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης (Σύμφωνο της Βαρσοβίας) στην Τσεχοσλοβακία. Οι δραματικές και μοναδικές φωτογραφίες του υπογεγραμμένες με τα αρχικά “P.P.” (Prague Photographer) υπο τον φόβο της σύλληψης του ιδίου αλλά και της οικογενείας του, που απεικόνιζαν τους Σοβιετικούς στρατιώτες με τα άρματα μάχης στο κέντρο της Πράγας το ’68 και τους Τσέχους πολίτες να προβάλλουν αντίσταση, έγιναν Σύμβολο Αντίστασης παγκοσμίως. Φωτογραφία του γίνεται πρωτοσέλιδο εκείνη την εποχή στους Sunday Times. Ήταν η δουλειά που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό!

Φωτογραφίες του κατα την εισβολή του '67 γίναν πρωτοσέλιδα στη Sunday Times

Για την δουλειά αυτή αναφέρει ο Κουντέλκα : "οι φωτογραφίες «η Άνοιξη της Πράγας» δεν είναι στρατευμένες- δεν χρειάζονται καν επεξηγηματικές λεζάντες. Ποτέ δεν έβαλα τις φωτογραφίες μου σε κατηγορίες πάντα φωτογραφίζω σε ότι βλέπω."

Τα γεγονότα της εισβολής στην Πράγα του '67 όπως τα αποθανάτησε με το ψευδώνυμο "Prague Photographer"

Ο KOYDELKA ουσιαστικά α-πατρίς πολιτικά διωγμένος από το καθεστώς της νέας κυβέρνησης περιφέρεται από εδώ και εκεί κυριολεκτικά. Το 1970 του προσφέρεται άσυλο πολιτικού πρόσφυγα από την Μ. Βρετανία ενώ παράλληλα ο ELLIOT ERWIT ένας άλλος μεγάλος φωτογράφος τον συστήνει στο MAGNUM στο οποίο έγινε μέλος το 74. Την περίοδο εκείνη του προσφέρονται πάρα πολλές δουλειές σε περιοδικά και εκδοτικούς οίκους, ο ασυμβίβαστος KOUNTLEKA όμως τις απορρίπτει και προτιμά να περιφέρεται από εδώ και από εκεί κάνοντας αυτό που του αρέσει, χωρίς να έχει πατρίδα και μόνιμη βάση! Ο Κουντέλκα λαμβάνει δεκάδες βραβεία, επαίνους και μετάλλια για την δουλειά που κάνει περιφερόμενος στην ύπαιθρο και επισκεπτόμενος δεκάδες χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα 1994  (Καλεσμένος απο τον Θόδωρο  Αγγελόπουλο … για να φωτογραφίσει «το βλέμμα του Οδυσσέα»)

Θανάσης Βέγγος- Τεο Αγγελόπουλος όπως τους αποθανάτισε στα γυρίσματα της ταινίας "Το βλέμμα του Οδυσσέα"

"Όταν του έδειξα την δουλεία μου" αναφέρει ο Koudelka για την πρώτη συνάντηση του με τον Θόδωρο, την οποία δεν είχε ξαναδεί, ο σκηνοθέτης τον πλησίασε και του λέει…."Ζόζεφ είσαι τρελός. Μου αρέσει πολύ η δική σου η τρέλα αλλά προτιμώ την δική μου!"

 
Φώτο του Joseph Koudelka (Θοδωρής Αγγελόπουλος)
 
To 1988 εκδίδει το φωτογραφικό λεύκωμα “Exiles”. Επιστρέφει στην Τσεχία το 90 μετά από απουσία 20 και βάλε χρόνων παρουσιάζοντας την δουλειά του the Black Triangle που αποτελεί ένα σύνολο από εικόνες της φύσης που περιφερόταν και απεικονίζει την καταστροφή της από την βιομηχανοποίηση και παρέμβαση του ανθρώπου ( Tσεχία)! Για το έργο του αυτό αναφέρει : “ Στο έργο αυτό απεικονίζεται ο Θάνατος…Αν μπορέσεις να καταλάβεις αυτόν τότε θα καταλάβεις και την ζωή….»

Το 1999 εκδίδει το βιβλίο του Chaos μια συλλογή από πανοραμικές φωτογραφίες.

 - Joseph Koudelka -

Ο Κουντέλκα συνεχίζει να φωτογραφίζει και εκδίδει πολλά ακόμη φωτογραφικά βιβλία και λευκώματα. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του εκδίδεται το 2006 με τον τίτλο Koudelka.


Joseph koudelka (1938-)
Φωτογραφίζει μόνο Α/Μ «…Το χρώμα δεν με ενδιαφέρει, δεν ξέρω να εξηγήσω γιατί, ίσως γιατί το ασπρόμαυρο είναι αφαίρεση δεν είναι πραγματικότητα…»


Ο καλλιτέχνης αποσύρεται στην Γαλλία και Πράγα συνεχίζοντας το φωτογραφικό του έργο. Ο ίδιος έχει 2 κόρες και ένα γιό το καθένα από διαφορετική χώρα Ιταλία, Γαλλία και Αγγλία.

Τα γεγονότα της εισβολής στην Πράγα του '67 όπως τα αποθανάτησε με το ψευδώνυμο "Prague Photographer"

Έχει λάβει δεκάδες σημαντικότατες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία (βραβείο Ρόμπερτ Κάπο για «τα γεγονότα του 69», Βραβείο Νανταρ για το «Τσιγγάνοι και το τέλος του ταξιδιού», Εθνικό βραβείο Τσεχοσλαβακίας ‘ 87 ) και έχει πραγματοποιήσει επίσης σημαντικότατες εκθέσεις της δουλείας του σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων 3 στην Ελλάδα το 1995 στη Θεσ/νίκη -Μύλος, "το βλέμμα του Οδυσσέα", το 1997 την ίδια έκθεση στο Ζάππειο Αθήνα και το 2008 στο Μουσείο Μπενάκη παρουσίασε 300 φωτογραφίες του από την 40χρονη συνολική πορεία του.




 
Ο ίδιος αρέσκεται να εξομολογείται.....

«Δεν προσπαθώ να καταλάβω. Για μένα το πιο όμορφo πράγμα είναι να ξυπνώ, να βγαίνω έξω και να κοιτάζω. Πολλές φορές φωτογραφίζω θέματα που οι άλλοι βρίσκουν ανόητα, αλλά αυτά με κάνουν να αισθάνομαι «όμορφα»


Joseph Koudelka (1938-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024