Παπίκιο ή "Αητόβουνο" ή "Καρτάλ Ντάγ" (υψόμετρο 1483μ.): Στα βήματα των μοναχών του 11ου αιώνα

12-10-2014 Κορυφή Παπίκιου 1483μ.
Ίσως είναι ένα από τα βουνά, που προσελκύει πολλούς ορειβάτες και περιπατητές. Ενδεχομένως και η τοποθεσία του το ευνοεί ιδιαίτερα, λόγω δυσκολίας στην προσβασιμότητα και υψoμετρική διαφοράς. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υστερεί ενδιαφέροντος, ποικιλομορφίας σε χλωρίδα και πανίδα και σε αρχαιολογικό «πλούτο» από άλλες κορυφές της Ελλάδας.

 Διασταύρωση χιονορέματος μετά την ξύλινη γέφυρα ακολουθούμε τα σημάδια για την κορυφή του
Παπίκιου όρους. 
Η ανάβαση έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας. Καλό είναι να διαθέτετε κάποιο τζιπ, χωρίς όμως αυτό να κρίνεται και απαραίτητο, αφού ο δρόμος είναι βατός στα περισσότερα σημεία του. Αυτό, που δεν θα σας δυσκολέψει είναι το γεγονός ότι υπάρχει επαρκής σήμανση.  Η θέα από ψηλά είναι εκπληκτική με αυξημένη ορατότητα προς τον κάμπο της Κομοτηνής, το Πόρτο Λάγος, ακόμα και την Θάσο. Αρκεί βέβαια να μην συναντήσετε ομίχλη γιατί τότε για να δείτε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να βάλετε την φαντασία σας να δουλέψει.
Η Χλωρίδα του Παπίκιου όρους.
Το Παπίκιο αποτελεί το μεγαλύτερο ορεινό όγκο στο Β.Δ. άκρο του Ν. Ροδόπης στα σύνορα με τη Βουλγαρία και Β.Δ. της Κομοτηνής και ταυτόχρονα το ανατολικότερο τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης.

Κορυφή 1483μ.

 Το μεγαλύτερο μέρος του Παπικίου βρίσκεται στην Ελλάδα. 

Ουντεμανσίελλα η Μυξώδης. Καπέλο με διάμετρο 2 με 5 εκατοστά, αρχικά είναι ημισφαιρικό  που με τον καιρό τείνει να γίνει επίπεδο. Η επιδερμίδα του έχει παχύ ιξώδες στρώμα με όψη πορσελάνης όταν είναι υγρή και όταν είναι στεγνή με όψη μεταξένια.Συναντάτε συνήθως σε δάση οξιάς.Τρώγεται αφού αφαιρέσουμε το ιξώδες στρώμα του καπέλου.

Η ονομασία του αναφέρεται από τον 12ο αιώνα όταν το όρος υπήρξε απο τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα του Βυζαντίου την περίοδο του 11ου-12ου αιώνα. Ερείπια των μνημείων βρίσκονται στις Ν.-Ν.Δ. πλαγιές του και μεταξύ των οικισμών Πολυάνθος, Ληνός, Σώστης, Μίσχος και Κερασιά.

12-10-2014

Από το όρος Παπίκιο σχηματίζονται οι ποταμοί Βοζβόζης (στην αρχή του ονομάζεται Χιονόρεμα) που καταλήγει στην λίμνη Ισμαρίδα και ο Ασπροπόταμος ή Τραύος που καταλήγει στην λίμνη Βιστονίδα. Η ονομασία Μποσμπός ή Ποσπός που αναφέρουν διάφορα βιβλία και χάρτες είναι λανθασμένη (προφέρεται μόνο ένα μέρος του ποταμού από ντόπιους κάτοικους της περιοχής).

Μακρολεπιώτες ή Ζαρκαδίσια 12-10-2014 Χιονόρεμμα Παπίκιου Όρους.
Στα Δυτικά και Ν.Δ. του Παπίκιου βρίσκεται ο ποταμός Κομψάτος με την κοιλάδα του, ο οποίος έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατεύομενων περιοχών και έχει χαρακτηριστεί σημαντική περιοχή για τα πουλιά.

Φθινοπωρινά χρώματα στην Οροσειρά της Ροδόπης

Το Παπίκιο διασχίζει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων Ε6 (διερχόμενο απο Σάτρες-Τρίκορφο-Κρυστάλλη-Κερασιά-Σώστης) και καταλήγει στον Ίσμαρο Μαρώνειας. Το βουνό έχει εκτεταμένα δάση απο οξύες, δρυές, μαύρη πεύκη κ.α., ενώ τα πετρώματα που συναντά κανείς είναι γνεύσιοι και σχιστόλιθοι με μάρμαρα.

Η Ομάδες του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής με αυτήν του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης στην κορυφή 1483μ.
Στο Παπίκιο βρίσκεται και το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής "Χ.Δήμου" στο ύψωμα Φύλακας 1030μ. το οποίο διαθέτει 50 κλίνες για φιλοξενία.

Η Σημαία στα 1483μ.


Πως προσεγγίζουμε την κορυφή. 

Με αφετηρία το βορειοδυτικό κομμάτι της Κομοτηνής και κατεύθυνση προς το Βορρά αφήνουμε στα δυτικά το νεόδμητο οικισμό των Παλιννοστούντων (Νέα Μοσυνούπολη) και ακολουθούμε την άσφαλτο μέχρι τη διασταύρωση των εγκαταστάσεων του Δ.Π.Θ. Ακριβώς μετά τη 2η διασταύρωση (ΤΕΦΑΑ)  αντικρύζοντας την πινακίδα  που δείχνει το ξενοδοχείο ARCADIA και συνεχίζουμε προς το χωριό Θάμνα. Προτού μπούμε στο μειονοτικό χωριό και ακριβώς μετά την πρώτη γέφυρα που συναντάμε, ακολουθούμε τον χωματόδρομο που το κυριότερο μέρος του βρίσκεται σε καλή κατάσταση, εκτός από 1-2 κακοτράχηλα σημεία. 

12-10-2014 Παπίκιο Όρος.

Στις δύο διασταυρώσεις που θα συναντήσουμε στην ανοδική μας πορεία θα ακολουθήσουμε την πινακίδα προς "Φυλάκιο Μαχαίρα". Εκεί σε υψόμετρο 660 μέτρων βρίσκεται σε μια πλαγιά το πρώην στρατιωτικό φυλάκιο "Μαχαίρα" το οποίο διαχειριστής είναι η Ε.Ο.Δ. Κομοτηνής και είναι κλειστό για τους επισκέπτες. 

Η θέα στα Δυτικά
Από το σημείο αυτό ξεκινάνε και οι σηματοδοτημένες διαδρομές για την Οροσειρά της Ροδόπης προς το Ορειβατικό Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής μέσω "χιονορέματος" καθώς και για την κορυφή του Παπικίου Όρους.

Η Θέα στα Βόρεια
Αν ακολουθήσετε την πρώτη διαδρομή για Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής "Χαράλαμπος Δήμου", θα φτάσετε στον προορισμό σας διασχίζοντας ένα κατάφυτο δάσος από Λεύκες και Οξιές, σπάνιας ποικιλομορφίας και ομορφιάς σε λιγότερο από 2 ώρες. Περίπου στα μισά της διαδρομής θα συναντήσετε την πρόσφατα ανακατασκευασμένη ξύλινη γέφυρα και θα έχετε στα δεξιά σας το Χιονόρεμα.

Η άνοδος λίγο πριν τα 1483μ.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε την διαδρομή για την κορυφή του Παπίκιο Όρος στο σημείο μετά την ξύλινη γέφυρα θα πρέπει να ακολουθήσετε το σηματοδοτημένο ανηφορικό μονοπάτι στα αριστερά και αφού διασχίσετε το ρέμα με προσοχή. Από το σημείο αυτό ξεκινά μια από τις πιο απαιτητικές διαδρομές για τον ορειβάτη-περιπατητή-φυσιολάτρη, αφού για να προσεγγίσει την κορυφή 1483μ θα πρέπει να κινηθεί μέσα σε ένα χωμάτινο αρχικά μονοπάτι σκεπασμένο από κάθε λογής χλωρίδα (Μαύρη Πεύκη, Δρύς, Οξιές) και στα τελευταία μέτρα στο "λαιμό" να συναντήσει ένα κακοτράχηλο πέτρινο μονοπάτι σκεπασμένο από σαθρά πετρώματα και μεγάλους βράχους το οποίο αγγίζοντας την κορυφή είναι εκτεθειμένο σε βόρειους ανέμους σε χιονοπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες και δίχως την παραμικρή προστασία από δέντρα του καλοκαιρινούς μήνες. Η σήμανση με κόκκινα σημάδια είναι εμφανής και καθαρή σε όλη την διάρκεια του μονοπατιού από και προς την κορυφή.   

Η πρόσφατα ανακατασκευασμένη ξύλινη γέφυρα στο Χιονόρεμα. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, παρόλη την δυσκολία της ανάβασης στο τελευταίο αυτό κομμάτι της πορείας στο οποίο ο περιηγητής καλείτε να καλύψει απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων και να ανέβει υψομετρική διαφορά περίπου 1000 μέτρων ξεκινώντας από τα 500 στα 1483 μέτρα χωρίς το παραμικρό επίπεδο σημείο για στάση και ξεκούραση, το τοπίο και η θέα που θα συναντήσει στο τέλος της διαδρομής θα τον ανταμείψει πλήρως!

Η θέα στα Ανατολικά
Από Βόρεια συναντά κανείς ολόκληρη την Οροσειρά της Ροδόπης που ανήκει σε Βουλγάρικο έδαφος-ακριβώς απέναντι είναι η κορυφογραμμή με τις Πυραμίδες που αποτελούν σύνορο Βουλγαρίας - Ελλάδας και τα διάσπαρτα χωριά της Βουλγαρίας και από τη Νότια πλευρά συναντά κανείς την πόλη της Κομοτηνής, τον κάμπο με τις λίμνες του Μητρικού και Βιστονίδας καθώς και  τα παράλια του θρακικού πελάγους. Στα Δυτικά και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες είναι ορατές οι κορυφές της Δυτικής Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας (Τσάλ, Παγγαίο και το Φαλακρό) .

Η υψολότερη κορυφή του Νομού Ροδόπης στο όρος Παπίκιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024

Life is ALWAYS better on a sail-boat!