Επίσκεψη στο Τριεθνές Ελλάδας- Αλβανίας -Σκοπίων



Ρεμβάζοντας στη Μικρή Πρέσπα 27-12-2014
Λένε ορισμένοι ότι, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις ένα τόπο είναι να τον διασχίσεις με το φυσικό τρόπο, που δεν είναι ούτε το Ι.Χ. ούτε το λεωφορείο αλλά να τον περπατήσεις!

26-12-2014 Διαδρομή Ε6.  Άγιος Γερμανός - Bella Voda
Πήραμε Χριστουγεννιάτικα και εμείς  την ευκαιρία που μας έδωσε ο Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης - γνωστός άλλωστε για τις συγκινήσεις και περιπέτειες τέτοιου είδους -  και με σύμμαχο τον καλό καιρό, το σακίδιο, τα μπατόν και το χαμόγελο ξεκινήσαμε για τα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας.  

Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών - Χριστούγεννα 2014
Η παρέα μας αεικίνητη, ζωηρή αλλά και ενθουσιώδης! Δεν είναι λίγο πράμα Χριστίνα, την ημέρα της γιορτής σου και ειδικά Χριστουγεννιάτικα να επιλέγεις να ενταχθείς σε μια ομάδα 28 ατόμων που έχουν την "τρέλα" να διασχίζουν λιβάδια, να προσπερνούν οροπέδια, να πατούν κορυφογραμμές και μάλιστα σε υψόμετρο 2100μ., να κάνουν Γιόγκι στα 2000μ. υπό την καθοδήγηση έμπειρων διδασκάλων (ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας έδωσες Νάσια), αντί να κάθεσαι στο γιορτινό και στολισμένο τραπέζι και να δέχεσαι ευχές από συγγενείς και φίλους. Θέλει μια κουζουλάδα που λένε κάποιοι να απαρνηθείς τις ανέσεις και τη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας για να καταφέρεις να γίνεις το new entry και μάλιστα μακράν το καλύτερο στο Ορειβατικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης.    

Η ομάδα του Ε.Ο.Σ. Θεσ/νίκης
Στο ονειρικό και εμπνευσμένο για πολλούς (βλέπε Θόδωρος Αγγελόπουλος) άκρο της Β.Δ. Ελλάδας,  ιδανικό για αποδράσεις την περίεργη εποχή που διανύουμε, εκτός του ότι περπατήσαμε και μάλιστα τοπία που σε άλλες εποχές σημειώθηκαν ιστορικές μάχες (Β' Παγκόσμιος Πόλεμος), αντάρτικα εξού και το χωριό Αντάρτικό (Εμφύλιος Πόλεμος), χιονοδρομήσαμε σε πίστες Χ.Κ. (το Πισοδέρι Φλώρινας ήταν το μόνο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας που ήταν ανοιχτό τις ημέρες των Χριστουγέννων) χορέψαμε τόσο, όσο πολλά χορευτικά συγκροτήματα θα μας ζήλευαν για τον παλμό μας, γευτήκαμε ιδιαίτερες τοπικές γεύσεις και εδέσματα (δεν είναι λίγο να δοκιμάζεις όλες τις παραλλαγές των φασολιών και μάλιστα στο τόπο προέλευσης και παραγωγής τους, φασόλια ελέφαντες, γίγαντες, μαύρα, άσπρα, καφέ με γεύση κάστανο σε σούπα και σε ότι πιάτο μπορείς να φανταστείς ότι συνοδεύονται), ανταμώσαμε με φίλους που είχαμε να συναντήσουμε 20 χρόνια (φίλε Γιώργο μια φορά στην εθνική οδό Ισπανίας - Πορτογαλίας το 1994 και μία τώρα στο Τριεθνές Ελλάδας - Σκοπίων- Αλβανίας), και άλλους από άλλες ονομαστές εξορμήσεις του Συλλόγου (Γιώργο, Γιώτα, Παναγιώτη και Δημήτρη είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που σας ξανασυναντήσαμε) αλλά κυρίως γνωρίσαμε ιδιαίτερους ανθρώπους ξεχωριστούς, αληθινούς, ανοιχτούς, ζεστούς που τους ενώνει όλους ένα κοινό πέρα από την αγάπη για την φύση και το βουνό: ο καθαρός αέρας και η περιπέτεια.

Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν Άγιος Γερμανός Φλώρινας 25-12-2014
Ο Νομός Φλώρινας είναι ο νομός της Ελλάδας με τις περισσότερες φυσικές λίμνες, έχει ούτε μία ούτε δύο αλλά συνολικά έξι!  Εκεί που διασταυρώνονται τα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ βρίσκεται η λεκάνη των Πρεσπών. Η Μεγάλη Πρέσπα έχει έκταση 270 km², μέγιστο βάθος 55 μ. και ανήκει κυρίως στην ΠΓΔΜ και λιγότερο στην Αλβανία, ενώ στην Ελλάδα ανήκουν μόνο 37 km².

Μέλη του Ε.Ο.Σ. Θεσ/νίκης κάνουν yoga σε οροπέδιο στη θέση Άγιος Γερμανός - Μπέλα Βόντα ( Διεθνές Ορειβατικό μονοπάτι Ε6) με θέα τις Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. 26-12-2014
 Η Μικρή Πρέσπα έχει έκταση 43 km², μέγιστο βάθος 8 μ. και ανήκει κατά 88% στην Ελλάδα και 12% στην Αλβανία. Το υψόμετρο στην επιφάνεια των λιμνών είναι περίπου 850 μ. (η Μικρή Πρέσπα είναι 4-5 μέτρα ψηλότερα). Οι δύο λίμνες ενώνονται με ένα φυσικό κανάλι λίγο μετά την πλαζ της Κούλας. Τα νερά της Μικρής χύνονται στη Μεγάλη.


Κορυφή 2120 μ. πάνω από το χωριό Άγιος Γερμανός Φλώρινας απέναντι απο τις κορυφές Περιστέρα (Αλβανίας) και Βίτολα (FYROM) και με θέα την Μικρή Πρέσπα διακρίνεται το νησάκι Άγιος Αχίλειος.



Κορυφή Μπέλα Βόντα (σλαβικά : Λευκό Νερό) σε υψόμετρο 2157μ. στο Διεθνές Ορειβατικό Μονοπάτι Ε6 στις 26-12-2014
Εθνικός Δρυμός
Η Μεγάλη και η Μικρή Πρέσπα, λίμνες που βρίσκονται στο χάρτη στο Τριεθνές των συνόρων Αλβανίας, FYROM και Ελλάδας, είναι μια μοναδική σε ομορφιά τοποθεσία με πανάρχαια ιστορία. Προστατεύεται από ελληνικές, ευρωπαϊκές καθώς και διεθνείς συμβάσεις, ενώ η λίμνη Μικρή Πρέσπα προστατεύεται και από τη συνθήκη Ραμσάρ ως μοναδικός υγροβιότοπος. Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια της WWF που στήριξε τις προσπάθειες του τοπικού πληθυσμού να αναδείξουν και να προστατέψουν το φυσικό πλούτο της περιοχής τους. Οι Πρέσπες έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000.

Πρόκειται για μια απομονωμένη περιοχή λόγω της γεωγραφίας του τοπίου (περιβάλλονται από τα ψηλά βουνά των Δειναρικών  Άλπεων και τις βόρειες πτυχώσεις της Πίνδου), με οροπέδιο με κλίση από Β. προς Ν., παρθένο φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακά χωριά και φιλόξενους κατοίκους. Στη λίμνη Μικρή Πρέσπα ένα μικρό φιόρδ στην κοινότητα της Μικρολίμνης ενώνει την Ελλάδα με την Αλβανία. Την περιοχή των Πρεσπών διασχίζει το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6. 
Ο Δρόμος για την κορυφή Bella Voda. 26-12-2014


H Διαδρομή με θέα το λευκό χιόνι και την μια εκ των δύο Πρεσπών.

Σταση για ξεκούραση 26-12-2014
Λίμνη Μεγάλη Πρέσπα
Βρίσκεται στο ΒΔ. Άκρο της χώρας στα σύνορα με την Αλβανία και τα Σκόπια. Είναι λίμνη γλυκού νερού, το υπερθαλλάσιο ύψος της είναι 843 μ. και το εμβαδόν της εντός της Ελλάδας είναι 40 τ. χλμ.  Το μέγιστο μήκος της είναι 26,9 χλμ. και το μέγιστο βάθος της είναι 50 μ. στη θέση «ροτ» απέναντι από το χωριό ψαράδες. Δέχεται τα νερά της Μικρής Πρέσπας, με την οποία συνδέεται μέσω στενής λωρίδας γης - ισθμού, στην περιοχή Κούλα, μήκους 4 μ. και πλάτους 200 - 1000 μ. Είναι αισθητά βαθύτερη από τη Μικρή Πρέσπα και επικοινωνεί υπόγεια με τη λίμνη Αχρίδα που βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο. Στις όχθες της έχει υδροφυτική  βλάστηση καλαμιών. Πλούσια είναι και η πανίδα γύρο από τη λίμνη. Η ενδείκνυται για αλιεία, κυνήγι, αναψυχή και τουρισμό.

Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών 27-12-2014


Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών 27-12-2014
Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών 27-12-2014
Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών 27-12-2014
Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών 27-12-2014
Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου είναι το σήμα κατατεθέν της Μικρής Πρέσπας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, σε παλαιότερες εποχές ολόκληρο το νησάκι ήταν κάστρο.Πριν μερικά χρόνια  ο μόνος τρόπος να πάει κανείς εκεί ήταν με βάρκα, κάτι που δυσκόλευε πάρα πολύ τη ζωή των μόνιμων κατοίκων τον χειμώνα , έτσι λοιπόν έφτιαξαν μια πεζογέφυρα.




Γραφικά χαμόσπιτα, μισοερειπομένα κτίσματα και λασπωμένα δρομάκια συνθέτουν αυτό το τόσο διαφορετικό σκηνικό στο οποίο βρίσκεστε. Το χωριουδάκι του Αγίου Αχιλλείου αποτελείται από 11 σπίτια, μάλιστα θρυλείται πως εάν χτιστεί άλλο θα πέσει.
Η βόλτα   πάνω στη γέφυρα είναι εκπληκτική.Σε μερικά σημεία υπάρχουν και παγκάκια στα οποία μπορεί κανείς να κάτσει και να απολαύσει την ομορφιά της Πρέσπας. Εάν είστε φυσιολάτρης ή σας αρέσει να παρατηρείτε τα πουλιά αυτό είναι το ιδανικό σημείο, μην ξεχάσετε λοιπόν τα κιάλια σας. 

Όλη αυτή η περιοχή θεωρείται προστατευμένη.

Ένα μονοπάτι οδηγεί  στο ναό του Αγίου Αχιλλείου .Αλλά πριν φτάσετε εκεί  θα έχετε  την ευκαιρία να θαυμάσετε το ναό του Αγίου Γεωργίου που είναι του 15ου αιώνα.Στην εκκλησία του Αγ. Αχιλλείου (τέλη του 10ου αι.)  , βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Αχιλλείου. Εκεί μετέφερε ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ από την πόλη της Λάρισας το λείψανο του επισκόπου της, Αγ. Αχιλλείου, γύρω στο 980-985. Είναι μία τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα και αποτέλεσε για πέντε αιώνες τον επισκοπικό ναό της Πρέσπας. Έδωσε το όνομα στο νησί και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας. 







Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών 27-12-2014
Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος σταυρός που φαίνεται από πολύ μακριά και εκεί η θέα είναι πραγματικά υπέροχη.











Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών 27-12-2014.
Συνεχίζοντας  παραλιακά θα συναντήσετε τον Άγιο Δημήτριο, εκκλησάκι του 14ου  αιώνα.
Στον εορτασμό του Αγ. Αχιλλείου, πραγματοποιείται εκκλησιασμός στην ομώνυμη εκκλησία σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα. Ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη αποτελούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πρέσπες» μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις πανελλαδικά, που λαμβάνουν χώρα στο νησί του Αγ. Αχίλλειο

Άγιος Γερμανός 
Ο Άγιος Γερμανός είναι ορεινό χωριό του νομού Φλώρινας. Βρίσκεται πάνω σχεδόν στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων πάνω από την λίμνη μεγάλη Πρέσπα και σε υψόμετρο 1.040 μέτρων. Ο Άγιος Γερμανός ανήκει στον Δήμο Πρεσπών και ο πληθυσμός του είναι 231 κάτοικοι.

Το χωριό που μας φιλοξένησε Άγιος Γερμανός Φλώρινας σε υψόμετρο 1000 μέτρων ντυμένο στα λευκά .
Ο Άγιος Γερμανός αποτελούσε το κεφαλοχώρι της περιοχής των Πρεσπών και γνώριζε μεγάλη ακμή κατά το παρελθόν. Μέχρι το 1913 μεγάλο μέρος του πληθυσμού του ήταν Σλαβόφωνοι . Η ονομασία του χωριού οφείλεται στον ομώνυμο ναό του 10ου αιώνα, και διατηρήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, με τον παρεφθαρμένο τύπο "Γέρμαν", ενώ το 1926 καθιερώθηκε η ονομασία Άγιος Γερμανός.

Η θέα από την Κορυφή με θέα την Μικρή Πρέσπα

Η κορυφή!


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024