Περπατώντας στά ίδια μονοπάτια που διέσχισαν ο Απόστολος Παύλος, οι Μακεδονικές Φάλαγγες, οι Ρωμαϊκές λεγεώνες του Καίσαρα πολλοί Βυζαντινοί αυτοκράτορες. PELISTER Εθνικός Δρυμός F.Y.R.O.M. Πάσχα 2015 με τον Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης.


 Η Ηράκλεια Λυγκηστίς βρισκόταν στην περιοχή στα βόρεια των Βρυγηΐδων λιμνών (Πρέσπες)Η πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β'  σε ανάμνηση κάποιας νίκης του εναντίον των Ιλλυριών. Το όνομα επελέγη διότι ο Φίλιππος θεωρούσε τον εαυτό του Ηρακλείδη και επομένως απόγονο του ημιθέου Ηρακλέους

Η ομάδα ΕΟΣ Θεσσαλονίκης κατά την άφιξή της στην Αρχαία Ελληνική πόλη Ηράκλεια Λυγγιστίς 12-4-2015


Mε τον Βασίλη - Ελβίρα - Έλενα και Γιώργο μπροστά στην πόλη που ίδρυσε ο Βασιλιάς Φίλιππoς ο Β'.



Αν ρωτήσει κανείς ποια είναι η πρώτη λέξη που του έρχεται στο μυαλό όταν ακούσει την λέξη Πάσχα, η πλειοψηφία θα απαντήσει ....μα φυσικά ....."Πάσχα, το ελληνικόν"  που λέει και το γνωμικό. Έτσι και εμείς με το όμορφο παρεάκι μας, ξε-πορτίσαμε και αποφασίσαμε (να γιορτάσουμε το Πάσχα = έξοδος) σε μια Αρχαία Ελληνική πόλη που δημιουργήθηκε από τον Βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας και από την οποία διερχόταν η Αρχαία Εγνατία Οδός.



Η ομάδα μας! 

Η 23μελής ομάδα μας ακούραστη και πάντα ευδιάθετη, ο αρχηγός (Παναγιώτης) χαμογελαστός και πάντα βοηθητικός προς όλους, το κλίμα των ημερών ιδιαίτερο, το κέφι μας ξέφρενο, ο καιρός που μας συντρόφευε χαμογελαστός, η διαδρομή που καλύψαμε εντυπωσιακή, τα μονοπάτια που περιηγηθήκαμε μοναδικά, η βλάστηση πάμπλουτη, οι κορυφούλες που πατήσαμε χιονοσκέπαστες, ο κόσμος που μας υποδέχτηκε φιλόξενος, το ξενοδοχείο διαμονής υπέροχο.....και όπως λέει ο φίλος και αρχηγός μας .....το κρασί παλιό, το χαβιάρι μαύρο, τα τυριά μουχλιασμένα κ.ο.κ.!! 



Η είσοδος στην F.Y.R.O.M.

Η διέλευση μας πανεύκολη από το Τελωνείο της Νίκης (Ν. Φλώρινας) και ο χρόνος απόστασης από την Ελλάδα ελάχιστος, αν αναλογιστούμε ότι ο εθνικός Δρυμός PELISTER βρίσκεται στην Ν.Δ. πλευρά της γειτονικής χώρας. Σε απόσταση λίγων λεπτών από τα σύνορα βρίσκεται και η πόλη της Βίτολα ή Μοναστήρι (Monastir στα αράβικα)




Οι γείτονες μας από Βορειοδυτικά,  τυχαίνει να είναι Ορθόδοξοι δίχως όμως η Ανατολική Ορθόδοξη εκκλησία να έχει αναγνωρίσει την κεφαλή της Εκκλησίας τους, που σημαίνει ότι γιορτάζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας με τους υπόλοιπους Χριστιανούς Ορθόδοξους τελώντας τις λειτουργίες της Μ. Παρασκεύης κάνοντας περιφορά επιταφίου, της Ανάστασης και ότι άλλο ακριβώς κάνουν οι πιστοί της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας!

Η ακολουθία του Επιταφίου στην πόλη Μοναστήρι 


Επιτάφιος στην πόλη Μοναστήρι Μ. Παρασκεύη 2015






Το εθνικό πάρκο PELISTER - (Περιστέρι)

O Εθνικός Δρυμός PELISTER (Περιστέρι) Εθνικό Πάρκο Πέλιστερ κηρύχθηκε προστατεύομενος το 1948.

Το Βουνό Μπαμπά, πιο γνωστό ως Πέλιστερ είναι και το νοτιότερο με τα χαρακτηριστικά της οροσειράς των Άλπεων. Βρίσκεται ανάμεσα στις κοιλάδες του Pelagonija και Πρεσπών,  η υψηλότερη κορυφή στο πάρκο είναι 2.601 μέτρα.

Υπάρχουν δύο μύθοι που συνδέονται με το όνομα του Πέλιστερ. Όταν είδαν από μακριά, τις γκρι - άσπρες πέτρες στις πλευρές του βουνού κάποιοι θεώρησαν ότι μοιάζει με ένα περιστέρι. Ένας θρύλος λέει ότι το όνομα Πέλιστερ προέρχεται από την ελληνική λέξη περιστέρι - perister. Σύμφωνα με  τον άλλο μύθο το όνομα έχει τις ρίζες της από το χαρακτηριστικό γνώρισμα των πεύκοβελόνων που υπάρχουν στο πάρκο.

Το πεύκο Molika - Βαλκανικό πεύκο είναι το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του Εθνικού Πάρκου Πέλιστερ. Αυτό το είδος ανακαλύφθηκε από τον Αυστριακό βοτανολόγο Grisebach Αυγούστου 1839. Αν και η Molika βρίσκεται επίσης σε άλλα βουνά των Βαλκανίων, στο σημείο αυτό βρίσκονται και μερικά από τα παλαιότερα πεύκα ολόκληρης της Βαλκανικής . Με το περπάτημα στο Πέλιστερ είναι δυνατό να συναντήσει κανείς  δέντρα ηλικίας πάνω από 250 ετών.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα λιβάδια είναι χρωματισμένα με πολλά λουλούδια.  Ο επισκέπτης εδώ μπορεί  να συναντήσει  τις πεταλούδες Scythris crupta και Scythris similis, διασκορπισμένες σε όλη την περιοχή, οι οποίες κατοικούν μόνο στο πάρκο Πέλιστερ. Μπορείτε επίσης να δείτε τη νύχτα, την πεταλούδα Hadena Clara που μπορεί βρεθεί μόνο στο σημείο αυτό.

Αν είστε λάτρης της αρχαιολογίας, βρείτε λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε οικισμούς που υπάρχουν από την Εποχή του Σιδήρου την μεσαιωνική περίοδο, που είναι κοντά στο πάρκο. Ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι από το οποίο περνούσε η αρχαία Εγνατία οδός μέσα από το πάρκο θα έχετε μια μοναδική ευκαιρία να περπατήσετε τον ίδιο δρόμο στον οποίο περιηγήθηκαν  ο Απόστολος Παύλος, οι Μακεδονικές Φάλαγγες, ή οι Ρωμαϊκές λεγεώνες και οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου όπου και αν ταξίδεψαν.






Η χλωρίδα του Δρυμού

Η χλωρίδα του Πέλιστερ αποτελείται από περισσότερα από 1050 συστημικές μονάδες ανώτερων φυτών εκ των οποίων τα περισσότερα,  είναι φυτά κρυφό-σπόρα. Μεταξύ των ανώτερων φυτών περίπου 90 είναι δέντρα που διαιρούνται σε 23 οικογένειες. Το Μolika πεύκο που είναι γνωστό ως "Βαλκανικό πεύκο" θεωρείται ότι είναι και το κυρίαρχο είδος του δάσους και το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι οτι αποτελείται από πέντε βελόνες. Το πεύκο αυτό συναντάται στο εθνικό πάρκο PELISTER  μέχρι και σε ύψος 2.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο κορμός του πεύκου είναι φωτεινός στο χρώμα, μαλακός, μακρύς και έχει τραχύ φλοιό. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή και την παραγωγή επίπλων, ενώ η ρητίνη του χρησιμοποιείται στην κατασκευή των μικροσκοπικών εξοπλισμών και οπτικών οργάνων. Τα κουκουνάρια της Molika - βαλκανικής πεύκης  περιέχουν αιθέρια έλαια.

MOLIKA Peuki - Το βαλκανικό πέυκο κυριαρχεί σε όλο τον Εθνικό Δρυμό PELISTER μέχρι και σε ύψος 2500μ.

Η γύρη από αυτό το δέντρο είναι χαρακτηριστική και ως ορυκτό υπόλειμμα μπορεί να βρεθεί στο έδαφος κάτω από τη Μεγάλη Λίμνη (Golemo Ezero) και εντός του εδάφους  στο βουνό Jablanica. Στην Βαλκανική χερσόνησο, το πεύκο Molika επίσης  συναντάται  στην οροσειρά Baba, την Βίγλα (Πισοδερί Φλώρινας), τον ορεινό όγκο Plaken-Snegovo (όπου έχει εξαπλωθεί από τον άνεμο), Jablanica, το βουνό Σάρα, Γκαλίτσικα, Mavrovo, Nidze και στο Kajmakchalan (βουνό Βόρας). Αυτή η πεύκη βρίσκεται επίσης σε γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Έτσι, θεωρείται ενδημικό των Βαλκανίων.


Για τη βλάστηση του Πέλιστερ θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι τεράστιας επιστημονικής σημασία. Το πεύκο Molika, το οποίο αποτέλεσε την κύρια αιτία για την κήρυξη του  Πέλιστερ σε  εθνικό πάρκο, μπορεί να βρεθεί εδώ σε τρεις ενώσεις όπως Molika με την αετόφτέρη γνωστή ως Pterideo-Pinetum peucis, Molika με βατόμουρουpeucis Vaccinio-Pinetum ενώ το αλπικό τμήμα του Πέλιστερ χαρακτηρίζεται από την peucis ένωση Gentiano-lutae-Pinetum.



Το Υδωρ!

Το PELISTER έχει αναπτύξει μεγάλο υδρογραφικό δίκτυο, ώστε αυτή η περιοχή να είναι γεμάτη με πηγές, ρυάκια και ποτάμια, ενώ υπάρχουν και δύο παγετωνικές λίμνες.

Μπροστά από την Παγετωνική λίμνη (GOLEMO EZORO) "μάτι του Περιστεριού Μ.Σαββάτο 2015 υψόμετρο 2280μ.

Μέρος από το νερό που πηγάζει από εδώ ρέει στη λίμνη Πρέσπα ανήκει στη λεκάνη της Αδριατικής, και άλλοι διαμέσου της κοιλάδα  εκβάλουν στην λεκάνη του Αιγαίου πελάγους. Από το ψηλό βουνό κατεβαίνουν συνολικά 23 ποτάμια. Η μεγαλύτερη ροή του νερού στο Πέλιστερ έχει μήκος 46 χιλιομέτρων και είναι ο ποταμός Shemnica.

Άποψη του Εθνικού Πάρκου κατεβαίνοντας από την Μεγάλη λίμνη μια πολύ ηλιόλουστη μέρα Μ. Σαββάτο 2015 ΕΟΣ Θεσσαλονικης

Δύο σημεία ιδιαίτερης έλξης στον εθνικό δρυμό είναι kai οι δύο παγετωνικές λίμνες - Μεγάλη και Μικρή Λίμνη που ονομάζονται "Μάτια του Περιστεριού" (PELISTER Eyes).

Η μεγάλη Παγετωνική λίμνη (GOLEMO EZORO) "μάτι του Περιστεριού Μ.Σαββάτο 2015 υψόμετρο 2280μ. ΕΟΣ Θεσσαλονικής

H Μεγάλη λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 2218 μέτρων. Είναι ένα από τα υψηλότερα παγωμένες λίμνες στη FYROM. Καλύπτει μια έκταση 4,2 εκταρίων. Έχει μάκρος 223 μ, πλάτος 162 μ., με βάθος που αγγίζει τα 14,5 μέτρα.




Η πόλη Βίτολα - Μοναστήρι

Η 2η μεγαλύτερη πόλη της γειτονικής χώρας με περίπου 120000 κατοίκους. Πρόκειται για κοσμοπολίτικη περιοχή και είναι το οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της νοτιοδυτικής FYROM. Πολλές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας έχουν έδρα στην πόλη (μεταξύ των οποίων και πολλές ελληνικές). Τα Μπίτολα καλύπτουν επίσης σημαντικό τμήμα των εγχώριων αναγκών σε υφάσματα και διαθέτουν βιομηχανίες τροφίμων. Η πόλη έχει έντονη και αρκετή νυκτερινή ζωή ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν την έδρα τους 12 προξενεία ξένων χωρών. Για το λόγο αυτό ονομάζεται και "η πόλη των Προξένων". Τα καφέ και εστιατόρια βρίσκονται σε όλο το μήκος και πλάτος του γνωστού πεζόδρομου της Σιρόκ Σοκάκ, ενώ η νεολαία διασκεδάζει μέχρι πολύ πρωινές ώρες θυμίζοντας σε εμάς τους επισκέπτες, την χώρα μας σε παλιότερες δεκαετίας. Το κόστος ζωής συγκριτικά με την χώρα μας είναι αρκετά φτηνό (μια φιάλη κρασί σε κεντρικό καφέ-μπαρ της πόλης στοιχίζει μόλις 6 ευρώ, ενώ για γεύμα σε καλό εστιατόριο της πόλης αρκούν 5-6 ευρώ το άτομο).

Ανάσταση στην πόλη Βίτολα 2015!
 Η πόλη δέχεται επισκέπτες από την Ελλάδα, ενώ δεν είναι λίγοι και οι τουρίστες που την επισκεπτονται και από άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη. Διαθέτει Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία, Δημόσια συγκοινωνία, ταξί, καταστήματα και ότι είναι απαραίτητο για να την κάνει πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών από όλη την Βαλκανική χερσόνησο!

Αναστάσιμο δείπνο με την παρέα του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης στη πόλη Βίτολα Πάσχα 2015


Η 5μελής ομάδα κορυφής υψώνει την ελληνική σε ύψος περίπου 2300μ. Μ. Σαββάτο 2015. Πάνω από τις Παγετωνικές λίμνες του Εθνικού Δρυμού PELISTER (Βασίλης, Παναγιώτης, Μαρία, Νέστωρας και Πέτρος)
Oμάδα Αναστασης!

H Αρχαία πόλη Ηράκλεια

Η Ηράκλεια Λυγκηστίς βόρεια των Βρυγηΐδων λιμνών (Πρέσπες)  ιδρύθηκε από τον Φίλιππο τον Β μέσω της οποίας αργότερα διέρχονταν η Αρχαία Εγνατία οδός. Πρόκειται για σημαντικότατη ιστορικά πόλη, Το όνομα της οποίας επελέγη διότι ο Φίλιππος θεωρούσε τον εαυτό του Ηρακλείδη και επομένως απόγονο του ημιθέου Ηρακλέους. Η Ηράκλεια απέκτησε εξέχουσα σημασία κατά την επακολουθήσασα ελληνιστική περίοδο. Εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης η Λυγκηστίδα αναπτύχθηκε ιδιαίτερα και ευημέρησε. Σημαντικότατα εύρηματα όπως θερμά λουτρά, αρχαίο θέατρο κ.α σώζονται μέχρι σήμερα και είναι επισκέψιμα από το κοινό









Παγετωνικη Λίμνη Illiden sta 2450m. M. Σαββάτο 2015



Υψώνοντας της γαλανόλευκη στο Δρυμό PELISTER 10-13/4/2015 με τον Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης

Αλπικό τοπίο στο Εθνικό Δρυμό PELISTER πάνω από το Μοναστήρι ή Βίτολα - Πάσχα 2015



Πηγές - Παραπομπές 




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024