Παρέα με φίλους στο 3o χειμερινό μονοπάτι Παλιάς Καβάλας 2016



Μέλη της παρέας μας, φίλοι από τις εξορμήσεις και διαδρομές μας Θανάσης, Βασίλης, Άννα. Παλιά Καβάλα 7-2-2016

Πρόκειται για μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπου ο διαβάτης θα ανακαλύψει τις κρυμμένες ομορφιές της φύσης, θα απολαύσει την φυσική σκιά των αιωνόβιων πλατανιών, θα δροσιστεί από τα κρυστάλλινα νερά των πηγών και θα μαγευτεί από την άγρια ομορφιά ενός πλατανώνα, μοναδικού για την περιοχή. Θα θαυμάσει την ιδιαίτερη χλωρίδα, θα δει κληματσίδες να αιωρούνται και κισσούς να φιδοσέρνονται επάνω στους κορμούς των πλατανιών, δίνοντας του την εντύπωση ότι βρίσκεται μέσα σε μια μικρή ζούγκλα. Το άγριο αυτό τοπίο σε συνδυασμό με την αίσθηση που δημιουργεί ο ήχος από τον παφλασμό των ακούραστων νερών, συνθέτουν μια εμπειρία μοναδική.


Αγώνας Βουνού 17.5 χλμ στις 7-2-2016 στην Παλιά Καβάλα


Στο ρέμα της Παλαιάς Καβάλας λειτουργούσαν κατά το παρελθόν 13 υδρόμυλοι, και τρείς νεροτριβές. Σήμερα δυστυχώς σώζονται ελάχιστοι από αυτούς, οι περισσότεροι είναι ερειπωμένοι, καταστραμμένοι και καλυμμένοι με πυκνή βλάστηση. Ο τελευταίος μύλος του χωριού λειτούργησε έως τις αρχές της δεκαετίας του ’70.

 7-2-2016 Παλιά Καβάλα

Γύρω στο 1391, τα Παλαιά Σκάβαλα κατοικούνται και πάλι από Καβαλιώτες που βρίσκουν εκεί καταφύγιο, μετά την καταστροφή της πόλης τους (Χριστούπολις), από το Τουρκικό στρατό. Σύντομα όμως  το χωριό θα κατοικηθεί από Τούρκους, οι οποίοι μάλιστα θα αλλάξουν το όνομα του σε Eski Kavala (eski σημαίνει παλιό).








Η διαδρομή ανταμείβει τον επισκέπτη περιπατητή. Εμείς απλά απολαύσαμε ένα ηλιόλουστο πρωινό παρέα με φίλους και άλλους δρομείς. 

Τα αποτελέσματα του 3ου ορεινού αγώνα Παλιάς Καβάλας 2016
Τα "παίξαμε" λίγο στο φετινό πρώτο 18αρακι βουνού, αλλά ο σπιτικός τραχανάς και οι παραδοσιακές πίτες στο τέλος του αγώνα ήταν όλα τα ευρώ....Η ομάδα Καππαδοκίας των 36χλμ και 64χλμ λίγο πριν ορμήσει στα σπιτικά εδέσματα που προσέφεραν απλόχερα οι διοργανωτές.....


Στη περιοχή της Παλαιάς Καβάλας βρισκόταν τα αρχαία Σκάβαλα, ένα σπουδαίο μεταλλευτικό κέντρο το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι Θάσιοι, οι Αθηναίοι και οι βασιλείς της Μακεδονίας Φίλιππος Β΄ και Αλέξανδρος.
Η περιοχή ήταν πλούσια σε χρυσό και άργυρο, λέγεται δε ότι ο ίδιος ο Θουκυδίδης κατείχε μεταλλεία στα αρχαία Σκάβαλα. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ενδείξεις ότι εδώ βρισκόταν η Σκαπτή Ύλη, καθώς  η ακριβής θέση των μεταλλείων της Σκαπτής Ύλης τοποθετείται στην περιοχή βόρεια της πόλης της Καβάλας και νότια της οροσειράς Λεκάνη.


Η Παλιά Καβάλα είναι πλούσια σε χλωρίδα, με κυρίαρχο δέντρο το πλάτανο, καθώς η περιοχή έχει πολλά νερά και άφθονες πηγές. Αξίζει να επισκευτεί κανείς το πλατάνι της Παλιάς Καβάλας που βρίσκεται στο ρέμα του χωριού ( βλέπε Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας).


Η ομάδα της Κομοτηνής με τους Ευστάθιο, Γιώργο, Κωνσταντίνο, Πέτρο,  Αιμίλιο και Κώστα

Η Παλαιά Καβάλα είναι ένας τόπος ευνοημένος από την φύση,  όχι μόνο για της φυσικές ομορφιές της περιοχής, αλλά κυρίως για τις αστείρευτες πηγές της και για τον πλούσιο ορυκτό πλούτο που έκρυβε το υπέδαφος της.  Οι δύο τελευταίοι παράγοντες είναι και οι βασικότερες αιτίες της μακρόχρονης ιστορίας της...




Η Παλιά Καβάλα ήταν πάντοτε γνωστή για τα πολλά νερά της. Ένας τόπος ευλογημένος, πλούσιος σε πηγές με γάργαρα και δροσερά νερά. Την προτείνουμε για επίσκεψη σε όλους σας και σίγουρα θα την επισκεφτούμε ξανά!! Ευχαριστούμε Winter Run Palia Kavala!


Πηγές -  Παραπομπές

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024