Don't talk, act...Don't say, show..Don't promise, prove - Συνάντηση με τους Αλπικούς Τρίτωνες στα 2050μ. με τα άγρια άλογα της Τύμφης και άνοδος στην 6η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας Γκαμήλα. Βουτιές στις Κολυμπήθρες του Μ. Πάπιγκου


Don't talk, act...Don't say, show..Don't promise, prove
Ομάδα ΕΟΣ Θεσσαλονίκης στην ψηλότερη κορυφή της Β. Πίνδου 31-7-2016
Πριν ξεκινήσω το οδοιπορικό αυτό στο πιο άγριο και συνάμα πιο όμορφο μέρος της Ελλάδας θα ήθελα να ευχαριστήσω δύο ανθρώπους: I) Τον ορθοπεδικό μου και παλιό μου συμμαθητή Δήμο Βουτσά που δίχως την πολύτιμη συμπαράσταση του όλο αυτό το διάστημα δε θα τολμούσα το δύσκολο για πολλούς εγχείρημα ειδικά αν ταλαιπωρείται κανείς από διπλή ρίξη μηνίσκου και στα 2 γόνατα και II) τον οργανωτή - επικεφαλή και συνοδοιπόρο της ομάδας μας Νάσο Φλώρο που 6 χρόνια μετά, έπειτα από δική του πρόσκληση, συναντιόμαστε στα πανέμορφα βουνά της Β. Πίνδου κατακτώντας αυτή τη φορά πιο ψηλές κορυφές και περπατώντας σε άλλα μονοπάτια (Πρώτη επίσκεψη το 10-10-2010 δηλαδή 6 ακριβώς χρόνια πρίν ακριβώς εδώ http://pierregiatzo.blogspot.gr/2010/10/blog-post_12.html )

Κορυφή 2497μ. Γκαμήλας
Το Ζαγόρι είναι ένας τόπος επιβλητικός. Άγριος, μοναδικός, αλλά και όμορφος που όμοια χαρακτηριστικά  του δεν τον συναντάς σε άλλα γεωγραφικά μήκη της Χώρας. Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας και θεωρείται η συνέχεια των Άλπεων για όσους δεν το γνωρίζουν - η Νότια απόληξη της οροσειράς αυτής σε ελληνικό έδαφος. Ο Αλπικός Τρίτων που κατοικεί σε υψόμετρο 2050 μέτρων στη λίμνη Δρακόλιμνη της Τύμφης και είναι  γνήσιος απόγονος του δεινοσαύρου - σε κλίμακα 1:10000000  συναντάται στα μέρη αυτά. Ένα από τα 80 μέρη του κόσμου όπου μπορείς να τον συναντήσεις είναι η λίμνη που βρίσκεται στα 2050μ. κάτω ακριβώς από τη κορυφή της Γκαμήλας και πίσω από το Τύμφη - Αστράκα    


H ομάδα κορυφής (Κώστας - Γλυκερία - Γιώτα - Πέτρος) 2497μ. Γκαμήλα Πίνδος 

Η άνοδος για τα 2497μ.
Ολόκληρο το πάρκο της Β. Πίνδου είναι κάτω από την προστασία και επισήμανση της UNESCO (επίσημα από το 2010 αποτελεί Γεωπάρκο) και της WWF (για την σπάνιας ομορφιάς πανίδα και χλωρίδα της) και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων περιηγητών απ' ολόκληρο τον κόσμο ως μοναδικής σπουδαιότητας γεωπολιτικό πάρκο.   

Στην κόψη της Δρακόλιμνης 2050μ.
H Δρακόλιμνη της Τύμφης - Η μεγαλύτερη Αλπική Λίμνη της Ελλάδας


Η μεγαλύτερη από τις αλπικές - παγετωνικές λίμνες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτής της Τύμφης στα 2050μ.

Το σχήμα της είναι ελλειψοειδές και η έκτασή της περίπου 8 στρέμματα, ΒΔ της κορυφής Πλόσκος (2.377 μ.), ΒΑ της κορυφής Αστράκας (2.436 μ.), Ν της μονής Στομίου από την οποία απέχει 3,5 ώρες και ΔΒΔ της κορυφής Γκαμήλα (2.497 μ.), η οποία είναι και η υψηλότερη κορυφή της Τύμφης. Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τους αλπικούς Τρίτωνες που φιλοξενεί στα νερά της. 


ομάδα κορυφής


Η Δρακόλιμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο της Αστράκας (Γ. Ροκάς σε ευχαριστούμε για την άψογη φιλοξενία) και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.


Πάνω ακριβώς από την Δρακόλιμνη 30-7-2016
Η Δρακόλιμνη είναι ορεινή υποαλπική λίμνη στην Βόρεια Πίνδο. Βρίσκεται σε απρόσιτες βουνοκορφές ανέγγιχτες από ανθρώπινο χέρι, πηγή ξεκούρασης και ομορφιάς για τους λάτρεις της φύσης, ανεκτίμητο αντικείμενο μελέτης για τους επιστήμονες. Το όνομά της θυμίζει παραμύθι και η ύπαρξή της ένα πολύτιμο διαμάντι της φύσης.

Δρακόλιμνη Τύμφης

Μέσα στα ελληνικά βουνά, γεμάτη με μύθους για παράξενα πλάσματα και δοξασίες, που έπλασαν στο παρελθόν οι κάτοικος των ορεινών περιοχών, σαν γαλάζιο στολίδι κοσμεί το πράσινο και ενίοτε λευκό των αλπικών λιβαδιών και προσδίδει ξεχωριστό ενδιαφέρον και ομορφιά στα ελληνικά βουνά.



με καλούς φίλους μπροστά από την μαγευτική λίμνη


Βρίσκεται σε απρόσιτες βουνοκορφές,  στην οροσειρά της Πίνδου  Αποτελεί πηγή ξεκούρασης και ομορφιάς για τους λάτρεις της φύσης, ανεκτίμητα αντικείμενα μελέτης για τους επιστήμονες.


Διαδρομή 1ης ημέρας 6 χρόνια μετά 

Το όνομά της θυμίζει παραμύθι και η ύπαρξή της ένα πολύτιμο δώρο της φύσης! Πρόκειται για την ξακουστή δρακόλιμνη, την ορεινή λίμνη, που η επιστήμη την θεωρεί απομεινάρια παγετώνων, ενώ η παράδοση κατοικία δράκων που μάχονται μεταξύ τους.


κοπάδι άγριων αλόγων στο δρόμο μας για την Δρακόλιμνη
Καθώς βρίσκεται σε περιοχή με μοναδική και ευαίσθητη οικολογική ισορροπία -υψηλές θερμοκρασίες, τα λιγοστά θρεπτικά συστατικά, η έντονη διακύμανση στην ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά τους καλοκαιρινούς και χειμωνιάτικους μήνες- η αλπική λίμνη της Τύμφης συγκροτεί μοναδικό οικοσύστημα.


Η μυθική λίμνη με τους Δράκους
Σύμφωνα με την μυθολογία στο σημείο που κατοικούν οι Τρίτωνες υπήρχαν δύο αντιμαχόμενοι δράκοι και πολεμούσαν ο ένας τον άλλον πετώντας πέτρες και φωτιά, εξού και η συγκέντρωση τέτοιων ιδιαίτερων πετρωμάτων στα αλπικά τοπία της κορυφής της Αστράκας και Γκαμήλας.

Άποψη της Δρακόλιμνης την ώρα της δύσης.


Μύθοι σχετικοί με τις Δρακολίμνες.

Υπάρχουν τρεις Δρακολίμνεςτου Σμόλικα, της Τύμφης (Γκαμήλα) και του Γράμμου.

Η ξακουστή λίμνη με τους Τρίτωνες
Σύμφωνα με ένα μύθο, στις Δρακολίμνες του Σμόλικα και της Τύμφης ζούσαν δύο Δράκοι. Οι Δράκοι είχαν έχθρα μεταξύ τους και κάθε φορά που αγρίευαν πετούσαν ο ένας στον άλλο πέτρες. Ο μύθος εξηγεί, σύμφωνα με τους ντόπιους, το γιατί οι όχθες της Δρακολίμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες και οι όχθες της λίμνης της Τύμφης έχουν μαύρο χρώμα με διάσπαρτες άσπρες πέτρες.

Έξω απο το καταφύγιο της Αστράκας του Γ. Ροκά
Σύμφωνα με άλλο θρύλο, ένα βράδυ βγήκε από τα νερά της Δρακολίμνης ένα μεγάλο άγριο κριάρι, που πρώτη φορά το έβλεπαν οι γύρω βοσκοί. Το κριάρι βέλαξε, καλώντας τα πρόβατα που έβοσκαν στο βουνό γύρω από τη λίμνη, και τότε όλα έτρεξαν ξοπίσω του. Τότε κι’ εκείνο πήδησε μέσα στη Δρακολίμνη και τα νερά κατάπιαν τα κοπάδια των τσοπάνηδων, που απόμειναν μονάχοι να κλαίνε την ξαφνική συμφορά τους. Το μεγάλο εκείνο κριάρι ήταν ο Δράκος της λίμνης, πού είχε επιθυμήσει αρνίσιο κρέαςΑπό τότε, οι Σαρακατσάνοι αποφεύγουν να βοσκούν τα κοπάδια τους κοντά στις Δρακολίμνες.

Η 34μελής ομάδα μας
Ο θρύλος του Αλή Πασά. Σύμφωνα με το θρύλο, οι Δράκοι δεν επιτρέπουν να αναμειχθεί στις λίμνες τους κανένας άλλος και βομβαρδίζουν με άγριο χαλάζι εκείνον πού θα επιχειρίσει να το κάνει. Οι κάτοικοι στα Ζαγόρια διηγούνται, ότι ο Αλή Πασάς. τον Ιούλιο τού 1814, θέλησε να ανεβάσει πάνω στη Δρακολίμνη της Γκαμήλας δύο βάρκες, δύο μονόξυλα, από τη λίμνη των Ιωαννίνων. Κατόρθωσε να φέρει τις βάρκες του ως την κορυφή των Ζαγοριών, αγγαρεύοντας άντρες και γυναίκες της περιοχής. Η μια βάρκα όμως καταστράφηκε και διαλύθηκε επί τόπου και από τότε ή κορυφή εκείνη ονομάζεται Μονόξυλο. Την άλλη την ανέβασαν ως το χωριό Ροδόβολη


Μ. Πάπιγκο
Ξαφνικά ξέσπασε απροσδόκητα τρομερή καταιγίδα με βροχή, κεραυνούς και χοντρό χαλάζι, που αναποδογύρισε τις τέντες τού Πασά και κατέστρεψε τη βάρκα. Τόσο πολύ τρομοκρατήθηκε ο Αλή Πασάς από τη φοβερή εκείνη χαλαζοθύελλα, ώστεκαβάλησε αμέσως το άλογό του και μέσα από στενά μονοπάτια κατρακύλησε ως το Σκαμνέλι. Μόλις εγκατέλειψε το βουνό αμέσως η καταιγίδα σταμάτησε και ο ουρανός καθάρισε. Εκείνος όμως δεν τόλμησε να ξαναγυρίσει. Λίγο διάστημα αργότερακάποιος Φάλαρης προσπάθησε κι’ αυτός ν’ ανεβάσει βάρκα στη μια Δρακολίμνη. Αλλά και αυτός δέχθηκε επίθεση σφοδρότατης χαλαζοθύελλαςΑπό τότε κανείς ποτέ, δεν επιχείρησε να ανεβάσει βάρκα στις Δρακολίμνες, οι οποίες παραμένουν απομονωμένες και ανεξερεύνητες.


2050μ.

Πριν από 10-15 χιλιάδες χρόνια , την εποχή των τελευταίων παγετώνων, εμφανίστηκαν πολλές φυσικές λίμνες. Κατά κανόνα περιοχές που έχουν πολλές λίμνες ήταν περιοχές που είχαν καλυφθεί από πάγους. Οι περισσότερες στην Ευρώπη βρίσκονται στην Σουηδία, Φιλανδία, Νορβηγία και κάποιες στην Ρωσία. Η Ελλάδα έχει περίπου 60 τέτοιες λίμνες, από τις οποίες μόνο 30 είναι μεγαλύτερες από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν οι ορεινές αλπικές λίμνες. Βέβαια για τον τρόπο δημιουργίας τους υπάρχουν πολλές θεωρίες. Άλλοι λένε ότι είναι κρατήρες ηφαιστείων, άλλοι καρστικά βυθίσματα, το πιθανότερο όμως είναι ότι αποτελούν κατάλοιπα των παγετώνων. Οι λίμνες αυτές διατηρούν σχεδόν όλο το χρόνο σταθερή στάθμη και αυτό αποδίδεται στην ύπαρξη είτε αρτεσιανών φαινομένων, είτε υπόγειων πηγαδιών είτε στο λιώσιμο του χιονιού που σε σημεία γίνεται ακόμη και τον Ιούλιο. 


Καφεδάκι και τσίπουρο στα 1950 για το καλώς ορίσατε 

Οι ορεινές λίμνες είναι μικρές σε μέγεθος, με λιγότερο πολύπλοκες τροφικές αλυσίδες από αυτές των πεδινών λιμνών. Οι υψηλές θερμοκρασίες, τα λιγοστά θρεπτικά συστατικά, η έντονη ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι, η έλλειψή της τον χειμώνα για αρκετούς μήνες, καθιστούν τις αλπικές λίμνες μοναδικά οικοσυστήματα. Όλα αυτά αποτελούν πολύτιμο υλικό για την κατανόηση και την μέτρηση των οικολογικών διεργασιών. Καθώς μάλιστα παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στις αλλαγές του περιβάλλοντος, μπορούν να χρησιμεύσουν.


Η ομάδα μας


Ομάδα Κορυφής

Στις ξακουστές Κολυμπήθρες του Μ. Πάπιγκου - μια όαση δροσιάς μετά την πολύωρη διαδρομή

Στις ξακουστές Κολυμπήθρες του Μ. Πάπιγκου - μια όαση δροσιάς μετά την πολύωρη διαδρομή
Γκαμήλα ή "Πάπιγκος" (παλιότερη ονομασία) η ψηλότερη κορυφή της Πίνδου 2497μ. 



Φτάνοντας στον στόχο μας η θέα προς τη γύρω περιοχή γίνεται καθηλωτική. Από κάτω από τα πόδια μας βλέπουμε το «σειάδι της μύγας» τα "λημέρια των κλεφτών", τη «Δρακόλιμνη» ενώ μπροστά μας ορθώνονται και οι υπόλοιπες κορυφές της Τύμφης καθώς και τα γύρω βουνά (Σμόλικας, Τραπεζίτσα κ.α)




Ξεχωρίζουν αρκετά χωριά όπως το Βρυσοχώρι 
, το Παλιοσέλι, το Ελέυθερο αλλά και ένα τμήμα της πόλης της Κόνιτσας.  Πολύ καλή η θέα και προς τη λάκκα του Αωού και το Μοναστήρι στο Στόμιο.


Ορειβατική Διαδρομή για Γκαμήλα κλασσική - από Πάπιγκο



Η διαδρομή από Πάπιγκο για το καταφύγιο και εν συνεχεία για την κορυφή της Γκαμήλας αρχίζει από το Μικρό Πάπιγκο, που απέχει 65 χλμ. από τα Γιάννενα.  Το μονοπάτι έχει ανατολική κατεύθυνση, είναι σηματοδοτημένο και βατό με αρκετή  κλίση. Περνά από την Αβραγώνιο Βρύση, την Αντάλκη  Βρύση, την Τράφο Βρύση και την Κρούνα  Βρύση. Είναι η διαδρομή με τα πιο πολλά νερά. Στο καταφύγιο φτάνεις σε 3 ώρες περίπου και από εκεί κατηφορίζεις στη Λάκα Τσουμάνη.  




Αριστερά   από  την  Ξερόλουτσα  περνάς τη Ρωμηόβρυση σε 30 λεπτά περίπου όπου βρίσκεται το τελευταίο   νερό   για    την    κορυφή,   έως    το   Ρομπόζιυπάρχει σηματοδότηση (πινακίδα άσπρη τετράγωνη με κόκκινο ρόμβο στη μέση και το κωδικό 03). Εκεί χρειάζεται προσοχή, γιατί η σηματοδότηση συνεχίζεται ως το Βρυσοχώρι. Λίγο πριν το Ρομπόζι πρέπει να στρίψουμε αριστερά, όπου θα ακολουθήσουμε κάποια πρόχειρα  κόκκινα σημάδια και μικρές κολώνες από στοιβαγμένες  πέτρες. Η πορεία συνεχίζεται στα Ριζά του Πλόσκου και από εκεί στην κορυφή σε άλλες 2,30 ώρες περίπου. Συνολική πορεία 6 ώρες για την κορυφή.



Πηγές - Παραπομπές 

1. http://www.kerasovo.gr/directions/69.html

2.http://www.ntua.gr/MIRC/db/epirus_db/20_Iwannina/20_17_Konitsas/diafora/Muthoi%20Drakolimni.htm

3.http://www.newsbeast.gr/travel/mountain/arthro/749257/ekdromi-stis-drakolimnes-olis-tis-elladas

4.http://www.orivatikos.gr/11-articles/27-tymfi



Ηπειρώτικα βουνά σας ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία, θα ξανάρθουμε!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024