H Ντίβα των άγριων μανιταριών!



Μορχέλλες Baby Μάρτιος 2018 - Έβρος

Η πρώτη μας επαφή με το μύκητα αυτό συνέβη αναπάντεχα πριν 3 χρόνια. Τυχαία μιας και η παρέα και ο στόχος μας ήταν να προσεγγίσουμε τη κορυφή Σταυρός Αθαμανικά Όρη  -Τζουμέρκα και να κάνουμε rafting στο Άραχθο ποταμό. Εκεί λοιπόν και μόλις έχουμε αφήσει πίσω μας πηγή, την πηγή με το πιο νόστιμο και καθαρό νερό στην Ελλάδα (θέση Άγκαθι) στο δρόμο μας για τη θέση Σταυρος 2000μ. πέφτουμε με τη παρέα μας στο Ελατοδασός. "Τι είναι αυτά τα μαύρα μικρά σαν στρατιωτάκια" ρωτάω τον αρχηγό μας Αποστόλη Τσιμπανάκο;  -"Αυτά είναι τα πιο νόστιμα επίγεια μανιτάρια που καρποφορούν στη Ελλάδα... Μορχέλες... "  μου απαντάει!




Ελατοδάσος στα 1200μ. θέση Τζουμέρκα Νότια Πίνδος 2015

Περιττό να σας εξηγήσω.....ότι έγινε πάρτυ στη συνέχεια....άρχισα να μαζεύω όσες μπορούσα να ψάχνω στα τέσσερα και να αποθηκεύω σε ότι έχω πάνω μου. Αν είχα τη δυνατότητα εκείνη τη στιγμή να αφήσω την ομάδα κορυφής για τη θέση Σταύρος (κούκος στα 2000μ.) και να συνεχίσω να ψάχνω θα το έκανα με ευχαρίστηση αλλά δεν είχα τέτοια επιλογή και ομάδα βιαζόταν να συνεχίσει τη πορεία και επιστροφή της στο Καταφύγιο.



Οι πρώτες μου Μορχέλες 1 Μαΐου 2015


Από τότε έπρεπε να περάσουν 3 ολόκληρα χρόνια...3 χρόνια μέχρι να ξανασυναντηθουμε με τις κυρίες Μορχέλες! Για την ακρίβεια με τα μωρά - νήπια Μορχελάκια, γιατί σε τέτοια πέσαμε και μάλιστα σε ολόκληρο νηπιαγωγείο μάλλον την ώρα που σχολούσαν από το μάθημα. Τα συναντήσαμε τα χαιρετήσαμε αφού συστηθήκαμε,  τα ρωτήσαμε αν μπορούν να μας συνοδεύσουν μέχρι τη κουζίνα μας ..... 


Μορχέλλες Baby Μάρτιος 2018 - Έβρος

Μορχέλλες Baby Μάρτιος 2018 - Έβρος

Οι συνταγές και οι προτάσεις είναι πάρα πολλές για το είδος Morell. Εκείνο που πρέπει να προσέχει ο έμπειρος κυνηγός πριν την ταυτοποιήσει και τη βάλει στο πιάτο του είναι ότι η Μορχέλλα ειναι είδος από τα μανιτάρια που απαιτεί βράσιμο, ψήσιμο ή τηγάνισμα, δεν καταναλώνεται δηλαδή ποτέ ωμή


Μορχέλλες Baby Μάρτιος 2018 - Έβρος

Μορχέλλες Baby Μάρτιος 2018 - Έβρος

Εμείς θα προτείνουμε μια συνταγή έτσι όπως ταιριάζει στα γούστα μας και στις συνήθειες μας ενόψει μάλιστα και του 1ου VERGINA BEERUN που θα πραγματοποιηθει τις επόμενες μέρες και φυσικά σύμφωνο με την πρώτη ομάδα BEERUNNERS που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μας. Μια ομάδα δρομέων στην οποία  ανήκουμε και έχει σαν στόχο την κατανάλωση μπύρας έπειτα από οποιαδήποτε μορφής άσκηση για ενυδάτωση και αναπλήρωση ενέργειας.

Μορχέλλες στο τηγάνι με σβήσιμο Μπύρας Βεργίνα - Πορφύρα λοιπόν είναι η πρόταση μας


Βάζω τις αποξηραμένες μορχέλες σε χλιαρό νερό για 30 λεπτά τουλάχιστον, αν είναι φρέσκες τις κόβω στη μέση και απομακρύνω τυχών βρόμες.
Κόβω το κοτόπουλο σε κομμάτια 5 εκατοστών.
Ζεσταίνω το βούτυρο και το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρω το κοτόπουλο για 3 λεπτά, προσθέτω τα μανιτάρια και συνεχίζω μέχρι το κοτόπουλο να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές, περίπου άλλα 5 λεπτά.
Σβήνω με την μπύρα και αφήνω 1 λεπτό, χαμηλώνω τη φωτιά και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά το σκόρδο, τα άγρια σπαράγγια ή τις οβρίες, το κόλιανδρο, το μέλι, αλατοπιπερώνω, συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά και αποσύρω.
Συνοδεύω με μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.

Υλικά
(για 2 άτομα)
200 gr. κοτόπουλου φιλέτο (μπούτι ή στήθος)
200 gr. φρέσκες μορχέλες ή 20 gr. αποξηραμένες
τα τρυφερά μέρη από 1 μάτσο άγρια σπαράγγια ή οβρίες
200 gr. μπύρα
1 κ.σ. μέλι
15 gr. ελαιόλαδο
15 gr. βούτυρο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο (εναλλακτικά ½ κ.γ. ξερό κόλιανδρο και 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Μορχέλλες Baby Μάρτιος 2018 

Λίγα λόγια για την Ντίβα των άγριων μανιταριών!


Κοινές ονομασίες: Μορχέλλα η εδώδιμη, ξανθό Μουρτσέκι
Περιγραφή:
Ένα από τα πιο νόστιμα και περιζήτητα μανιτάρια στη γαλλική κουζίνα και όχι μόνο, με πολύ ακριβή τιμή, είναι βρώσιμο, εξαιρετικά νόστιμο ύστερα όμως από καλό μαγείρεμα. Εύκολο μανιτάρι στην αναγνώριση του, λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισης του.
Το μάλλον συχνό, Morchella esculenta είναι από τα πρώτα μανιτάρια που βγαίνουν μετά το χειμώνα, εμφανίζονται την άνοιξη, σε αμμώδη εδάφη, σε δάση πλατύφυλλων, χορτώδεις θέσεις, άκρες δασικών δρόμων και σε σημεία που λιμνάζουν τα νερά.





Μορχέλλες Baby Μάρτιος 2018 - Έβρος
Πλούσιες σε Βιταμίνη D για τον Οργανισμό μας: 


Οι μορχέλες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα είδη μανιταριών που, όπως οι βωλίτες, οι κανθαρίσκοι, περιέχουν σε υπολογίσιμη ποσότητα την αντιρραχιτική βιταμίνη D, που σπανίζει στα πράσινα φυτά.
Τα 100 γραμ. φρέσκιες μορχέλες περιέχουν: 90 γραμ νερό, 3,3 γρ αζωτούχες ενώσεις, 0,4 γραμ, λίπη 4,5 γραμ υδατάνθρακες, 0,84 γραμ ίνες, 1 γραμ. άλατα και δίνουν 25 θερμίδες.

Μορχέλλες Baby Μάρτιος 2018 - Έβρος


Τα πιο νόστιμα και περιζήτητα μανιτάρια του κόσμου.

Γενικά οι μορχέλες εύκολα αναγνωρίζονται, χάρη στο ιδιόμορφο σχήμα του καπέλου τους. Γι’ αυτό κι ένας αρχάριος ακόμη μπορεί να τις μαζέψει και να τις φάει άφοβα. Όμως όσο εύκολα αναγνωρίζονται, τόσο δύσκολα ανακαλύπτονται. Από τη μια ο χρωματισμός τους τις κάνει αθέατες και από την άλλη το εξοντωτικό κυνήγι από τους μαζωχτάδες τις κάνει δυσεύρετες.

Γι’ αυτό οι Γάλλοι, που φημίζονται για τις χαριτωμένες παροιμιώδεις εκφράσεις τους για τα μανιτάρια, λένε: «τις μορχέλες μόνον οι ψεύτες τις βρίσκουν» ή το άλλο: «οι μορχέλες σαν φανούνε παρευθύς θε να χαθούνε»

Οι μορχέλες, αν εξαιρέσει κανείς τις ευρωπαϊκές τρούφες, είναι από τα πιο νόστιμα και περιζήτητα μανιτάρια του κόσμου. Γι’ αυτό με αληθινό πάθος τις κυνηγούν παντού οι καλοφαγάδες και δίκαια τις εξυμνούν οι μανιταράδες.

Μορχέλλες Baby Μάρτιος 2018 - Έβρος


Οι Ιταλοί λένε γι’ αυτές «Οι μορχέλλες και τα αγάρικά είναι ο έρωτας της Άνοιξης». Κρίμα μόνο που αυτά τα μανιτάρια, αν και σαπροφυτικά, δεν έγινε μπορετό να καλλιεργηθούν τεχνητά μέχρι σήμερα, παρά μόνο σ’ επίπεδο πειραματικό, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει καμιά ακριβής επιστημονική εργασία για την παραγωγή τους.

Στην Ευρώπη παρατηρείται ένα εκτεταμένο εμπόριο της μορχέλας, κι εύκολα μπορεί κανείς να τις προμηθευθεί από τα μανάβικα στη συλλεκτική περίοδο. Διατίθενται επίσης σε ειδική συσκευασία και αποξηραμένες.


Μορχέλλες Baby Μάρτιος 2018 - Έβρος

Μορχέλλες Baby Μάρτιος 2018 - Έβρος


Μορχέλλες Baby Μάρτιος 2018 - Έβρος


Μορχέλλες Baby Μάρτιος 2018 - Έβρος

Πασχαλιάτικα αρνιά γεμιστά με μορχέλες.

Στο Καρπενήσι (Κορυσχάδες), οι αγρότες παραγεμίζουν τα πασχαλιάτικα αρνιά με τις νοστιμότατες μορχέλες.

Καθώς το καρπόσωμα (καπέλο) της μορχέλας είναι κούφιο, αποτελεί ιδεώδες μανιτάρι για παραγέμισμα. Γι΄αυτό και συστήνεται γεμιστή με κρεατικά, με τυρί φέτα και μυρωδικά (δυόσμος, άνηθος) στο φούρνο.


Μορχέλλες Baby Μάρτιος 2018 - Έβρος
 Μερικές συνταγές ακόμη που μπορούμε να σας προτείνουμε για όσους είναι σε περίοδο εγκράτειας και νηστείας είναι : 


Με φρέσκο κρεμμυδάκι κόκκινη σάλτσα και καυτερή πιπεριά
και πολύ πικάντικες ντομάτα - καυτερές πιπεριές 





τηγανιτές ολόκληρες βουτηγμένες σε ελαφρό κουρκούτι


φρικασέ αλα Μορχέλα

Φρικασέ με κρεμμυδάκια και μαρούλi και αυγολέμονο...



Τελος για όσους επιθυμούν κάτι πιο απλό αλλά εξίσου νόστιμο και Υγιεινό μπορούμε να προτείνουμε : Ομελέτα με Μορχέλες, Ριζότο ή Κριθαρότο με Μορχέλες ή οποιαδηποτε μορφή Pasta μακαρονάδας με Μορχέλα αντί οποιαδήποτε μανιτάρι του εμπορίου

Καλή σας Ορεξη!!!



ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ - ΠΗΓΕΣ 


  • «Τα μανιτάρια του βουνού και του κάμπου» του γεωπόνου Δημήτρη Κελτεμλίδη – Εκδόσεις Ψύχαλου 1990
  • «ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ένας παραμυθένιος μικρόκοσμος» του Γιώργου Κωνσταντινίδη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024