Στα ίχνη της Αρκούδας - URSA TRAIL 2018 - 40 km.























Στην ζωή και γενικά σε ότι κάνουμε,  οφείλουμε να επαινούμε το καλό και σωστό και να το διαφημίζουμε και να προσπερνούμε ή αδιαφορούμε στο κακό το πρόχειρο είτε να το κατακρίνουμε.Η αδιαφορία μας και η καλοπροαίρετη κριτική μας σε ότι δεν είναι αρεστό ή ενοχλητικό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σε κάθε περίπτωση.





Θα ήταν αδικία μεγάλη για όσους έχουν κοπιάσει ή προσπαθούν πραγματικά σε αυτό το σημείο της Ελλάδας ,αναφερομάστε πάντα για το απόλυτο ορεινό γεγονός της Ελλαδας - URSA - στα χνάρια της Αρκούδας -   δίνοντας τα εύσημα αλλά και ένα Μπράβο παιδιά - συγχαρητήρια!!!





Ο λόγος για τον τόπο που φημίζεται ως "οι Άλπεις" ή "Ελβετία" της Ελλάδας. Τόσο το κλίμα όσο και η ιδιαίτερη ιστορία και το χρώμα των λιβαδιών αλλά και η ενασχόληση των κατοίκων με κτηνοτροφία και τουρισμό διαφέρει σημαντικά από την υπόλοιπη Ήπειρο αλλά και την χώρα!


Από τα σλαβικά «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και «όβο» που σημαίνει χωριό, το Μέτσοβο έχει πολλά να προσφέρει σε έναν ταξιδιώτη, κάθε εποχή του χρόνου, παρ’ όλο που πολλοί το κατατάσσουν μόνο στους χειμερινούς προορισμούς. Η ομορφιά του, όμως, δεν μπαίνει σε καλούπια και εντυπωσιάζει όλο το χρόνο με διαφορετικό τρόπο, με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει: πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακές βρύσες, σπίτια από πέτρα και πάνω απ’ όλα χαρακτήρας που μένει αναλλοίωτος και δεν προσαρμόζεται στα τουριστικά «πρέπει», διατηρώντας έτσι όλο του το μεγαλείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι… ενδυματολογικές επιλογές κάποιων μεγαλύτερων κατοίκων του, οι οποίοι φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και μιλούν τη βλάχικη.






Η Τρισδιάστατη Απεικόνιση  της Διαδρομής


Relive 'Mετσοβαρε...40αρε Αρκουδαρε'


       


  • Περιγραφή διαδρομής «Ursa Trail 40km»

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • 27χλμ. μονοπάτι 67,5%
  • 6χλμ. χωματόδρομος 15%
  • 4,5χλμ. καλντερίμι 11,25%
  • 2,5χλμ. ασφαλτόδρομος 6,25%
  • Ο δείκτης ανάβασης φτάνει το 67,5.
  • Η θετική υψομετρική διαφορά φτάνει τα 2.700μ. το ίδιο και η αρνητική καθώς
  • Έχουμε κοινό σημείο εκκίνησης και τερματισμού.
  • Το μέγιστο υψόμετρο του αγώνα είναι τα 1.887μ. στο 12,2χλμ.
  • Το ελάχιστο υψόμετρο είναι τα 920μ. στο 22,3χλμ.
  • Το μέσο υψόμετρο είναι τα 1.360μ.
  • Η μέγιστη συνεχόμενη ανάβαση είναι 790μ. από το 8,2χλμ. έως το 12,2χλμ.
  • Η μέγιστη συνεχόμενη κατάβαση είναι 700μ. από το 18,8χλμ. έως το 22,3χλμ.




















Η αλήθεια είναι ότι έχουμε τρέξει πάρα πολλούς αγώνες Βουνού. Έχουμε περπατήσει - περιηγηθεί σε ακόμη περισσοτέρους... Σαν την φιλοξενία και δροσιά ή φυσική ομορφιά του παραπάνω σημείου δύσκολα συναντά κανείς τουλάχιστον στον Ελλαδικό χώρο.








Η αρχή έγινε από την φίλη την Βάσω και τον φίλτατο Στάθη. Θα πάμε στον πιο όμορφο αγώνα βουνού της Ελλάδας και μας περισσεύει μια θέση...μου είπαν ένα απόγευμα .. "γιατί δεν έρχεσαι να τρέξεις στα 40 χλμ μαζί μας". 




Να δοκιμάσω τις αντοχές μου σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός.....σκέφτομαι; Και αν δεν τα καταφέρω; Και αν μου βγει η κούραση από τους τελευταίους συνεχόμενους αγώνες; και αν μου βγει η ενόχληση στο τραυματισμένο μου πόδι...; και αν το ένα και αν το άλλο.... ΕΡΧΟΜΑΙ ....τους αποκρίνομαι... ως 4ος στην παρέας σας ...απλά θα έρθω τελείως τουριστικά και με διάθεση να δοκιμάσω και μόνο την διαδρομή, μιας και η μεγαλύτερη που έχω κάνει πότε σε Βουνό είναι 36 χλμ στην Καππαδοκία και η αμέσως επόμενη τα 27 χλμ στο Παγγαίο.....πότε μου όμως άλλοτε 40 χλμ και με 2700μ. Υ.Δ.




Όλα συναινούσαν μέχρι και τελευταία στιγμή ότι ήταν η σωστή απόφαση....πράγμα που και αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι και το εγχείρημα και η παρέα και η επιλογή και όλα ήταν τα σωστά!!! 








Λίγα λόγια για την Διαδρομή.

Η διαδρομή δύσκολη - απαιτητική θα έλεγε κάποιος, απαιτεί εξοικείωση με το βουνό, και ασφαλώς καλή φυσική κατάσταση. Το συνολικό μήκος του Ursa Trail είναι 40χλμ. με 2.700μ. υψομετρικής διαφοράς.





Η διαδρομή περνά από ιστορικά μονοπάτια ιδιαίτερης αισθητικής και φυσικής αξίας μνημεία της περιοχής, με το πρώτο μισό του Ursa Trail ανατολικά του Αράχθου στην περιοχή του Ανηλίου και το δεύτερο κομμάτι που αποτελεί και τη διαδρομή του μικρού αγώνα δυτικά του Αράχθου στην περιοχή του Μετσόβου.


Οι Συμμετοχές

Γενικά οι 400 συμμετοχές σε ένα ορεινό αγώνα 40 χλμ είναι ένα δείγμα που αν μη τι άλλο λέει κάτι.... ο πιο εμπορικός ο πιο σημαντικός ο πιο όμορφος.....αγώνας Βουνού της χώρας. Δεν είναι τίποτα τυχαίο.. Φυσικά υπάρχουν άλλες 700 συμμετοχές την ίδια μέρα στον μικρότερο αγώνα αλλά καθόλου μικρότερης σημασίας των 20 χλμ που ξεκινάει από το ίδιο σημείο. Πάντως αυτό που διακρίναμε με την πρώτη ματιά είναι ότι στους αγώνες αυτούς συναντά κανείς την αφρόκρεμα των Ελλήνων Αθλητών και φίλων του βουνού. Σε αυτό εκτός από το τουριστικό σημείο του Μετσόβου συναινούν και συμβάλουν και οι καλές Υποδομές της περιοχής αλλά το πιο σημαντικό εκτός των άλλων το όνομα του ανθρώπου που είναι πίσω από την διοργάνωση (Νίκος Καλοφύρης) που αποτελεί και εγγύηση ότι δεν πρόκειται για μια "αρπαχτή" στον χώρο αυτό μιας και τον τελευταίο καιρό πολλά έχουν δεί τα μάτια μας!


Εμείς θέλουμε να σταθούμε σε 2 επιπλέον πράγματα γιατί πρέπει να λέμε τα θετικά αλλά να καταδεικνύουμε και τα αρνητικά μιας και το υποσχεθήκαμε προσωπικά στην διοργάνωση. Το πρώτο είναι η περιβόητη αρκούδα....που αρκούδα ψάχναμε αλλά αρκούδα δεν βρίσκαμε...και πως να συναντήσεις ή πετύχεις πάνω σε αυτό το τεράστιο και σπάνιο θηλαστικό με τόσες φωνές και κόσμο στο βουνό....Η Αρκούδα είναι ένα ζώο που μόλις αντιληφθεί ξένη παρουσία στο χώρο της απομακρύνεται σε απόσταση χιλιομέτρων..... 

Ο φίλος μας ο Στέλιος ο οποίος έχει εντρυφήσει πάνω στο θέμα από την παραμονή του στην ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ μας εκμυστηρεύεται.....η Αρκούδα κινείται για να εξασφαλίσει τροφή περί τα 150 χλμ ημερησίως...οπότε...40 εμείς άλλα 150 εκείνη.... είναι λίγο απίθανο να συναντηθείς κατά μέτωπο όσο και αν περπατάς στα λημέρια της.
Οπότε να μείνουν ήσυχοι οι φίλοι ότι η Αρκούδα είναι κάπου εκεί αλλά δεν πρόκειται να εμφανιστεί μπροστά τους....

Το δεύτερο και σημαντικότερο και έχει να να κάνει με εμάς τους επισκέπτες - δρομείς - αθλητές ή τουρίστες και  είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος..... και το εννοώ καυστικά και με καθόλου ίχνος επιείκειας και συγχώρεσης προς τους συμμετέχοντες. Βέβαια η διοργάνωση και η "σκούπα" κάνει ότι περνάει από το χέρι της ....αλλά εδώ η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχόμενη και διαρκής ..και εξηγούμε.... Δεν είναι φυσιολογικό ούτε αποδεκτό ούτε όμορφο όλοι εμείς που τρέχουμε ή περιηγούμαστε στα δάση και στα όμορφα λιβάδια της χώρας μας, να αφήνουμε ότι άχρηστο στη φύση  συμμετέχοντας στον αγώνα. Είναι απαράδεκτο και κατακριτέο να αφήνουμε οτιδήποτε πλαστικό, ή γυάλινο φιαλίδιο ή οτιδήποτε μη οργανικό (φλούδες από φρούτα και τροφές εξαιρούνται) στο φυσικό περιβάλλον που κατοικεί η αρκούδα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε επισκέπτες. Είναι πολύ άσχημο και μεμπτό και θα το βρούμε μπροστά μας σε κάθε περίπτωση....καθετί που δεν συνάδει με την φιλοσοφία  του Ορεινού τρεξίματος ή την Ορειβατική παιδεία. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είμαστε επισκέπτες στο δάσος και πρέπει να σεβαστούμε την φιλοξενία που μας παρέχεται!

Μέτσοβο URSA 2018 -  σε ευχαριστούμε για την ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ - ελπίζουμε να τα ξαναπούμε πολύ σύντομα!!!!!



Πηγές -  Παραπομπές






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024