Το μπαλκόνι της Οροσειράς Ροδόπης




 

Παπίκιο Ροδόπης

Η κορυφή του Νομού Ροδόπης - Το μπαλκόνι της Οροσειράς 
Ροδόπης






Παπίκιο ή "Αητόβουνο" ή "Καρτάλ Ντάγ" (υψόμετρο 1483μ.)

Ίσως είναι ένα από τα βουνά, που προσελκύει πολλούς ορειβάτες και περιπατητές. Ενδεχομένως και η τοποθεσία του το ευνοεί ιδιαίτερα, λόγω δυσκολίας στην προσβασιμότητα και υψoμετρική διαφοράς. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υστερεί ενδιαφέροντος, ποικιλομορφίας σε χλωρίδα και πανίδα και σε αρχαιολογικό «πλούτο» από άλλες κορυφές της Ελλάδας.

Το Παπίκιο αποτελεί το μεγαλύτερο ορεινό όγκο στο Β.Δ. άκρο του Ν. Ροδόπης στα σύνορα με τη Βουλγαρία και Β.Δ. της Κομοτηνής και ταυτόχρονα το ανατολικότερο τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης.

Η ονομασία του αναφέρεται από τον 12ο αιώνα όταν το όρος υπήρξε απο τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα του Βυζαντίου την περίοδο του 11ου-12ου αιώνα. Ερείπια των μνημείων βρίσκονται στις Ν.-Ν.Δ. πλαγιές του και μεταξύ των οικισμών Πολυάνθος, Ληνός, Σώστης, Μίσχος και Κερασιά.

Από το όρος Παπίκιο σχηματίζονται οι ποταμοί Βοζβόζης (στην αρχή του ονομάζεται Χιονόρεμα) που καταλήγει στην λίμνη Ισμαρίδα και ο Ασπροπόταμος ή Τραύος που καταλήγει στην λίμνη Βιστονίδα. Η ονομασία Μποσμπός ή Ποσπός που αναφέρουν διάφορα βιβλία και χάρτες είναι λανθασμένη (προφέρεται μόνο ένα μέρος του ποταμού από ντόπιους κάτοικους της περιοχής).



Στα Δυτικά και Ν.Δ. του Παπίκιου βρίσκεται ο ποταμός Κομψάτος με την κοιλάδα του, ο οποίος έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατεύομενων περιοχών και έχει χαρακτηριστεί σημαντική περιοχή για τα πουλιά.



Το Παπίκιο διασχίζει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων Ε6 (διερχόμενο απο Σάτρες-Τρίκορφο-Κρυστάλλη-Κερασιά-Σώστης) και καταλήγει στον Ίσμαρο Μαρώνειας. Το βουνό έχει εκτεταμένα δάση απο οξύες, δρυές, μαύρη πεύκη κ.α., ενώ τα πετρώματα που συναντά κανείς είναι γνεύσιοι και σχιστόλιθοι με μάρμαρα.





Πως προσεγγίζουμε την κορυφή. 



Με αφετηρία το βορειοδυτικό κομμάτι της Κομοτηνής και κατεύθυνση προς το Βορρά αφήνουμε στα δυτικά το νεόδμητο οικισμό των Παλιννοστούντων (Νέα Μοσυνούπολη) και ακολουθούμε την άσφαλτο μέχρι τη διασταύρωση των εγκαταστάσεων του Δ.Π.Θ. Ακριβώς μετά τη 2η διασταύρωση (ΤΕΦΑΑ)  αντικρύζοντας την πινακίδα  που δείχνει το ξενοδοχείο ARCADIA και συνεχίζουμε προς το χωριό Θάμνα. Προτού μπούμε στο μειονοτικό χωριό και ακριβώς μετά την πρώτη γέφυρα που συναντάμε, ακολουθούμε τον χωματόδρομο που το κυριότερο μέρος του βρίσκεται σε καλή κατάσταση, εκτός από 1-2 κακοτράχηλα σημεία. 

Στις δύο διασταυρώσεις που θα συναντήσουμε στην ανοδική μας πορεία θα ακολουθήσουμε την πινακίδα προς "Φυλάκιο Μαχαίρα". Εκεί σε υψόμετρο 660 μέτρων βρίσκεται σε μια πλαγιά το πρώην στρατιωτικό φυλάκιο "Μαχαίρα" το οποίο διαχειριστής είναι η Ε.Ο.Δ. Κομοτηνής και είναι κλειστό για τους επισκέπτες. 

Από το σημείο αυτό ξεκινάνε και οι σηματοδοτημένες διαδρομές για την Οροσειρά της Ροδόπης προς το Ορειβατικό Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής μέσω "χιονορέματος" καθώς και για την κορυφή του Παπικίου Όρους.




Η Κορυφή  - το Μπαλκόνι του Θρακικου Πελάγους

Από Βόρεια συναντά κανείς ολόκληρη την Οροσειρά της Ροδόπης που ανήκει σε Βουλγάρικο έδαφος-ακριβώς απέναντι είναι η κορυφογραμμή με τις Πυραμίδες που αποτελούν σύνορο Βουλγαρίας - Ελλάδας και τα διάσπαρτα χωριά της Βουλγαρίας και από τη Νότια πλευρά συναντά κανείς την πόλη της Κομοτηνής, τον κάμπο με τις λίμνες του Μητρικού και Βιστονίδας καθώς και  τα παράλια του θρακικού πελάγους. Στα Δυτικά και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες είναι ορατές οι κορυφές της Δυτικής Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας (Τσάλ, Παγγαίο και το Φαλακρό) .




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024

Στο Άγιο Όρος της Ροδόπης (Κερασιά Α)

Life is ALWAYS better on a sail-boat!