Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024











Race Report Marato Barcelona 2024 

Άλλο ένα ταξίδι έφτασε στο τέλος του... ένας αγώνας σε μία καταπληκτική πόλη! Μαραθώνιος Βαρκελώνης! (Δεύτερη φορα που την επισκέπτομαι δεύτερη φορα που τερματίζω σε αγώνα της) https://pedrogiatzo.blogspot.com/2019/02/2019-edreams-mitja-marato-de-barcelona.html


Στόχος ήταν να τερματίσω, μετά από 8 Μαραθωνίους, με χαμόγελοοοοο – υγιής και όχι να κλαίω στο τέλος ή τουλάχιστον να στηθώ με αξιοπρέπεια στην εκκίνηση!



Ξεκίνησα άυπνος και με δυσφορία που δεν κοιμήθηκα σχεδόν καθόλου και έντονο βήχα δυο ημερών. (σημειωτέον την επομένη νύχτα ανέβασα και πυρετό) με πολύ καλό ρυθμό, πέρασα ημιμαραθώνιο στο 2:21 έχοντας μπροστά μου σε απόσταση αναπνοής τους δρομείς που έδιναν ρυθμό για 4.30 ώρες! Η ατμόσφαιρα μοναδική, μπάντες με ζωντανή μουσική, εξέδρες με σχολές zumba!, μπάντες με κρουστά, χιλιάδες θεατές. Η διαδρομή ήταν κάτι σαν ξενάγηση του ανοιχτού τουριστικού λεωφορείου, περάσαμε από αμέτρητα αξιοθέατα της πόλης, το άγαλμα του Κολόμβου την Αψίδα θριάμβου, την Barceloneta, τη Σαγράδα Φαμίλια του Γκαουντί κ πα. Εύκολη δε θα την έλεγα τη διαδρομή αφού ξεκίνησε με αέρα, οι θεατές ήταν με μπουφανακια ολοι!




Οι δρόμοι όπως και τα πεζοδρόμια ήταν τεράστιοι η τροφοδοσία έπαιρνε άριστα 10!! Οι σταθμοί είχαν μπουκαλάκια και ποτήρια, powerade, gelακια άφθονα ανα πέντε χλμ και σε αφθονία στο 21-25-30!!! σου έδιναν όσα ήθελες!!

 


Οι εθελοντές έτρεχαν να σε προλάβουν αν δεν είχες πάρει να σου δώσουν!! Μετά το 30 είχε φρούτα, δεν είχαν coca cola.

 


Ενώ όλα πήγαιναν τέλεια για τα δεδομένα μου κι ήμουν ανάμεσα στο 4:30 -4:45 ( η διοργάνωση είχε λαγούς που έδιναν ρυθμό με σημαίες στην πλάτη !) στο 36χλμ οι τετρακέφαλοι άρχισαν να σφίγγουν εκείνο το σημείο κάνω την προσπάθεια μου να μην τους χάσω την επαφή μου με το τρέξιμο έστω και αργό αλλά στο 38 ξεκίνησε το αποτέλεσμα της αϋπνίας και της έλευσης στην Βαρκελώνη στις 18.00 το προηγούμενο απόγευμα  κι οι αξιαγάπητοι τετρακέφαλοι είχαν σοβαρές διαφωνίες... με την ιδέα ότι μπορεί να περπατήσω τα τελευταία χλμ άρχισα να κάνω οικονομία δυνάμεων και τελικά τερμάτισα στο 4.34!!!

 


Η ταλαιπωρία της προηγούμενης  η αυπνία και ο ξηρός βήχας με χρέωσαν λίγο παραπάνω! Συμπερασματικά, τουρισμός και Μαραθώνιος δεν πάνε μαζί!!! Η παρέα ήταν καταπληκτική!! Περπατήσαμε τις μέρες που ήμασταν εκεί κάναμε πολύ ποδήλατο και πολύ βόλτα σίγουρα άλλο ένα Μαραθώνιο!! 



Μπράβο σε όλους για τον τερματισμό τους!! Ευχαριστώ!! Πάμε για νέες προκλήσεις!!!




Real Facts about Barcelona! 

- για φαγητό. Μια λέξη μόνο: Empanadas! Μικρά γεμιστά πιτάκια (σαν τα δικά μας τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια κλπ) σε διάφορες γεύσεις, σπανάκι, τυρί, μανιτάρια, με κρέας κλπ. 

- Τα tapas είναι μεζέδες και τίποτα άλλο, συνοδευτικά φαγητά μικρά σε μικρές ποσότητες όπως ακριβως οι βολιωτικοι μεζέδες.

- λευκή σαγκρία και οχι κοκκινη όμως και πιο δροσερή και εύγεστη 

 - La Rambla  έχει γεμίσει με καφετέριες  και μαγαζιά με σουβενίρ. Η La Rambla είναι επίσης ο δρόμος που οι pickpockets κάνουν πάρτυ, κάτι που φρόντισαν να μας τονίσουν και στο ξενοδοχείο. Όχι μόνο για τη La Rambla βέβαια, αλλά για όλη τη Βαρκελώνη. Η κατάσταση είναι red alert!

- λα ράμπλα σημαίνει ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία και ο συγκεκριμένος είναι ο πιο διάσημος πεζόδρομος του κόσμου με 1,2 χιλιόμετρα και ξεκινάει βόρεια από την πλατεία Catalunya και καταλήγει νότια στο το Port Vell όπου βρίσκεται και το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου. La Rambla σφύζει από ζωή, από καλλιτέχνες του δρόμου και μουσικές και όμορφα κτίρια αριστερά και δεξιά του δρόμου Συνεχίζει με την Del Mar Rambla

 


- πλατεία Sant Felip Neri που προσωπικά θεωρώ το ομορφότερο μέρος της Γοτθικής Συνοικίας. κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, μια από τις βόμβες του Francisco Franco έπεσε στην εκκλησία σκοτώνοντας 30 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν παιδιά από το Σχολείο του Sant Philip Neri και μερικά παιδιά πρόσφυγες από τη Μαδρίτη, όπου η εκκλησία είχε μετατραπεί σε αυτοσχέδιο ορφανοτροφείο. Καθώς οι άνθρωποι έβγαζαν επιζώντες από τα ερείπια, μια δεύτερη βόμβα χτύπησε την πλατεία, σκοτώνοντας άλλους 12 ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 42. Ήταν ο δεύτερος χειρότερος βομβαρδισμός στη Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια του πολέμου





Plaça ReialΗ πλατεία είναι τόσο όμορφη, που δεν είναι περίεργο που ονομάστηκε «βασιλική». Την ατμόσφαιρα της πλατείας τονίζουν το σιντριβάνι στο κέντρο της, οι φοίνικες (τι άλλο  και οι φανοστάτες γύρω από την πλατεία. ένα από τα πιο πολυσύχναστα, πιο ζωντανά σημεία της Βαρκελώνης, ιδιαίτερα τη νύχτα έργο ποιου λετε;; 

 


-  Γέφυρα του Επισκόπου (El pont del Bisble).  βλεπε -Γέφυρα των στεναγμών ΒΕΝΕΤΙΑ Χτίστηκε για τη Διεθνή Έκθεση της Βαρκελώνης που πραγματοποιήθηκε το 1929. μύθος λέει ότι αν ποτέ αφαιρεθεί το στιλέτο που διασχίζει το κρανίο, τότε η πόλη της Βαρκελώνης θα καταστραφεί.


Μια πιο θετική εκδοχή λέει ότι αν κάνετε μια ευχή ενώ περπατάτε προς τα πίσω κάτω από τη γέφυρα και κοιτάτε απευθείας το κρανίο, τότε αυτή η επιθυμία θα πραγματοποιηθεί.

 


- Αψίδα του Θριάμβου (Arco de Triunfo) Η αψίδα χτίστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως η πύλη της πόλης για την παγκόσμια έκθεση που φιλοξένησε η πόλη το 1888. Η βιτρίνα της.  Η αψίδα της Βαρκελώνης ξεχωρίζει από πολλές άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές λόγω του χρώματός της, το μπορντό, και είναι φτιαγμένη από τούβλα

- The World Begins With Every Kiss είναι ένα διάσημο mural που αποτελείται από ένα μωσαϊκό 6.000 πλακιδίων/φωτογραφιών οι οποίες ολοκληρώνουν μία μεγαλύτερη εικόνα, αυτή ενός ενός φιλιού.



- πάρκο Ciutadella, τα πράσινα παπαγαλάκια πετάνε από δέντρο σε δέντρο!



- La Boqueria είναι δημόσια αγορά φαγητού (food market) οι πρώτες αναφορές της οποίας χρονολογούνται ακόμα κι από το 1217. Αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό κι εδώ μπορείτε να βρείτε κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, εστιατόρια και μπαρ για να κάτσετε να φάτε ή να πάρετε κάτι στο χέρι. 




- Sagrada Familia   1882 δια χειρός Antonio Gaudi, αυτού του "παρανοϊκού" (πάντα με τη δημιουργική έννοια του όρου) αρχιτέκτονα που αφιέρωσε τα τελευταία του χρόνια στο έργο. Όταν πέθανε το 1926,…. θα ολοκληρωθεί (θεωρητικά πάντα) το 2027. "καρπούς των καλών πράξεων"- απεικόνιση της Γέννησης- των Παθών.



-Casa Milà, ή αλλιώς La Pedrera,





- ο Γκαουντί είχε τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές!



- πάρκο Guell ετοιμαστείτε  για πολύ περπάτημα. Για να φτάσεις έπρεπε να ανέβεις μια τεράστια ανηφόρα. Για το πάρκο πληρώσαμε 10€








- Η Barceloneta είναι μια παραθαλάσσια γειτονιά όπου ο κόσμος έρχεται για σέρφινγκ και ηλιοθεραπεία στην παραλία Sant Sebastià, αλλά και για φαγητό στα πολυάριθμα εστιατόρια με θαλασσινά και παραδοσιακά μπαρ με τάπας  το διάσημο Hotel W, το σχήμα του οποίου μοιάζει με ιστιοπλοϊκό



- Ο ποταμός Έβρος (στα ισπανικά Έβρο και στα καταλανικά Έβρε) Ebro κι Ebre της Ισπανίας, είναι ο σημαντικότερος ποταμός της βορειοανατολικής Ιβηρικής χερσονήσου. Πολλές πόλεις των παραπάνω περιοχών είναι κτισμένες στις όχθες του Έβρου, σημαντικότερη των οποίων είναι η Σαραγόσα. συνολικό του μήκος φθάνει τα 928 χλμ Η προέλευση του ονόματος του ποταμού Έβρου δεν είναι ξεκάθαρη. Η εκδοχή που απολαμβάνει την μεγαλύτερη αποδοχή είναι αυτή που αναφέρει πως οι Έλληνες άποικοι υιοθέτησαν τον ιβηρικό όρο Ἴβηρ που προέρχεται από την βασκική ρίζα ibar που σημαίνει «όχθη» Το Δέλτα του Έβρου που βρίσκεται στην επαρχία Ταρραγόνα της Καταλονίας και το 1983 χαρακτηρίστηκε εθνικό πάρκο της Ισπανίας αποτελεί αφενός τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της χώρας, αλλά και τον μεγαλύτερο της δυτικής Μεσογείου, καλύπτοντας έκταση περίπου 320 τ.χλμ.

 


Χωρίς αυτήν, η Ισπανία θα είναι ίση με τη... μισή Ιταλία, σε όρους ΑΕΠ η Καταλονία έχει περίπου το ίδιο οικονομικό μέγεθος με τη Φινλανδία.




η Καταλονία είναι η ατμομηχανή της ισπανικής οικονομίας είναι γνωστό. Με βάση τα στοιχεία του 2016 συνεισφέρει σχεδόν το 20% της χώρας ενώ και ο δείκτης ανεργίας είναι κατά πέντε μονάδες πιο χαμηλός κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές με το 1/4 της παραγωγής της να κατευθύνεται εκτός συνόρων ενώ έχει καταφέρει να προσελκύσει και το 14% των ξένων επενδύσεων της Ισπανίας το ονομαστικό ΑΕΠ της Καταλονίας είναι υψηλότερο από τις μισές σχεδόν χώρες της Ευρώπης

















Πηγές - Παραπομπές




















 



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Life is ALWAYS better on a sail-boat!