Οροσειρά Ροδόπης (μέρος 1ο).

Ανατολή Ηλίου στην Οροσειρά της Ροδόπης - Παμπόροβο 1654μ.

Η Οροσειρά της Ροδόπης έχει συνολική έκταση περίπου 18.000 χλμ απο τα οποία τα 15.000 ανήκουν στην Βουλγαρία και τα 3000 χλμ στην Ελλάδα. Ο μέσος όρος υψομέτρου της οροσειράς είναι 785 μ. πάνω απο την επιφάνεια της θάλασσας και η ψηλότερη κορυφή της βρίσκεται εντός Βουλγάρικου εδάφους στα 2.191μ. Golyam Perelik. Η υψηλότερη κορυφή εντός ελληνικού εδάφους είναι η Δελημπόσκα η οποία έχει υψόμετρο 1.953 μέτρα και βρίσκεται στο νομό Δράμας στον ορεινό όγκο του Φρακτού, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα .
Χ.Κ. Chepelare πρωην στρατιωτικό φυλάκιο στην Δυτική Βουλγαρία

Κατά την ελληνική μυθολογία, η οροσειρά ονομάστηκε έτσι από τη βασίλισσα της Θράκης Ροδόπη, την οποία οι θεοί μεταμόρφωσαν σε βουνό, για την τιμωρήσουν για την αλαζονεία της. Έτσι σύμφωνα με  την ελληνική μυθολογία, η  βασίλισσα "Ροδόπης" της Θράκης , η σύζυγος του βασιλιά Αίμου , μετατράπηκε σε οροσειράς της Ροδόπης από τον Δία και την Ήρα , ως τιμωρία.
Χάρτης της ορεινής Ροδόπης

Γεωγραφική Υποδιαίρεση :

 Η Δυτική Ροδόπη 
 Το μεγαλύτερο μερίδιο της περίπου 66% της περιοχής της Ροδόπης ανήκει στη Βουλγαρία. Οι ψηλότερες και πιο γνωστές κορυφές βουνών ανήκουν στην Δυτική Ροδόπη. Περισσότερες απο 10 κορυφές είναι ανω των 2000μ.  μεταξύ των οποίων και η ψηλότερη ολόκληρης της οροσειράς Golyam Perelik (2,191 m). Οι υπόλοιπες πιο γνωστές κορυφές της Δυτικής πλευράς είναι οι Shirokolashki Snezhnik 2,188 m., Siutkia - 2186 m., Malak Perelik - 2147 m., Goliam Persenk - 2091 m., Batashki Sneznik - 2082 m., Malak Persenk - 2074 m.,Prespa - 2000 m.,Modar - 1992 m., Svoboda - 1943 m., Beslet - 1938 m., Snezanka - 1926 m Snezanka - 1926 m., Turla 1800 m.


Πρόκειται για την πιο άγρια όμορφη  και τουριστικά αξιοποιήσιμη πλευρά ολόκληρης της Οροσειράς στην οποία κανείς μπορει να συνατήσει μεταξύ άλλων τα φημισμένα τουριστικά κέντρα Σμόλιαν (διοικητικό κέντρο) , Velingrad  (θερμά λουτρά) , Devin  (πηγές), Chepelare (αναπτυσσόμενο χιονοδρομικό κέντρο) , το χειμερινό θέρετρο Παμπόροβο , η Ανατολική Ορθόδοξη Μονή Bachkovo, τα ερείπια του φρουριου της δυναστείας Asen, τα σπήλαια Dyavolskoto Garlo, Yagodinska. Εδώ βρίσκεται και το ψηλότερο χωριό της Βουλγαρίας, Manastir (πάνω από 1.500 μ.), είναι στους βόρειους πρόποδες της κορυφής Πρέσπα.

Ανατολική Ροδόπη

Αποτελεί σε έκταση το υπόλοιπο 34% της περιοχής των βουνών. Αποτελείται απο κορυφές και σημεία πολύ χαμηλότερα σε υψόμετρο ενώ σημαντικό μέρος της Ανατολικής Ροδόπης βρίσκεται εντός Ελληνικού εδάφους.
Τα μεγάλα τεχνητά φράγματα Kardzhali και Studen Kladenets βρίσκονται σε αυτό το τμήμα των βουνών. Η περιοχή είναι πλούσια σε θερμικές πηγές μεταλλικού νερού. Τα νερά γύρω από την περιοχή  Dzhebel έχουν τη φήμη για την επούλωση διαφόρων ασθενειών. Επίσης το Belite Brezi είναι ένα σημαντικό θεραπευτικό κέντρο για τις αναπνευστικές και άλλες ασθένειες εντός της Βουλγαρίας, ενώ και η περιοχή των Θερμιών στο Ν. Ξάνθης (κάτω Θέρμες είναι γνωστή για τον ίδιο λόγο).
Αυτό ίσως που κάνει την Ανατολική Ροδόπη μοναδική είναι ο υδάτινος πλούτος της. Διασχίζεται από τον ποταμό Νέστο  και τους δεκάδες παραποτάμους του, ενώ έχει πολύ υψηλό δείκτη βροχοπτώσεων.

Κλίμα

Η θέση της Ροδόπης - νοτιοανατολικό τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου - είναι και αυτή που  καθορίζει το κλίμα της περιοχής σε μεγάλο βαθμό. Επηρεάζεται τόσο από το ψυχρό αέρα που προέρχεται από το Βορρά αλλά και από το θερμότερο αεράκι (μελτεμάκι) από τη Μεσόγειο .
Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Ανατολική Ροδόπη είναι 12-13 ° C, η μέγιστη τιμή της βροχόπτωσης είναι τον Δεκέμβριο, και η ελάχιστη είναι τον Αύγουστο. Στη Δυτική Ροδόπη, η θερμοκρασία κυμαίνεται απο 5 με 9 ° C και το καλοκαίρι επικρατούν βροχοπτώσεις.
 Το ήπιο κλίμα, σε συνδυασμό με κάποια άλλα στοιχεία, λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης της υπαίθριας αναψυχής και συγκεριμένων τουριστικών δραστηριοτήτων. Το χειμερινό  θέρετρο Παμπόροβο , όπου το μικροκλίμα επιτρέπει ένα βαρύ χιόνι να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα.
Θερμοκρασίες της τάξης των -15 ° C είναι πολύ κοινές κατα  τη διάρκεια του χειμώνα, και λόγω αυτού του γεγονότος η Ροδόπη είναι το νοτιότερο μέρος στα Βαλκάνια, όππου συναντόνται συγκεκριμένα είδη δένδρων, όπως η Νορβηγική- Φιλανδική  ελάτη. 



Χ.Κ. Παμπόροβο κορυφή Snezanka 1926m.


Χλωρίδα

Στην Ροδόπη ευδοκιμούν ψυχρόβια κωνοφόρα δέντρα, όπως η ερυθρελάτη (picea abies) και η σημύδα (betula pendula), που δεν απαντώνται αλλού στην Ελλάδα.


Δάσος Φρακτού Δράμας

Το 1980, ένα μικρό κομμάτι εντελώς παρθένου δάσους, κηρύχθηκε διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε ερευνητές κατόπιν έγγραφης αδείας (δάσος Φρακτού Δράμας).Το δάσος αυτό ανακαλύφθηκε τυχαία στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Υπάρχουν σε αυτό δέντρα 300 ετών που το ύψος τους ξεπερνά τα 50 μέτρα καθώς και το απειλούμενο αγριόγιδο

Παραπομπές







Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024