"Καυτά νερά (Πόζαρ) - ίσια πεύκα (Ράμνο μπορ) - κλέφτης χιονιού (Kαϊμακτσαλάν)"

Λουτράκι Αριδαίας
Λουτρόπολη

Τα Λουτρά Πόζαρ "καυτά λουτρά"  βρίσκονται στην Επαρχία Αλμωπίας, 13χμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας. Απλώνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν, λίγα χλμ. από τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους. Επισκέπτες καταφθάνουν στα Λουτρά από κάθε γωνιά της Ελλάδας είτε για να δεχθούν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών (θεραπευτικών - χαλαρωτικών), είτε για να αποδράσουν στα πανέμορφα βουνά με τις σπηλιές, είτε και τα δύο. Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον λουόμενο.


Ιαματικές πηγές

Οι ιαματικές πηγές Λουτρών Λουτρακίου ή Λουτρών Πόζαρ, αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 -390 μ.
Δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, όπου θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.

Λουτράκι Αριδαίας 5/3/2011

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τα λουτρά για την υγιεινή του σώματος και ως δείγμα πολιτισμού. Τα Ασκληπιεία χτίζονταν κοντά στις πηγές και εφάρμοζαν στους ασθενείς συνδυασμό λουτρών, δίαιτας και ψυχολογικών μέσων.Ο ιστορικός Ηρόδοτος, που πρώτος παρατήρησε τα ιαματικά νερά συνιστά τη λουτροθεραπεία.
Ο θεμελιωτής της ιατρικής Ιπποκράτης (5ο π.Χ. αιώνα) καθόρισε τις δράσεις των ψυχρών και θερμών λουτρών στο ανθρώπινο σώμα, καθώς και παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η χρήση των ιαματικών νερών. Επίσης προσδιορίζει τους πρώτους κανόνες για τον τρόπο που πρέπει να γίνονται τα μπάνια και κάνει την πρώτη κατάταξη των νερών των θερμομεταλλικών πηγών ανάλογα με το χρώμα, την οσμή και τη γεύση. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή οι Έλληνες γιατροί ασχολήθηκαν με την υδροθεραπεία και χρησιμοποίησαν θεραπευτική δίαιτα σε συνδυασμό με λουτρά και γυμναστική.


Λουτράκι Αριδαίας

Σήμερα επικρατεί γενικά ο όρος SPA για τις θερμές πηγές. Η ονομασία θεωρείται ότι προέρχεται ή από το όνομα της ομώνυμης πόλης του Βελγίου SPA που βρίσκεται κοντά στη Λιέγη ή από τα αρχικά της λατινικής φράσης sanitas per aqua που σημαίνει υγεία από το νερό. Η επίσημη λουτρική περίοδος είναι κυρίως καλοκαιρινή (Ιούνιος-Οκτώμβριος) και ακολουθεί το ρωμαϊκό μοντέλο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι δώδεκα, τουλάχιστον λουτρά κάθε χρόνο, ειδικότερα για τους μεγαλύτερους, δυναμώνουν τον οργανισμό τους και τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν τους σκληρούς χειμώνες. Η συνήθεια αυτή για προληπτική θεραπεία και ανακούφιση από τους σωματικούς πόνους, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό της θάλασσας, δεν πρόκειται να σβήσει.

Ράμνο Μπορ - Λουτράκι Αριδαίας 7/3/11

Το φαράγγι Ράμνο Μπορ (Ίσιο Πέυκο)

Το φαράγγι εκτείνεται απο τα Ελληνικά σύνορα μέχρι τα Λουτρά, βρίσκεται το ρέμα Νικολάου. Σε μιας μοναδικού κάλλους περιοχή, με πλούσια άγρια και παρθένα βλάστηση και καταρράκτες. Πλακόστρωτα μονοπάτια, πεζούλια αλλά και δρομάκια, εκτείνονται παράλληλα με τον θερμοπόταμο με ζεστό νερό, αλλά και με το ποτάμι με το παγωμένο, γάργαρο νερό.
Πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, πάνω από τα Λουτρά Λουτρακίου. Το δασικό μονοπάτι που οδηγεί εδώ είναι ευπρόσιτο για κάθε επισκέπτη, καθώς η διαδρομή (περίπου 2 ώρες ) στο ύψος του ρέματος δεν παρουσιάζει σημαντικές υψομετρικές διαφορές. Περπατώντας δίπλα στο ποτάμι, ο περιηγητής συναντάει πολλά γεφύρια για να καταλήξει στον καταρράκτη ύψους 12 μ. Η ανύπαρκτη ανθρώπινη παρέμβαση καθιστά το τοπίο πανέμορφο και παρθενικό.

Ράμνο Μπορ - Λουτράκι Αριδαίας 7/3/11
Σημαντικά είναι τα ερείπια του παλαιού Άνω Λουτρακίου, στα δεξιά της διαδρομής, πιο απαιτητική είναι η ορειβατική διαδρομή που ξεκινάει από εκεί και καταλήγει στην κορυφή Σοκόλ με υψόμετρο 1827 μ. Η διάρκεια της ανάβασης είναι 4 ώρες και οι εικόνες της φύσης ανεπανάληπτες. Από την συγκεκριμένη κορυφή μπορεί να γίνει κατάβαση από την καλή παδιάδα και αριστερά ή μέσο μέσο του φαραγγιού στα Λουτρά.
Η συνολική διαδρομή διαρκεί 9 ώρες περίπου


Kαϊμακτσαλάν καταφύγιο εκτάκτου ανάγκης 2520μ. 6/3/11


Καϊμακτσαλάν (κρεμώδης περιοχή)

Bόρας είναι το αρχαίο όνομα του βουνού και Kαϊμακτσαλάν η τούρκικη ονομασία, που προέρχεται από τα πυκνά δάση που σκέπαζαν παλαιότερα όλο το βουνό και ήταν παχιά σαν το καϊμάκι.
Το Καϊμακτσαλάν είναι ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας με 2524μ υψόμετρο.

Κορυφή Kαϊμακτσαλάν 6/3/11

Εκεί βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του νομού Πέλλας, σε μια από τις πιο όμορφες ορεινές τοποθεσίες, όπου η άνοιξη καθυστέρει την άφιξη της μέχρι και τις αρχές του Μάη το μέρος είναι σκεπασμένο από τα χιόνια του χειμώνα, ειδανικό για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.
Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί σημείο αναφοράς όλων των φίλων του σκί,καθώς είναι από τα ελάχιστα της χώρας με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού.Δημιουργήθηκε το 1994 και είναι το υψηλότερο κέντρο χειμερινών σπορ,αφού η βάση του αγγίζει τα 2050μ. και η κορυφή του τα 2.480μ.,όπου βρίσκεται ο υψηλότερος αναβατήρας της Ελλάδας.

Προφήτης Hλίας 2524μ.

H κορυφή του, ο Προφήτης Hλίας είναι στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Εκεί, σε τόπο που παραχώρησαν οι Έλληνες είναι χτισμένη μια πρωτότυπη εκκλησία φτιαγμένη από απομεινάρια πολεμικού υλικού του A' Παγκοσμίου Πολέμου.
Είναι χτισμένη στην μνήμη των χιλιάδων Σέρβων στρατιωτών που έπεσαν πολεμώντας τους Βούλγαρους το 1916. Επιβλητικό μνημείο βρίσκεται στο μικρό πλάτωμα νοτιοδυτικά της κορυφής όπου έκει φυλάσσονται στο υπόγειο του τα οστά των μαχητών.
Επίσης το 1918 οι δυνάμεις της Aντάντ των Συμμάχων, έκαμψαν στο ίδιο σημείο την αντίσταση των Γερμανών και των Βουλγάρων.


Σύνδεσμοι - Παραπομπές

http://www.loutrapozar.net/
http://www.loutrapozar.com/
http://www.visitgreece.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024