Σαλέπι, ένα αφέψημα, που «ευφραίνει και το στόμα και την ψυχή», όπως έλεγαν οι παλιοί....
Είστε κρυωμένοι; Σας ενοχλεί έντονος και ξηρός βήχας; Νοιώθετε καταβεβλημένοι από το άγχος της καθημερινότητας και έτοιμοι να "κρεβατωθείτε";
Ετοιμαστείτε να γευθείτε ένα εξαιρετικό ρόφημα για την αυτοάμυνα του οργανισμού σας, αλλά και ιδιαίτερα γευστικό για τον ουρανίσκο σας!
1 φλ. νερό βραστό,1/3 κ.γλ. σαλέπ,
Ελάχιστη κανέλα,
Ελάχιστο μοσχοκάρυδο,
Ελάχιστο τζίντζερ,
μέλι ή ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπρίκι, βράζουμε το νερό με το μέλι ή τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ. Αποσύρουμε το μπρίκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαλέπι, ανακατεύοντας το συνεχώς για να διαλυθεί καλά.Πασπαλίζουμε με κανέλα και πίνουμε αμέσως.
Το Σαλέπι
Το σαλέπι χρησιμοποιείται έξοχα ως χειμωνιάτικο θερμαντικό, μαλακτικό και θρεπτικό πρωινό ρόφημα. Παρασκευάζεται από το "αλεύρι" των αποξηραμένων νεαρών κονδύλων ενός φυτού, που λέγεται Orchis mascula ή επί το ελληνικότερον σαλέπι ή σερνικοβότανο. Είναι ένα είδος άγριας ορχιδέας που φυτρώνει στα βουνά των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας.
Ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης το θεωρούσαν θαυματουργό βότανο γιατί ήταν καταπραϋντικό για το στομάχι, το βήχα, μαλακτικό για το λαιμό και αποσυμφορητικό του αναπνευστικού. Προκαλεί ευφορία και άρα μειώνει το στρες και την κούραση και τονωτικό του οργανισμού. Του αποδίδονται επίσης, και αφροδισιακές ιδιότητες.
Ο Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που εντόπισε το συγκεκριμένο λουλούδι και το ονόμασε έτσι λόγω του σχήματος των βολβών.
Το Σαλέπι, ήταν γνωστό πολλούς αιώνες πριν στον Ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, με το όνομα Όρχις (Orchis mascula, της οικογενείας των Ορχιδεοειδών).
Του αποδίδονταν ιδιότητες αφροδισιακές, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως Σερνικοβότανο. Το βότανο που χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά! Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται και από τη σκόνη τους γίνεται το θαυμάσιο αυτό αφέψημα, που «ευφραίνει και το στόμα και την ψυχή», όπως έλεγαν οι παλιοί. Και γνώριζαν με την απλοϊκή τους σοφία ότι και στο σώμα προσφέρει θαυμαστά οφέλη.
![]() |
Περιέχει μια κολλώδη ουσία, τη βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και των εντέρων. |
Τώρα θέλετε να το δοκιμάσετε σαν γλύκισμα με τις ίδιες αν όχι και καλύτερες γευστικές ιδιότητες δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την συνταγή που δίνει ένας μέτρ του είδους (Σταύρος Παρλιάρος) και είναι η εξής:
ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΣΑΛΕΠΙ
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. γάλα φρέσκο,50-60 γρ. ζάχαρη άχνη,15 γρ. σαλέπι,Κανέλα για πασπάλισμαΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σαλέπι με τη ζάχαρη και το προσθέτουμε στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά έως ότου η κρέμα γίνει παχύρρευστη και τη σουρώνουμε στα μπολ που θα τη σερβίρουμε. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, έως ότου "παγώσει και σφίξει". Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε κρύα.
καλή επιτυχία!
Πηγές - Αναφορές
Στ. Παρλιάρος- Μαθήματα γλυκιάς αλχημείας, "Πρωτότυπες και δημιουργικές"