Οδοιπορικό στη Νότια Πίνδο. Αθαμανικά Όρη ή Τζουμέρκα (καταφύγιο Μελισσουργών - Καταρράκτες - Κορυφή Σταυρός - κατάβαση στον ποταμό Άραχθο)


Μαίος 2015 στα Τζουμέρκα. Η θέα της Πανσελήνου πίσω από την κορυφή Στρογγούλα
Κανείς δε μπορεί να περιγράψει το συναίσθημα που σε κυριεύει όταν βρίσκεσαι στην καρδιά ενός από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας. Όταν δε το Πάρκο, είναι η καρδιά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας (Πίνδος) τα συναισθήματα και οι εμπειρίες που συναντάς είναι κάτι παραπάνω από πρωτόγνωρες. 

Όταν την πρόσκληση να επισκεφτείς την καρδιά ενός τέτοιου Πάρκου στην απευθύνει ο Παναγιώτης, γνωστός εξάλλου για την αγάπη του στα βουνά και εκτός από την λατρεία του σε ότι έχει ρώσικη προέλευση, την ευθύνη της ανάβασης σε μια από τις ομορφότερες διαδρομές της Πίνδου (Μελλισουργοί - κορυφή Σταυρός) την έχει ο απόλυτος φύλακας και καθημερινός περιπατητής της οροσειράς των Τζουμέρκων Απόστολος Τσιμπανάκος,  η παρέα πλαισιώνεται από άτομα σαν τον Γιώργη, την Δέσποινα, την Νεκταρία, τη Ρούλα, την  Έλενα και την Μάγδα τότε η εμπειρία που θα αποκτήσεις συγκαταλέγεται στις TOP!!!  οι δε αναμνήσεις θα αφήσουν ανεξίτηλα τα σημάδια τους  πάνω σου για βδομάδες.... 

Ξέχασα κάτι;........να αναφέρω το κερασάκι στην τούρτα σε μία τέτοια εξόρμηση, που δεν είναι άλλο από την κατάβαση με rafting ενός από τους πιο όμορφους και καθαρούς ποταμούς της Ελλάδας με την παρέα του Χρήστου (Active Nature) που ξέρει ακριβώς πως να σου ανεβάσει την αδρεναλίνη και τους χτύπους της καρδιάς σου στα ύψη!!!!

Η θέα της οροσειράς της Κακαρδίτσας με ψηλότερη κορυφούλα αυτήν του Καταφίδιου Νότια Πίνδος 2015


Πάρτε τα βουνά.... είναι υγιές ότι και αν σας λένε.....

Ότι και αν σας έχουν πεί φίλοι και γνωστοί ή έχετε ακούσει από παροιμίες, το βουνό και ο καθαρός αέρας είναι υγεία. Δεν είναι τυχαίο ότι άνθρωποι που διαμένουν ολόκληρη τη ζωή τους μακριά από το άγχος των πόλεων και το στρες που απορρέει από τις χαβούζες έχουν τον μεγαλύτερο όρο ζωής και καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι 3 μέρες διαμονής μας σε ένα από τα ομορφότερα καταφύγια της Ελλάδας (καταφύγιο Μελισσουργών) και περιπάτου στα Τζουμέρκα μας έδωσε τέτοια ενέργεια και δύναμη που ούτε 10 κιλά ενεργειακής μπάρας και Gel δεν θα μας χάριζαν.

Καταφύγιο Μελισσουργών Μάιος 2015. Η ομαδάρα μας!

Καταφύγιο Μελισσουργών.


Το καταφύγιο!
Εκεί σε υψόμετρο 1030 μέτρων βρίσκεται η αρχή και το Τοp μυστικό αν θέλεις να γνωρίσεις την οροσειρά της Νοτίου Πίνδου. Μυστικό δεν είναι καθόλου, καθ' ότι όσοι αγαπάνε τα βουνά και τη φύση, γνωρίζουν τον Αποστόλη και πόσο αγαπάει αυτό που κάνει! Το καταφύγιο βρίσκεται στην άκρη του χωριού (1023μ.) και το προσωπικό είναι ετοιμοπόλεμο να σου προσφέρει αυτό που ήρθες να αναζητήσεις στο σημείο αυτό της Ελλάδας. Από νυκτερινή παρεϊστικη διασκέδαση (μπουζούκι 3χορδο - τζουραδάκι) μέχρι νοστιμότατες λιχουδιές και σπεσιαλιτέ, το καταφύγιο σε κάνει να το αγαπήσεις και αυτό συμβαίνει χάρη στην αγάπη των ανθρώπων που το περιβάλλουν. Βέβαια παίζει ρόλο και η τοποθεσία μιας και να βρίσκεσαι στη λεκάνη των Τζουμέρκων αντικρύζοντας τις χιονισμένες κορυφές της Στρογγούλας και έχοντας από πίσω σου, πλάτη τον καταρράκτη 250 μέτρων των Μελισσουργών από μόνο του το καθιστά σε καταφύγιο  που αργά ή γρήγορα θα το ξαναεπισκεφτείς.

Βραδιά Πυροτεχνημάτων στο καταφύγιο Μελισσουργών - Τζουμέρκα 2015 .Ο Γιώργος σε ρόλο μπουρλιοτέρη! 
Top σημείο του καταφυγίου: Σε ξεχωριστό χώρο βρίσκεται η σάλα με το πετρόχτιστο τζάκι το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Αστροπαρατήρηση στο καταφύγιο Μελισσουργών με το ειδικό τηλεσκόπιο του Αλέξανδρου
Δέσποινα-Δημήτρης-Χρύσα-Λία-Μπάμπης-Χρήστος στην αυλή του Καταφυγίου μας

Καταρράκτες Μελισσουργών.

Ο καταρράκτης ύψους 250 περίπου μέτρων στους Μελισσουργούς Άρτας
1η μέρα: Πρόκειται για την πιο απλή και μικρή διαδρομή που θα την δοκιμάσει και ο πιο αρχάριος περιπατητής, αυτή της επίσκεψης στους 3 ουσιαστικά καταρράκτες των Μελισσουργών (άσχετο γιατί όλοι νομίζουν ότι είναι ένας). Στην πραγματικότητας πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους  της Ελλάδας ύψους συνολικά 250μ. μας εξηγεί ο Αποστόλης και δείχνει πρόθυμος να μας εξυπηρετήσει σε περίπτωση που θέλει κάποιος οποτεδήποτε να τον κατέλθει με τεχνικές canoyoning!. 

Μια αναμνηστική μπροστά από τον 1 από τους 3 καταρράκτες Μελισσουργών
Καταφύγιο-Καταρράκτης-Καταφύγιο
Διάρκεια: 2 Ώρες
Χλμ.: 2,5
Υψμ. διαφορά: ±330μ (1023-1350-1023)

Η ομάδα μας Δέσποινα - Νεκταρία - Γιώργος - Πέτρος σε μια selfie!!!
Η σήμανση σε ολόκληρη την διαδρομή απο και προς το καταφύγιο των Μελισσουργών είναι τέτοια που βγάζει μάτι και δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να χαθεί κανείς αν ακολουθήσει πιστά τις πινακίδες που έχει τοποθετήσει ο Αποστόλης και τα σημαδάκια στις άκρες του μονοπατιού.
O Καταρράκτης ύψους 250 μέτρων.

Η βλάστηση σε όλη την διαδρομή είναι χαρακτηριστική τεράστια έλατα και αλλα θαμνοειδή χαμηλότερα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο διάβα σου και σου υποδηλώνουν ότι είσαι φιλοξενούμενος και πρέπει να σεβαστείς την φιλοξενία που γεναιόδωρα σου παρέχεται.

Μάιος 2015 μπροστά στον καταρράκτη!

Το θέαμα στο τέλος του μονοπατιού είναι μοναδικό. Ο καταρράκτης των Μελλισουργών υψώνεται μπροστά σου, με έναν πίδακα νερού να ρέει από ύψος 1600 μέτρων δημιουργώντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο που θα σου μείνει αξέχαστος!  

Η διαδρομή Καταφύγιο Μελισσουργών - Ρέμα Κρανιάς - Σταυρός μπαίνοντας σε Αλπικά Λιβάδια. Θέση Ανθρωπάκι ή Λιβάδι!


Καταφύγιο Μελισσουργών 1023μ. - Ρέμα Αγκάθι - Δάσος Αετού - Ρέμα Κρανιάς 900μ. - Λιβάδι ή "Ανθρωπάκι" 1500μ. Κορυφή Σταυρός 2030μ. Ώρες : 9

2η μέρα: H ημέρα της ανάβασης μετά το μεταμεσονύκτιο βραδινό γλέντι στο προαύλιο του καταφυγίου με μπουζούκια- τζουράδες αλλά και βεγγαλικά - πυροτεχνήματα αλλά και εθελοντών Dj στο εσωτερικό του καταφυγίου έφτασε.

Η ανάβαση της 2η μέρας! Πέτρος- Νεκταρία- Βασίλης - Αγγελική - Δημήτρης
Η ημέρα πεντακάθαρη, ο ουρανός καταγάλανος όλα δείχνουν ιδανικά για ανάβαση....αλλά μια-δυο λεπτομέρειες μας κάνουν να ξεκινήσουμε με καθυστέρηση και γκρίνια! Δεν είναι εύκολο να συντονίσεις 35 ανθρώπους να περπατήσουν και να είναι όλοι έτοιμοι την ίδια στιγμή! Αφού κατεβάζουμε το κεφάλι και κάνουμε ΟΛΟΙ υπομονή για τον συντονισμό μας (Μάγδα δεν περίμενα ότι θα μαλώνω με άλλο Ηρακλάκι πρωί- πρωί, αλλά χαλάλι)  ξεκινάμε.....
Θέση Λιβάδι ή Ανθρωπάκι με τη μικρή συντροφιά μας στην κορυφή Σταυρός! 

Στην αρχή και χωρίς να το καταλάβουμε ο Αποστόλης μας περνάει από διάφορες ρεματιές περνάμε 2-3 φορές το ρέμα "Αγκάθι" και τις πηγές του, διασχίζουμε κάτι χωματόδρομους και όλοι είμαστε χαλαρά τραλαλά τραλαλά. Με τα λίγα με τα πολλά και αφού πέρασε 1.5 ώρα στο τέλος ο Αρχηγός μας ανακοινώνει αφού μας κατέβασε στα 750μ. "τώρα ξεκινάει το περπάτημα..."
Οι επικίνδυνες σάρες στο μονοπάτι μας απαιτούν πολύ προσοχή και συγκέντρωση!

Η διάσχιση του λιωμένου χιονιού απαιτεί μεγάλη προσοχή!


Λίγο πριν την Κορυφή Σταυρός 2030μ.
Και όντως αφού διασχίζουμε τον τελευταίο ορμητικό χείμαρρο "Ρέμα Κρανιάς" όλοι ξαπλωμένοι με χέρια και πόδια πάνω από ένα δέντρο μπαίνουμε στο δάσος ελάτης (μαύρη) ελάτη έχει στα Τζουμέρκα και ξεκινάμε την ανηφόρα. Πότε-πότε σταματάμε για ανασύνταξη πότε για καμία φωτογράφηση αλλά η ομάδα των 16 μόλις ξεκίνησε!!!!

Η ομάδα των τελευταίων 11 πάνω από τα 1500μ. σε Αλπικά τοπία της Πίνδου!

Η διαδρομή κατάφυτη, το δάσος ελάτης πανέμορφο, οι μυρωδιές και τα χρώματα της 1ης μέρας του Μάη μας ακολουθούν και εκεί που περπατάμε βρίσκουμε κάτι μοναδικό - ανεπάναληπτο, κάτι που τόσα χρόνια ακούμε αλλά ποτέ δεν αξιωθήκαμε να δούμε να μυρίσουμε να φωτογραφήσουμε ζωντανό......  

Μορχέλλες Μάιος 2015 σε υψόμετρο 1000 μ. σε δάσος μαύρης Ελάτης

Οι μορχέλλες (morelles)  θεωρούνται οι ντίβες, οι "κυρίες" του θαυμαστού και μαγικού κόσμου των μυκήτων. Όλοι τις αναζητούν αλλά ελάχιστοι τις συναντούν, πολλοί τις ορέγονται αλλά μετρημένοι τις γεύονται. Οι μορχέλλες εξαιρετικά σπάνιο και το πιο ιδιαίτερο είδος μανιταριού που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο επιλέγουν αυτές πότε και σε ποιον θα εμφανιστούν! Δεν σου κάνουν το χατήρι όσο και αν τις κυνηγάς, δεν εμφανίζονται στον οποιοδήποτε όσο καλός ανιχνευτής και ιχνηλάτης και αν είναι. Όσο περισσότερο τις μελετάς και διαβάζεις τόσο θέλεις να τις συναντήσεις αλλά δε σου κάνουν το χατήρι. Είναι η πρώτη μας επαφή μυρωδιά και αφή με το σπανιότατο αυτό είδος μανιταριών που έχει στον κόσμο τους πιο φανατικούς και εκλεκτούς φίλους! Κάτω απο έλατα θα τις βρείς αλλά πρέπει και οι συνθήκες υγρασίας, η θερμοκρασία, το φώς της ημέρας και η κατάλληλη στιγμή να συμπέσουν για να τις γνωρίσεις. Αμέσως αρχίζουμε να συλλέγουμε. "Εδώ έχει αρκετές θα συναντήσουμε" μας είχε προετοιμάσει ο αρχηγός μας αλλά ποιος το περίμενε και τόσες!!! Θα γίνουν μια θαυμάσια λιχουδιά αν τις ετοιμάσεις γεμιστές με φέτα στο εσωτερικό τους ή μια θαυμάσια ριζοτολιχουδιά προτείναμε εμείς. Όπως και να έχει μόλις εντοπίσαμε που κατοικούν τα περιβόητα στρουμφάκια και αφήσαμε άστεγα 19 από αυτά....τα καημένα!

Η συλλογή μας από τα πιο νόστιμα, σπάνια και ακριβά μανιτάρια που έχουμε συναντήσει ποτέ! Μορχέλλες


Η ομάδα ανυπόμονη να συνεχίσει προς την κορυφή συνεχίσει και αναγκαζόμαστε να αφήσουμε το κυνήγι και να περπατήσουμε με γοργό βήμα! έχουμε πολύ δρόμο και δύσκολο μπροστά μας ακόμη. Εγκαταλείπουμε το δάσος ελάτης και κατευθυνόμαστε σε πανέμορφα λιβάδια. Εκεί ακούμε ιστορίες για τους οπλαρχηγούς που περπάτησαν στα βουνά αυτά της Πίνδου από ανάγκη και όχι από βίτσιο σαν εμάς! 

Ανεβαίνοντας!!!

Η ομάδα μετά από στάσεις ξεκαθαρίσματος και ανασυγκρότησης συνεχίζει! μείναμε 11 από τους 35 και μπαίνουμε σε αλπική ζώνη. Εδώ το τερέν είναι διαφορετικό, η θερμοκρασία και το τοπίο άγριο, η βλάστηση ελάχιστη, το λευκό αρχίζει να κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση του. Απαιτείται καλύτερη φυσική κατάσταση και σαφώς περισσότερη προσοχή καθώς ανέρχεσαι τις σάρες. Μια πτώση πέτρας μπορεί να προξενήσει κατολίσθηση και να συμπαρασύρει πέτρες πολλές προξενώντας αλλαγή της εικόνας που αντικρίζεις.

Στην ανάβαση στα αλπικά τοπία της Ν. Πίνδου


Η προσπάθεια επίπονη!
Το μονοπάτι είναι ξεκάθαρο. Απο εδώ διέρχεσαι για να προσεγγίσεις την ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων το Καταφίδι. Στόχος μας δεν είναι τόσο ψηλά και μακριά αλλά η δοκιμασία ή ίδια. Τα ίδια σημεία διερχόμαστε, τις ίδιες πέτρες και σάρες περπατάμε. |Οι χιονούρες στην διαδρομή κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την ανάβαση μας αλλά με πολύ προσοχή και έμπειρη καθοδήγηση τελικά φτάνουμε το στόχο μας που είναι ο Κούκος του Σταυρού. χαμόγελα ευτυχίας εκδηλώνονται στα πρόσωπα μας. Στα 2030μ. η θέα είναι υπέροχη, η λεκάνη και η οροσειρά φαίνονται ακόμη πιο όμορφα!! 'Όλα είναι υπέροχα από εδώ πάνω!!!

Η κορυφή Σταυρός Τζουμέρκα 2-5-2015 υψόμετρο 2030μ.

Ομάδα Κορυφής στη Θέση Κούκος Σταυρού υψόμετρο 2030μ. Τζουμέρκα Μάιος 2015.


Η Μάγδα και Νεκταρία στην Κορυφή μπροστά από το λευκό σεντόνι της κορυφής
Η κατάβαση από τα 2030μ. απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και καλή φυσική κατάσταση
Άλλος για την Βάρκα μας !!!! 3-5-2015 Raftring στον Άραχθο.

Άραχθος Γεφύρι Πολίτσας - Γεφύρι της Πλάκας  

Ο ποταμός Άραχθος. Η 6μελής ομάδα μας....

3η ημέρα: Ένα από τα πιο όμορφα ποτάμια στην Ελλάδα για Rafting είναι ο Άραχθος!
Γέφυρα Πολιτσάς -γέφυρα Πλάκας διαδρομή 3ου βαθμού δυσκολίας , διάρκειας διαδρομής Rafting 2 ώρες 10km  
Λίγο πριν την εκκίνηση του Rafting. H ομάδα των 33 ατόμων!

Στο πέτρινο γεφύρι της Πολίτσας κατά την εκκίνηση της κατάβασης 10χλμ με rafting
Δευτέρα πρωί μπαίνουμε στα 2 λεωφορεία μας. Ειμαστε περιπου 33 ατομα, συνολικά 5 βάρκες. Στην περιοχή του Άραχθου δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες που προσφέρουν δραστηριότητες (ραφτιγκ, κλπ). Κατευθυνόμαστε με την Active Nature, γνωρίζουμε τους συνοδούς μας, φοράμε τις στολές μας (σαν βατραχάνθρωποι είμαστε) και ξεκινάμε για το σημείο εκκίνησης, στην γέφυρα Πολίτσας. Το ράφτιγκ είναι υπέροχο. Είναι ασφαλές όταν ο συνοδός είναι έμπειρος (ευχαριστούμε πολύ Θωμά) και πολύ διασκεδαστικό, συνέχεια γελάμε!!! Όσοι δεν το έχετε δοκιμάσει το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Με την Ελβίρα και τον Γιώργο πριν ξεκινήσει η κατάβαση του παγωμένου ποταμού!

Ο Άραχθος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας. Έχει μήκος 110 χιλιόμετρα. Πηγάζει από την Βόρεια Πίνδο και εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο. Διαρρέει ένα τμήμα του Νομού Ιωαννίνων και ολόκληρο τον Νομό Άρτας. Στον Άραχθο συμβάλλουν οι παραπόταμοι Καλαρρύτικος , Μετσοβίτικος και Ζαγορίτικος.
Γιώργος - Δέσποινα - Παναγιώτης μέσα στους καταρράκτες του Άραχθου!

Ο ποταμός Άραχθος από την βάρκα μας..
Ο Άραχθος φημίζεται για τα σπουδαία τοξωτά γεφύρια που συνδέουν τις όχθες του, όπως το γεφύρι της Άρτας και το γεφύρι της Πλάκας, που όλα μαζί υπολογίζονται σε 55 πέτρινα γεφύρια. Το γεφύρι της Πλάκας λ.χ., ήταν μονότοξο με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα και ύψος 19 μέτρα και εθεωρείτο το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Πράμαντα και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1866. Κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου 2015 από ισχυρές βροχοπτώσεις. Το γεφύρι της Άρτας βρίσκεται έξω από την πόλη της Άρτας και αποτελείται από τέσσερις μεγάλες καμάρες. Το συνολικό του μήκος είναι 145 μέτρα. Θεμελιώθηκε γύρω στο 1606 και η κατασκευή του είναι φορτισμένη με διάσημους λαϊκούς θρύλους. Στο πέρασμα του Άραχθου από τη χαράδρα της Πολιτσάς είναι χτισμένο το ομώνυμο γεφύρι από το 1860 και ενώνει τα Κατανοχώρια με το Αμπελοχώρι και την ευρύτερη περιοχή των Βορείων Τζουμέρκων.

Η ομάδα των 33 μέσα στους καταρράκτες του Άραχθου
Το γκρεμισμένο πλέον γεφύρι της Πλάκας σήμα κατατεθέν και τερματισμού της 2ωρης διαδρομής μας! 
Το γεφύρι της Πλάκας ήταν ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον Άραχθο ποταμό. Βρισκόταν στο Δήμο Πραμάντων σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Γιάννενα και ένωνε τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Χτισμένο το 1866, ήταν μονότοξο, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 19 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα. Θεωρούνταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των ΒαλκανίωνΤο κεντρικό του τόξο κατέρρευσε την 1 Φεβρουαρίου 2015, όταν από ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισε.

3-5-2015. H Ομάδα μας!!!!

Πηγές - Παραπομπές

1.http://katafigiomelissourgwn.blogspot.gr/

2.http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B8%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%8C%CF%81%CE%B7

3.http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%B8%CE%BF%CF%82

4. http://www.active-nature.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024