Με τους Great 8 στην πιο πράσινη χώρα της Ευρώπης



Προσθήκη λεζάντας


Προσθήκη λεζάντας



Προσθήκη λεζάντας

Προσθήκη λεζάντας
















Η ιδέα...


Προσθήκη λεζάντας


Όταν ο καλός φίλος Γιώργος Μεσκαλέρης μας πρότεινε την ιδέα να επισκεφτούμε για 7 μέρες και 7 νύχτες το μικρό αλλά το πιο όμορφο κρατίδιο της Ν.Α. Ευρώπης, ούτε καν φανταζόμουν πόσο γρήγορα θα περνούσε το διάστημα αυτό! 
"Σλοβενία" αναρωτήθηκα; "Και τι μπορώ να κάνω εγώ στην Σλοβενία.....;" αναρωτήθηκα.
"Έλα μαζί μας και θα δείς..." μου απάντησε ο οργανωτής και ο μέτρ όπως αποδείχτηκε τέτοιων εξορμήσεων εντός και εκτός της Επικράτειας.

Προσθήκη λεζάντας

Η οργάνωση ....



Οι πολυήμερες εξορμήσεις Διάσχισης στο εξωτερικό απαιτούν πολύ καλή οργάνωση, σωστό συντονισμό, καλό "δέσιμο" της ομάδας και φυσικά καλή διάθεση από τα μέλη της ομάδας. Δεδομένου ότι είναι η τρίτη φορά που πραγματοποιούμε τέτοια εξόρμηση έχει προηγηθεί μία το 2009 στο Μαυροβούνιο(http://eoskomotinis.blogspot.gr/2009/10/blog-post_31.html) και άλλη μία (http://pierregiatzo.blogspot.gr/2015/04/pelister-fyrom-2015.html) στην F.Y.R.O.M. (δεν συμπεριλαμβάνουμε τις επισκέψεις που έχουμε κάνει στην γειτονική Βουλγαρία για τον ίδιο σκοπό) το πρόγραμμα βγήκε από τον εμπνευστή και αρχηγό μας με εξαιρετική ακρίβεια και μεθοδικότητα, δίχως να μας αφήσει ούτε ένα λεπτό να πλήξουμε στην αλλοδαπή Σλοβενία, το αντίθετο μάλιστα να μας συνεπάρει σε τέτοιο βαθμό που η όλη οργάνωση και εκτέλεση να είναι μοναδική. Και τι δεν περιλάμβανε το πρόγραμμα της 7ήμερης εξόρμησης!!! Επισκέψεις στα μεγαλύτερα σπήλαια του κόσμου, rafting στους πιο διάσημους ποταμούς (τη στιγμή μάλιστα που διοργανώνονταν παγκόσμιο circuit kayak), κανό και ποδηλασίες σε μια από τις ομορφότερες λίμνες της Ευρώπης, επίσκεψη σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της πρώην Γιουγκοσλαβίας, περιήγηση σε πανέμορφους καταρράκτες, περπάτημα σε πανέμορφα φαράγγια και τέλος ορειβασία σε μια από τις ομορφότερες διαδρομές των Ιουλιανών Άλπεων (http://eoskomotinis.blogspot.gr/2015/06/triglav.html)    


Ljubljana – Η πρωτεύουσα που για το 2014 είναι η πόλη που αξίζει περισσότερο να επισκεφτεί και να διανυκτερεύσει για τουρισμό (Lonely planet)


Προσθήκη λεζάντας


Είναι η πόλη που σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οδηγό της Lonely Planet (2014) αξίζει περισσότερο από κάθε άλλη πόλη να επισκεφτεί κανείς για τουρισμό στη θέση Ν. 2 όλων των πόλεων της Ε.Ε.

Προσθήκη λεζάντας


Αποτελεί μια από τις λιγότερο εξερευνημένες πρωτεύουσες κρατών της Ευρώπης και μοιάζει πάρα πολύ με την Πράγα. Πάνω από 1800 μαγαζιά, 1500 εστιατόρια, 15 μουσεία, 30 galleries, 10 θέατρα περιμένουν τον επισκέπτη να τα επισκεφτεί. Μια πόλη ενός μικρού κρατιδίου (περιπου 2. εκ. ο πληθυσμός της Σλοβενίας) που έχει από τα ψηλότερα κατακεφαλήν εισόδημα για την Ε.Ε. είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες και φιλικές στο πολίτη πρωτεύουσες, με πάρκα , ποτάμια και πολλά ποδήλατα να διέρχονται το κέντρο της!




Η παλιά πόλη της, το ποτάμι της, οι πλατείες της, οι δρόμοι, η οδηγική συμπεριφορά των κατοίκων της , τα κτίρια, η διασκέδαση της και η τοποθεσία της (λίγα χιλιόμετρα από Αυστρία – Β. Ιταλία- Κροατία) την καθιστούν τόπο που πολλοί ευρωπαίοι εύκολα θα την επιλέξουν ως σταθμό προορισμού και επίσκεψης τους!


Εμείς την επισκεφτήκαμε και μέσα από την μποέμικη συνοικία (art) και διαμονή μας στο ξενοδοχείο που έγινε ο Τοp προορισμός ξενοδοχείων από τις πρώην στρατιωτικές φυλακές της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατιάς, σύγχρονος καλλιτεχνικός ξενώνας στην περιοχή της γειτονίας της Metelkova street , μπορέσαμε να γευτούμε λίγο από την χάρη και την δόξα της!

Τα σπήλαια του Σκότζιαν.



Χιλιάδες υπόγειοι λαβύρινθοι κρύβονται στα βάθη του ορεινού όγκου Καρστ της Σλοβενίας, κοντά στην Αδριατική θάλασσα. Τα σπήλαια του Σκότζιαν (Škocjan Caves) είναι από τα πιο άγρια και θεαματικά σπήλαια που υπάρχουν.

Προσθήκη λεζάντας
Στα άδυτα των σπηλαίων βρίσκονται οι πιο παράξενοι σχηματισμοί σταλακτιτών. 


Περνώντας μέσα από βράχους ο επισκέπτης κατηφορίζει σε μια αίθουσα γεμάτη σταλαγμίτες που υψώνονται από το έδαφος και ενώνονται με σταλακτίτες. Είναι σαν να βρίσκεται σε ένα δάσος από στήλες!


Μέσα από τα σπήλαια περνά τμήμα του ποταμού Ρέκα, σχηματίζοντας έναν καταρράκτη. 

Αυτό το υπόγειο κανάλι έχει 3,5 μ. μήκος, 10-60 μ. πλάτος.


Το πάρκο των σπηλαίων ανήκει στα μνημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και κάθε χρόνο δέχεται περισσότερους από 90.000 επισκέπτες.
Οι σπηλιές βρίσκονται περίπου 45 μέτρα κάτω από τη γη. Η ξενάγηση είναι πάντα οργανωμένη με διάρκεια 1,5 ώρα. Κατά την ξενάγηση ο επισκέπτης περπατά 3 χλμ απόσταση και το χαμηλότερο σημείο είναι 144 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η θερμοκρασία εκεί κάτω είναι περίπου 12 βαθμοί. 
Αρχαιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι στα σπήλαια κατοικούσαν άνθρωποι κατά τα προϊστορικά χρόνια. Εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και του κλίματος ένα καταπληκτικό οικοσύστημα έχει αναπτυχθεί.   Τη νύχτα τριγύρω φτερουγίζουν νυχτερίδες που κατά τη διάρκεια της ημέρας κρέμονται ανάποδα. 


Η λίμνη Bled


H λίμνη Bled στη Σλοβενία είναι ονειρική. Πολυφωτογραφημένη από επισκέπτες και επαγγελματίες. Αποτελεί την πιο τουριστική περιοχή της Σλοβενίας. Στη μέση περίπου της λίμνης βρίσκεται ένα φυσικό καταπράσινο νησί σε σχήμα δάκρυ περιτριγυρισμένο από τις Άλπεις, ενώ το μεγαλύτερο κτίσμα του νησιού είναι μια εκκλησία που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και διαθέτει έναν πύργο ύψους 52 μέτρων. 

Προσθήκη λεζάντας

















Τα ήσυχα νερά της λίμνης και τα καταπράσινα έλατα με φόντο τις Σλοβένικες Άλπεις δημιουργούν ένα παραμυθένιο τοπίο. Τα χιόνια τον χειμώνα ολοκληρώνουν το υπέροχο σκηνικό.



Τα νερά της λίμνης είναι καταγάλανα και ήρεμα. Η θερμοκρασία του νερού για μήνα Ιούνιο που την επισκεπτόμαστε ζεστά πιο ζεστά και από την θάλασσα. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει περιμετρικά της λίμνης να κάνει ποδηλασία αλλά και να βουτήξει στα πανέμορφα νερά της παρέα με κύκνους, πάπιες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν βαρκάδα, κωπηλατούν ή νοικιάζουν κανό! Η χρήση οποιαδήποτε μηχανοκίνητου μέσου απαγορεύεται εντός της λίμνης, ενώ όλα φαντάζουν τόσο καθαρά και αγνά που δεν θέλεις με τίποτα να αποχωριστείς το τοπίο. Τοπίο πραγματικό βάλσαμο για την ψυχή και σημείο που εξιτάρει όλες τις αισθήσεις.

Η λίμνη
Bohinj

Προσθήκη λεζάντας
Η λίμνη Bohinj στη Σλοβενία είναι μαγική. Η φύση σε όλο της το μεγαλείο και ένα πάρκο που όμοιό του δε θα βρείτε εύκολα.
Το Triglav National Park βρίσκεται στο Βορρά στα σύνορα με την Αυστρία και την Ιταλία και το επισκέπτονται κάθε χρόνο περί τα 2 εκατομμύρια επισκέπτες. Παρόλα  αυτά η ησυχία εντός του είναι παραδειγματική. Αν αγαπάτε τις βόλτες στη φύση ένα ταξίδι εκεί μπορεί να σας κάνει
να νιώσετε άλλος άνθρωπος. Στην περιοχή της λίμνης θα δείτε και μια εκκλησία η οποία χτίστηκε τον 14ο αιώνα.


H λίμνη αυτή αρκετά μεγαλύτερη από την Bled έχει περίμετρο περίπου 12 χλμ. και είναι ο ιδανικός προορισμός για κάθε είδους φυσιολάτρη και άτομο που θέλει να ηρεμήσει στα ήρεμα νερά της. 



Χαρακτηριστικό της λίμνης είναι τα δεκάδες ξενοδοχεία, μοτέλ, χόστελ, και κάμπινγκ που υπάρχουν περιμετρικά αυτής καθώς και πολλές δραστηριότητες αναψυχής που μπορεί να πραγματοποιήσει (15 διαδρομές ποδηλάτου, κανό, καγιάκ, παρα-πέντε κ.α.



Χιονοδρομικό κέντρο Vogel 1922m.




Το χιονοδρομικό κέντρο Vogel 1922m. Είναι το σημαντικότερο χιονοδρομικό της Σλοβενίας. Το υπερσύγχρονο τύπου γόνδολα lift (χωρητικότητας 81 ατόμων) το οποίο σε λιγότερο από 1 λεπτό μεταφέρει τον επισκέπτη από υψόμετρο 540μ στα 1522μ. με ταχύτητα 9m/sec, σε συνδυασμό με την φανταστική θέα της λίμνης bohinj από τη μία και των Ιουλιανών Άλπεων στο βάθος από την άλλη, είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει από το τουριστικό αυτό θέρετρο. Οι πανέμορφες αλπικές διαδρομές, οι ποδηλατικές περιηγήσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και η εξαιρετικής ποιότητας χιόνι που συναντά τους χειμερινούς μήνες στο χιονοδρομικό αυτό κέντρο κόσμημα για την Σλοβενιά το κατατάσσουν στα Τοp τουριστικά αξιοθέατα αθλητικής δραστηριότητας και αναψυχής που έχουμε επισκεφτεί ποτέ!



Φαράγγι του Vintgar.


Προσθήκη λεζάντας

Ένα από τα πιο διάσημα φυσικά τοπία του καταπράσινου αυτού κρατιδίου είναι το φαράγγι του Vintgar. Το μήκους 1,6 χλμ απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και απίστευτης βιοποικιλότητας φαράγγι είναι απόλυτα προσπελάσιμο και αξιοποιήσιμο για τον επισκέπτη (4 ευρώ είσοδος) . Εδώ ο περιπατητής διασχίζοντας δεκάδες ξύλινα γεφύρια και περπατώντας σε σηματοδοτημένο μονοπάτι μπορεί να θαυμάσει την φυσική ομορφιά που δημιουργεί ο ύψους 13μ. καταρράκτης Sum και να θαυμάσει τις όχθες και την ροή που δημιουργεί   ο πανέμορφος ποταμός Randova.

Προσθήκη λεζάντας

Καταρράκτης Pericnik.

Προσθήκη λεζάντας

Ένας από τους ψηλότερους και ομορφότερους καταρράκτες ύψους 52μ .στην κοιλάδα Vrata στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Triglav της Σλοβενίας είναι ο καταρράκτης Peicinik. O Καταρράκτης αυτός κατά την διάρκεια του χειμώνα δημιουργεί παγο-κολόνες και παγώνει πλήρως, ενώ κατά την άνοιξη και το θέρος και η ιδιαιτερότητα του είναι ότι κανείς μπορεί να τον επισκεφτεί από το μονοπάτι ακριβώς πίσω από την ροή του. Σε όλη το μήκος της ροής του λόγω της διαρροής νερού από τους βράχους ο περιηγητής βρέχεται και χρειάζεται αδιάβροχος εξοπλισμός κατά την επίσκεψη στο σημείο πτώσης. Είναι εύκολα προσβάσιμος από ειδικό μονοπάτι που απέχει μόλις 20 λεπτά από την άσφαλτο και το πάρκινγκ.


Προσθήκη λεζάντας

Kαταρράκτης – βάθρα Kozcjak







Προσθήκη λεζάντας
Ένας από τους ομορφότερους καταρράκτες που υπάρχουν στην χώρα της Σλοβενίας είναι ο καταρράκτης αυτός. Η βάθρα και το τοπίο που σχηματίζεται μέσα στο δάσος δημιουργούν για τον επισκέπτη πραγματικό δέος και κάτι ανεπανάληπτο. Η Διαδρομή από την ιστορική πόλη Kobarid προς τον καταρράκτη αυτό είναι μέρος του trail που χιλιάδες επισκέπτες διέρχονται ετησίως επισκεπτόμενοι την ιστορική από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την μάχη που έγινε εκεί πόλη του Kobarid. Για να επισκεφτεί κανείς τον καταρράκτη θα διασχίσει τον διάσημο ποταμό Soca και την Ναπολεόντια Γέφυρα που έχτισε ο Ναπολέων Βοναπάρτης για να περάσει τα στρατεύματα του. Στην πραγματικότητα αυτό που συναντά ο επισκέπτης είναι ο ενας από τους 6 καταρράκτες Kozcjak, αφού οι υπόλοιποι δεν είναι προσβάσιμοι και μόλις ένας ακόμη είναι ορατός – αυτός των 8 μέτρων από την ξύλινη γέφυρα – μέρος της πανέμορφης διαδρομής trail που υπάρχει στην περιοχή του Kobarid.


Ποταμός Soca – Ο λευκός ποταμός!






Ο ποταμός Soča ρέει στη Σλοβενία και στη βορειοανατολική Ιταλία και έχει μήκος 136 χιλιόμετρα. Περνάει μέσα από μία από τις πιο όμορφες και παρθένες κοιλάδες στην Ευρώπη, ενώ πηγάζει από τα ασβεστολιθικά βουνά στο βόρειο δυτικό τμήμα της οροσειράς Julian Alps και στη συνέχεια κατεβαίνει προς τη θάλασσα περνώντας ορεινά λιβάδια, μέσα από απόκρημνα φαράγγια και κάτω από πανύψηλα βουνά μέχρι να φτάσει στην Ιταλία, όπου γίνεται ο ποταμός Isonzo και τελειώνει το σύντομο ταξίδι του στην Αδριατική θάλασσα.

Προσθήκη λεζάντας
Το ποτάμι είναι διάσημο για το σμαραγδένιο χρώμα των νερών του, εξαιτίας του οποίου αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς. Λέγεται ότι είναι ένα από τα σπάνια ποτάμια στον κόσμο που διατηρεί ένα τέτοιο χρώμα σε όλο το μήκος του. Ο ποταμός Soca προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να κάνουν διάφορες δραστηριότητες, όπως ορεινή ποδηλασία, ράφτινγκ, καγιάκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, κανό, και πολλά άλλα.


Στην NovaGorica, πάνω απο το ποτάμι, υπάρχει η δεύτερη μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στον κόσμο, η γέφυρα Solkan. Είναι μια μονότοξη γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε μεταξύ 1900 και 1905 με 4533 ογκόλιθους και της οποίας το τόξο είναι 85 μέτρα


Ο ποταμός Soca είναι ένα στολίδι της φύσης . Αποκαλείται ως "Η σμαραγδένια ομορφιά". Το τυρκουάζ-μπλέ χρώμα του είναι εκπληκτικό και μάλιστα και τα πιο σπάνια στα ποτάμια ολόκληρου του κόσμου. 


Αποτελεί ένα μικρό παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης. Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν όμορφο περίπατο γύρω από τον ποταμό, ή το ψάρεμα. Το ποτάμι είναι γνωστό για το μοναδικό είδος πέστροφας Salmo marmoratus αλλά και τα σπόρ που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη όπως καγιάκ και ράφτινκ. Την ημέρα της παραμονής μας στο Kobarid που διέρχεται ο ποταμός Soca διεξάγετε το Παγκόσμιο circuit kayak για το 2015 με πάνω από 17 εθνικές αποστολές και περισσότερες απο 170 συμμετοχές αθλητών kayak από όλο τον κόσμο - πραγματικό πανηγύρι μέσα και έξω από το ποτάμι. 



Εθνικό Πάρκο Triglav. Διάσχιση σε μία από τις ομορφότερες Αλπικές Διαδρομές.


Τα 2 μέλη του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής, πραγματοποίησαν ορεινή διάσχιση του Εθνικού Πάρκου Triglav στις Ιουλιανές Άλπεις της Σλοβενίας κατά το διάστημα από 18-6-2015 έως και την 20-6-2015.



Συγκεκριμένα οι δύο ορειβάτες του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής, μέλη της 8μελούς αποστολής (ΟΠΑ Αλεξανδρουπολης, Κώστας, Γιώργος, Λάκης, Γιάννης Γιώργος) που ξεκίνησε από την Ελλάδα, πραγματοποίησαν την 18-6 ανάβαση από τη Νότια πλευρά του όρους Triglav συνολικής απόστασης 14,5χλμ. και σε διάστημα 5,30 ωρών προσέγγισαν από το σημείο Rudno Polje και υψόμετρο 1345μ. το σημείο Triglavski Dom Kredaritsa που βρίσκεται σε υψόμετρο 2515μ. που είναι το ψηλότερο καταφύγιο της Σλοβενίας.


Την 19/6/2015 και κατόπιν έκδοσης έκτακτου μετεωρολογικού δελτίου από την Σλοβενική Στρατιωτική Μετεωρολογική Υπηρεσία που συστεγάζεται στο καταφύγιο Triglavski Dom Kredaritsa, που προέβλεπε καταιγίδες για όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα 2 μέλη του Ε.Ο.Σ. εγκαταλείποντας την ιδέα της ανάβασης με ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (via ferrata) στην κορυφή του όρους Triglav 2864μ., ξεκίνησαν τη διάσχιση του Εθνικού πάρκου κατευθυνόμενοι προς το θερινό καταφύγιο Dom Planika Triglavom 2401μ. και από εκεί, μετά από πεζοπορία συνολικής διάρκειας 6 ωρών και 13,5χλμ. μέσα από αλπικά τοπία και παγετωνικές λίμνες προσέγγισαν το καταφύγιο των 7 λιμνών (Koc Triglavskih jeserih) όπου και διανυκτέρευσαν σε υψόμετρο 1685μ. 



Tην 20/6, τελευταία μέρα της διάσχισης των Ιουλιανών Άλπεων η 8μελής ελληνική αποστολή κατευθύνθηκε από το μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο Koca pri Savici 653μ. μέσα από το κατάφυτο δάσος οξιάς και ερυθρελάτης, διανύοντας χιλιομετρική απόσταση 7,5χλμ. χρονικής διάρκειας 4 περίπου ωρών προς τον τελικό προορισμό τους.


Οι Ιουλιανές Άλπεις, σύμφωνα με το National Geographic/50 Tours of a life (2007), συγκαταλέγονται μεταξύ των ωραιότερων αλπικών διασχίσεων, όμοιων των αντίστοιχων Γαλλικών και Ελβετικών Άλπεων. 



Το Εθνικό πάρκο Triglav, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, περιλαμβάνει θεαματικές και απότομες κορυφές, πλούσια δάση, αλπικές λίμνες, γραφικά χωριουδάκια και ιστορικά δρώμενα που μας γυρίζουν πίσω στην εποχή του σιδήρου.



Η ορεινή διάσχιση χαρακτηρίζεται ορεινή πεζοπορία μεσαίου αλπικού βουνού hut to hut, διάρκειας 3 ημερών και απευθυνόταν σε έμπειρους ορειβάτες μεσαίου επιπέδου.


Η πορεία προς την κορυφή είναι απαιτητική, με απαραίτητη τη χρήση τεχνικών μέσων σε πολλά σημεία της διαδρομής -ειδικά στο τελευταίο κομμάτι της κορυφής (μποντριέ, ιμάντες, καραμπινέρ) και με μέσο όρο χρόνου ημερήσιας διαδρομής 5-7 ώρες.



Προσθήκη λεζάντας




Πηγες - Παραπομπές 






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024