Με τους Φίλτατους στην Αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και 5η του κόσμου!






Οι ΦΙΛΤΑΤΟΙ επιλέγουν την Φιλιππούπολη (την πιο παλιά πόλη της Ευρώπης και 5 αρχαιότερη του κόσμου) για να τρέξουν πριν κλείσουν την αγωνιστική σαιζόν με το KOMORUN στη πόλη τους 30-4-2017

Η Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας είναι πόλη αρχαιότερη από τη Ρώμη και την Αθήνα και σύγχρονη της Τροίας και των Μυκηνών. Μαζί με το Faiyum (Αίγυπτος) και το Sidon (Λίβανος), το Plovdiv = Φιλιππούπολη διάλεξαν οι ΦΙΛΤΑΤΟΙ η ομάδα μας για να τρέξουν πριν το KOMORUN της πόλης τους, την πέμπτη παλαιότερη πόλη με συνεχή οικισμό στον κόσμο και πιο παλιά στην Ευρώπη. 

24 άνδρες και 2 γυναίκες απο την Ελλάδα, έτρεξαν στον μαραθώνιο και ημιμαραθώνιο της 2ης μεγαλύτερης πόλης της γειτονικής χώρας

Είναι επίσης στις δέκα από τις πιο ελκυστικές αρχαίες πόλεις τουρισμού μαζί με την Αθήνα, την Ιερουσαλήμ, τον Byblos, τη Βηρυτό, το Χαλεπ, τη Δαμασκό, το Βαρανάσι και τη Σιδώνα.


Πέτρος με 1:58, Νικόλας με 2:05 και Χρήστος με 2:26 οι ΦΙΛΤΑΤΟΙ 


Σήμερα, το Plovdiv (Φιλιππούπολη) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της χώρας. Το 2019, το Plovdiv θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.




Με την Φίλτατη στην καλύτερη πιτσαρία της πόλης VERDI 

Το Πλόβντιβ είναι ένα από τα παλαιότερα κέντρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού - πιο παλιά από τη Ρώμη και την Αθήνα και ένας σύγχρονος της Τροίας και των Μυκηνών.
"... Αυτή είναι η μεγαλύτερη και ωραιότερη από όλες τις πόλεις. Η ομορφιά της λάμπει από μακριά ... "- Λουκιανός / 2ος αιώνας 


Πέτρος με 1:58, Νικόλας με 2:05 και Χρήστος με 2:26 οι ΦΙΛΤΑΤΟΙ με την Ted φίλη και της Οργανωτικής Επιτροπής του Plovdiv Marathon 2017
Ο πρώτος οικισμός εμφανίστηκε στην έκτη χιλιετία π.χ. στη βόρεια κορυφή - γνωστό ως Nebet Tepe - των τριών λόφων.
Το Φιλιππούπολη αναδείχθηκε ως πραγματική πόλη το 12ο αι. π.χ. Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς αποδίδουν τη φήμη ότι είναι ο πρώτος ιδρυτής του μυθικού θρακικού βασιλιά Eumolp, του γιου του Hemus και της Ευρώπης. Η πόλη χτίστηκε στους τρεις λόφους /i.e.tepe/ που ήταν ομαδοποιημένοι - Nebet Tepe, Taksim Tepe και Djambaz Tepe.


Οι Φίλτατοι με την παρέα από την Χαλκιδική Αγ. Γεώργιος στο Καπάνι της παλιάς πόλης έξω από το Marmelada
· Κατά τους Θρακικούς χρόνους η πόλη ήταν γνωστή ως Ευμπόλια.
· Το 342 π.Χ., ο Φίλιππος της Μακεδονίας κατέλαβε τη Θράκη και η Εύπολη (καλή πόλη) μετονομάστηκε σε Φιλιππούπολη προς τιμήν του.
· Μετά τη Ρωμαϊκή εισβολή, η Θράκη έγινε ρωμαϊκή επαρχία με την Φιλιππούπολη (ονομαζόμενη Trimontium - δηλαδή η πόλη των Τριών Χιλίων), ως η σημαντικότερη πόλη της.
· Μετά την οθωμανική εισβολή στη Βαλκανική Χερσόνησο στα μέσα του 14ου αιώνα, σχεδόν καταστράφηκε και μετονομάστηκε σε Φίλιμπ.

Πολλά σημαντικά αρχαία μνημεία έχουν διατηρηθεί στην επικράτεια των Παλαιών Τριών Χιλίων.

- Συγκρότημα Fortress στο Nebet Tepe
Στην άκρη του Nebet Tepe, ανακαλύφθηκαν τα υπολείμματα του πρώτου προϊστορικού οικισμού στην περιοχή Three Hills. Ο οικισμός αυτός εξελίχθηκε σε μια πόλη γύρω στο 12ο αιώνα. π.χ. Έχει διαπιστωθεί ότι αυτή είναι η αρχαία Θρακική πόλη Eumolpia που εμφανίστηκε ως ένα από τα πρώτα αστικά κέντρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εδώ μπορείτε να δείτε τον εξοπλισμό του φρουρίου από όλες τις αρχαίες περιόδους.



- Το αρχαίο στάδιο στην πλατεία Τζούμαγια 
Στο τετράγωνο δυτικά του τζαμιού του Τζούμαγια ανακαλύφθηκαν τα επιβλητικά κειμήλια του αρχαίου σταδίου της Φιλιππούπολης. Τμήματα από αυτά βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του δρόμου. Οι διαστάσεις αυτής της μεγάλης αθλητικής εγκατάστασης είναι μήκος 1000 ρωμαϊκά σκαλοπάτια, πλάτος - 250 ρωμαϊκά σκαλοπάτια. Το αρχαίο στάδιο στεγάζει περίπου 30 000 θεατές και ήταν ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα στην Φιλιππούπολη.



- Φόρουμ της αρχαίας Φιλιππούπολης 
Το Forum (αγορά) της αρχαίας Φιλιππόπολης βρίσκεται στους νότιους πρόποδες των Τριών Χιλίων και είναι ένα αξιόλογο αρχιτεκτονικό συγκρότημα. Αποτελείται από ένα τεράστιο τετράγωνο χώρο με διαστάσεις περίπου 100 με 112 μέτρα, καλυμμένο με καλά γυαλισμένα μαρμάρινα πιάτα και περιβάλλεται από μια στοά με Κορινθιακούς πύλες. Οι στήλες ρυθμίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα έξι μέτρων και υποστηρίζουν μια ευρεία τέντα που καλύπτει μια κυκλοφοριακή λεωφόρο (ambulatio), δίπλα στην οποία διατίθενται τα εμπορικά καταστήματα. Έτσι, ολόκληρος ο χώρος κλείνει σε ένα τετράγωνο από μια επιβλητική κατασκευή.




- Ρωμαϊκά μωσαϊκά
Τα πιο σημαντικά κτήρια στη Φιλιππούπολη από τη ρωμαϊκή περίοδο είχαν πλούσια διακοσμημένα δάπεδα, συνήθως με μεγάλες ψηφιδωτές συνθέσεις. Πολλά ψηφιδωτά δάπεδα αυτού του είδους έχουν βρεθεί στο έδαφος της αρχαίας πόλης. Τα πρώτα ψηφιδωτά χρονολογούνται από το 2ο αι. Αλλά τα ευρήματα του 4ου και 5ου αι. Είναι οι πιο πολυάριθμες. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η διακόσμηση δαπέδου ενός πλούσιου σπιτιού της Φιλιππόπολης που υπήρχε από τα τέλη του 3ου μέχρι τα τέλη του 5ου αι. Σχεδόν 700 τετραγωνικά μέτρα αυτού του αξιόλογου κτηρίου έχουν μελετηθεί.



“…This is the biggest and loveliest of all towns. Its beauty shines from faraway…” – Lucian /2nd century/


Plovdiv is one of the oldest centers of European civilization – older than Rome and Athens and a contemporary of Troy and Mycenae.

Οι Φιλτατοι Χρήστος και Πέτρος στο πεζόδρομο την 30-4-2017



After Roman invasion Thrace became a Roman province with Philippopolis (Called Trimontium – i. e. The City of the Three Hills), as its most important city.

Με την φίλη και προπονήτρια της ομάδας 3extremeTriathlon Daniela μετά τον από κοινού τερματισμό με 1:58 



Mε την φανέλα του χορηγού της εμφάνισης μας στο PloVdiv "Wine-bar Μαρμελάδα"



Η ομαδα απολαμβάνει την διάσημη παγωμένη ρακί απο Βερύκοκο zaric σε ένα απο τα πιο γνωστά ρακάδικα της παλιάς πόλης στο Καπάνι

Οι ΦΙΛΤΑΤΟΙ .....Πέτρος - Νίκος - Χρήστος




Με την φίλη και Προπονήτρια της ομάδας 3extreme Triathlon Daniela μετά τον απo κοινού τερματισμό με 1:58
Η Ιστορία της βρίσκεται 6.000 χρόνια πριν, διάστημα κατά το οποίο η πόλη κυριαρχείται από Θράκες, Μακεδόνες και έπειτα Ρωμαίους, οι οποίοι έχτισαν ένα σημαντικό αστικό κέντρο. Τα ερείπια από αυτή την περίοδο βρίσκονται στην πόλη μέχρι σήμερα: το αρχαίο θέατρο της Φιλιπούπολης στο κέντρο της πόλης, χτίστηκε για να φιλοξενεί 30.000 θεατές.




“…This is the biggest and loveliest of all towns. Its beauty shines from faraway…” – Lucian /2nd century/

30-4-2017, Ημιμαραθώνιος Plovdiv

Λίγα λόγια για τον Αγώνα.








Ο αγώνας των 21 χλμ - γιατί αυτόν τρέξαμε, έχει κοινή εκκίνηση με τον μαραθώνιο και κοινό τερματισμό. πρόκειται για μια πολύ όμορφη διαδρομή που ξεκινάει και ολοκληρώνεται στον πεζόδρομο με τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μπροστά ακριβώς στο πάρκο του Σαμουήλ δίπλα από το Δημαρχείο της πόλης απέναντι από το μεγαλοπρεπές και σήμα κατατεθέν ξενοδοχείο της πόλης (πρώην trimontium, νυν Ramada)

Έβρος-Ροδόπη-Ξάνθη όλοι οι Θρακιώτες μια παρέα ...λίγο πριν την εκκίνηση!!!
To κόστος έγγραφης είναι αρκετά χαμηλό για ομαδικές συμμετοχές και το race bag αξιόλογo. Η υπαίθρια έκθεση ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς τον τελικό αριθμό των συμμετεχόντων περίπου 500 αθλητές και στους 2 αγώνες (300 στο μικρό και 200 στο μεγάλο). Οι εθελοντές αρκετοί για να σε εξυπηρετήσουν, τα στέκ του αγώνα - 3 μετρήσαμε στα 21χλμ, θα μπορούσαν να είναι εξοπλισμένα καλύτερα και λίγο περισσότερα. Η φωτογραφική κάλυψη εναέρια και άλλη παραπάνω από ικανοποιητική και η υγειονομική υποστήριξη εμφανής σε όλη τη διάρκεια και των 21 χλμ. Η συμμετοχή του κόσμου - αν εξαιρέσουμε την εκκίνηση και τερματισμό μέλλον φτωχή. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής διακρίναμε και 2 μπάντες που εμψύχωναν εκτός των άλλων τους αθλητές (η μια με θρακιώτικη παραδοσιακή μουσική με pipes και η 2η με Rock n Roll).


Η διαδρομή μάλλον επίπεδη μετρήσαμε συνολικά 50μ. υψομετρικής διαφοράς και εύκολη. Εξαίρεση αποτελούν το σημείο εισόδου στην παλιά πόλη περίπου 1.5 χλμ που είναι με κυβόλιθους πλακοστρώματος και 2 σημεία που εντοπίσαμε σκαλοπάτια (λίγα ευτυχώς) βγαίνοντας από μια ανισόπεδη διάβαση. 

 In 342 BC, Philip of Macedonia conquered Thrace and Evmolpia was renamed Philippopolis in his honor


Η διαδρομή στο σύνολο της περνάει από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά σημεία της πόλης ποταμός Έβρος (Marica), παλιά πόλη, πάρκα, αυτοκινητόδρομοι, εκκλησίες, κάτω από το Αρχαίο θέατρο, έξω από τα 2 εμπορικά κέντρα (MALL) της πόλης και φυσικά μέσα από το Kapan και τον εμπορικό πεζόδρομο της πόλης. Σε γενικές γραμμές είναι ένας γρήγορος αγώνας που δεν τον επιλέξαμε τόσο για να κάνουμε προσωπικό χρόνο όσο για να περιηγηθούμε στις ομορφιές και την ιστορία της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης. Η φιλοξενία είναι καλή και η συμμετοχή περίπου 100 αλλοδαπών επί συνόλου 500 αθλητών και αθλητριών (περίπου 1/5) με την πλειοψηφία από Ελλάδα (περίπου 30 αθλητές) και Ρουμανία (άλλοι τόσοι) από 24 διαφορετικές χώρες τον καθιστά σε ένα αναμφισβήτητα όμορφο και αξιόλογο αθλητικό γεγονός.

Οι Φιλτατοι στο PLOVDIV

Σας το προτείνουμε αναμφισβήτητα!

In the Thracian times the city was know as Evmolpia.



Πηγές - Παραπομπές 




Half Marathon of Plovdiv 2017

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024