Στο Άγιο Όρος της Ροδόπης (Κερασιά Α)


Γράφει : o Πέτρος Ν. Γιαγτζόγλου










Το Παπίκιο Όρος έχει ύψος 1483 μέτρα. Το άγριο αυτό περιβάλλον προσέλκυσε τους ασκητές και τους ερημίτες που επιζητούσαν την πλήρη απομόνωση από τους πειρασμούς για να πλησιάσουν το θείο. Σύμφωνα πάντα με τις ιστορικές μαρτυρίες συμπεραίνουμε ότι στο Παπίκιο Όρος υπήρχαν από τον 11ο μέχρι τον 14ο αιώνα ιερές μονές και ήταν από τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα της Βυζαντινής περιόδου.



Οι ιερές μονές του Παπικίου ήταν εντελώς αυτοκέφαλες. Στο Παπίκιο Όρος μόνασαν επιφανή πρόσωπα του Βυζαντίου. Είναι μέρος αγιασμένο από την θυσία και την ασκητική ζωή των μοναχών καθώς ήταν κατά την βυζαντινή περίοδο μοναστικό ξακουστό κέντρο οργανωμένο σύμφωνα με το σύστημα του Αγίου Όρους.


Εδώ μόνασαν τρεις Άγιοι, ο βασιλιάς της Σερβίας, η κόρη του βασιλιά της Γεωργίας, σύζυγος δύο βυζαντινών αυτοκρατόρων και μητέρα συναυτοκράτορα, ένας βυζαντινός σεβαστοκράτορας, ένας βυζαντινός πρωτοστάτορας, επίσης πλήθος ανώνυμων αγίων μοναχών 



Από τον μεγάλο αριθμό των 350-370 μονών που υπήρχαν σύμφωνα με τα γραπτά των μοναχών και περιηγητών μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί οι 70 μονές και έχουν ανασκαφεί μόνο οι πέντε.



Οικισμοί όπως είναι ο παλαιός Ληνός (Κιουπλού) η Γενετή, η Πόα (Κουγιού Ντερέ), η Κερασιά A, η Μ. Άδα, τα Σύμβολα, Θάμνα, η παλιά Φωλιά και γενικά όλα τα χωριά του Γιακά ανήκουν στο ιερό βουνό της Ροδόπης . 


Ίσως είναι ένα από τα βουνά, που προσελκύει πολλούς ορειβάτες και περιπατητές. Ενδεχομένως και η τοποθεσία του το ευνοεί ιδιαίτερα, λόγω δυσκολίας στην προσβασιμότητα και υψoμετρική διαφοράς. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υστερεί ενδιαφέροντος, ποικιλομορφίας σε χλωρίδα και πανίδα και σε αρχαιολογικό «πλούτο» από άλλα βουνά και Οροσειρές της Ελλάδας.



Το Παπίκιο αποτελεί το μεγαλύτερο ορεινό όγκο στο Β.Δ. άκρο του Ν. Ροδόπης στα σύνορα με τη Βουλγαρία και Β.Δ. της Κομοτηνής και ταυτόχρονα το ανατολικότερο τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης.



Η ονομασία του αναφέρεται από τον 12ο αιώνα όταν το όρος υπήρξε απο τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα του Βυζαντίου την περίοδο του 11ου-12ου αιώνα. Ερείπια των μνημείων βρίσκονται στις Ν.-Ν.Δ. πλαγιές του και μεταξύ των οικισμών Πολυάνθος, Ληνός, Σώστης, Μίσχος και Κερασιά.






Η Διαδρομή της  14 μελούς ομάδας μου (που το επιπεδο της ηταν Αρχάριοι) ξεκίνησε απο Υψόμετρο 90μ. - χωριό Μ.Πιστό και μέσα από το Βυζαντινό μη σηματοδοτημένο Μονοπάτι και δια μέσου της Μονής Μάξιμου Καυσοκαλυβήτη και Ερειπίων του παλιού Ναού - Μοναστηριού οδηγήθηκε σε απόσταση περίπου 5,5χλμ και Υψόμετρο 550μ. στον οικισμό Κερασιά Α οπού και φιλοξενήθηκε από τον μοναδικό κάτοικο της περιοχής Σωτήρη.





Το χωριό - οικισμός Κερασιά Α θεωρείται από τα πιο όμορφα οικιστικά και αρχιτεκτονικά τοπία του Παπικίου Όρους







Το βίντεο είναι του Σπύρου Τσινταράκη από Αλεξ/πολη




Πηγές - Παραπομπές :



1. https://pedrogiatzo.blogspot.com/2014/10/1483-11.html

2. εφημερίδα Χρόνος https://www.xronos.gr/arthra/agio-oros-tis-rodopis?fbclid=IwAR1WwpP0VJEi7AtGwFJkD1EL-O9iRa2GU6o5vCO3qXcvmWYVFDfJRr_NeoE

3. ερευνητής :  Παράσχος Ανδρούτσος

4. το βίντεο είναι του Σπύρου Τσινταράκη από την Αλεξ/πολη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024

Life is ALWAYS better on a sail-boat!