Ανεβαίνοντας στα σκαλοπάτια της ελληνικής ιστορίας μέσα από τα χαρακώματα και τα μνημεία του Όρους Μπέλλες - Νυχτερινή πορεία και διανυκτέρευση στο Όρος Μπέλλες - Κερκίνη.





Μάιος 2024 - Καταφύγιο 1777 Πανσέληνος των λουλουδιών στα 1700μ. Κορυφές Τούμπα - Οβατζικ -Σιδηροπετρα









Νυχτερινή πορεία και διανυκτέρευση στο Όρος Μπέλλες - Κερκίνη.




Άνω Πορόια Σερρών (σλαβικη λεξη "εκει που μαζεύονται"), ένα χωριό με ιστορία και γραφικότητα, σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, στους πρόποδες του όρους Μπέλλες και σε απόσταση αναπνοής από την όμορφη λίμνη Κερκίνη, έρχεται η επόμενη μας εκδρομή!



Κατέχει επάξια τον τίτλο του πιο αγαπημένου ίσως Σερραϊκού –και όχι μόνο- προορισμού, χάρη στη γραφικότητά του, τη φυσική ομορφιά και το καλό του κλίμα.



Μάλιστα, οι Τούρκοι μπέηδες, που είχαν εκεί τα εξοχικά τους, συνήθιζαν να τα αποκαλούν «Μικρή Κωνσταντινούπολη»!!



Η οροσειρά του Μπέλλες απλώνεται κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας με την Βουλγαρία και τα Σκόπια.


Ανεβαίνοντας στα σκαλοπάτια της ελληνικής ιστορίας μέσα από τα χαρακώματα και τα μνημεία του Λευκού Όρους




Ημερα 1η

Άνω Πορόια – καταφύγιο 1777
Μήκος: 10.500 μ. Υψ. Ανάβαση: 1.340 μ. Υψ. Κατάβαση: 80 μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 1.777 μ. Ελάχιστο Υψόμετρο: 417 μ.



Τύπος διαδρομής: Διάσχιση Διάρκεια πεζοπορίας 4 ώρες.



Η εξόρμηση της πρώτης ημέρας ξεκινά αργά το απόγευμα από τα Άνω Πορὀια. Η χρήση φακών κεφαλής θεωρείται απαραίτητη καθώς μεγάλο μέρος της διαδρομής γίνεται σε σκοτάδι. Ακολουθούμε το δασικό μονοπάτι Β1 και μετά από λίγη ώρα μπαίνουμε στο μονοπάτι Β2 με κατεύθυνση βόρεια προς τη θέση ΚΟΥΡΙΓΚΙΟΛ (ξερή λίμνη). Περνούμε από τη θέση οµορφοπλαγια και το ιστορικό πολυβολείο Π8 του ήρωα λοχία ΙΤΣΙΟΥ και στη συνέχεια προσεγγίζουμε το καταφύγιο όπου τακτοποιούμαστε έχουμε γεύμα και διανυκτερεύουμε!



Το παράξενο όρος Μπέλλες

Το όρος Κερκίνη ή Μπέλες (Bella Λεύκο σλαβικά) είναι ένα μακρόστενο βουνό που σχηματίζει μια απότομη κορυφογραμμή κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη FYROM. Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή που ορίζει τα σύνορα μας. Το νότιο μέρος του βουνού ανήκει στη χώρα μας, το βορειοανατολικό στη Βουλγαρία και το βορειοδυτικό στα Σκόπια. Τα σύνορα των τριών χωρών συμπίπτουν στο Τριεθνές, σε υψόμετρο 1.883. Το βουνό με το όνομα Κερκίνη είναι γνωστό από την αρχαιότητα και κατά τον Θουκυδίδη ήταν ακατοίκητο.


Η ονομασία Μπέλες έχει προέλευση σλαβική και σημαίνει λευκό. Το βουνό γενικά θεωρείται δύσβατο, διότι οι περισσότερες πλαγιές έχουν κλίσεις πολύ απότομες


Η απουσία βραχωδών σχηματισμών έχει αποτέλεσμα τη δασοκάλυψη του βουνού κυρίως στη μεσαία και κατώτερη ζώνη από πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές. Στα ψηλότερα συναντώνται πυκνά δάση πεύκων, οξιάς και σημύδας.


Ημέρα 2η

Καταφύγιο 1777 – Δυτική κατεύθυνση κορυφογραμμής

Μήκος: 14.500 μ.
Υψ. Ανάβαση: 580 μ. Υψ. Κατάβαση: 580 μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 1.897 μ. Ελάχιστο Υψόμετρο: 1.640 μ. Διάρκεια πεζοπορίας 5ώρες. Το πρωί παίρνουμε το πρωινό µας
και ξεκινούμε την πεζοπορία δυτικά προς το παλιό τριεθνές διασχίζοντας την κορυφογραμμή – συνοριογραμμή του Μπέλλες μεταξύ Ελλάδας Βουλγαρίας, απολαμβάνοντας την θέα και συναντώντας παλιά πολυβολεία και ορύγματα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Περπατούμε στα χνάρια των ηρώων γνωστών και αγνώστων που πολέμησαν για την Ελλάδα! Η πεζοπορία διαρκεί περίπου 5 ώρες και επιστρέφοντας στο καταφύγιο µας περιμένει το μεσημεριανό µας. Το απόγευμα είναι ελεύθερο διασκεδάζουμε µε κρασάκι, κοψίδια, µουσικές και χορό!


Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή που ορίζει τα σύνορά μας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα σύνορα των τριών χωρών συμπίπτουν στη θέση «Τριεθνές», σε υψόμετρο 1.883 μέτρα.
Η ψηλότερη κορυφή του ονομάζεται Σιδερόπετρα ή Radomir, και φτάνει σε υψόμετρο τα 2.030 μέτρα, ενώ το γενικότερο υψόμετρο ποικίλει μεταξύ των 300 και 1.900 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.   Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, η θέα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα είναι εντυπωσιακή.
Ειδικά εκείνη προς τη λίμνη Κερκίνη είναι ένας ζωντανός πίνακας ζωγραφικής.  
Εξίσου εντυπωσιακή είναι κι η θέα στα βόρεια, προς την πλευρά της Βουλγαρίας, όπου στο βάθος διακρίνεται η επιβλητική οροσειρά του Pirin



Ημέρα 3η
Καταφύγιο 1777 – (Ανατολική κατεύθυνση κορυφογραμμής )
Σιδηρόπετρα Μήκος: 12.500 μ. Υψ. Ανάβαση: 520μ. Υψ. Κατάβαση: 2.101 μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 2.029 μ. Ελάχιστο Υψόμετρο: 140 μ. Τύπος διαδρομής: Διάσχιση Διάρκεια πεζοπορίας 6 ώρες.

Την επομένη αφού παίρνουμε το πρωινό µας κατευθυνομαστε ανατολικά και πεζοπορούμε προς την κορυφή του όρους Μπέλλες (ΣΙΔΗΡΟΠΕΤΡΑ) 2029 μ. υψόμετρο και από εκεί θα κατηφορίζουμε προς το χωριό Νεοχωρι. Η προσέγγιση μας στην κορφη γίνεται μέσω Βουλγαρικού εδάφους και άριστα σηματοδοτημενου μονοπατιού.
Σιδηροπετρα - Ραντομιρ (Δυο κορφές πάνω από τα 2000μ. σε απόσταση 1 μετρου μεταξύ τους) Ελλάς- Βουλγαρία



Οι ψηλές κορυφές του είναι γυμνές με ελάχιστο πράσινα. Το βουνό αποτελεί σημαντικό βιότοπο και έχει προταθεί να κηρυχθεί Εθνικός Δρυμός. Έχει πολύ σημαντική ορνιθοπανίδα.


Ατενίζουμε τη βουνοκορφή του Μπέλες που δεσπόζει πάνω και μας δελεάζει. Το Μπέλες μοιάζει να είναι ελκυστικός ορεινός προορισμός. Το θέαμα στην κορφή Σιδηροπετρα είναι απερίγραπτο. Μεγάλα βραχώδη φαράγγια ανοίγονται μπροστά μας και μας κόβουν την ανάσα. Όλα είναι παραμυθένια....


Χαιρετίζουμε ....το Ηρωικό Μπέλες και όσους κέρδισαν με τα έργα τους  την αθανασία της ψυχής τους.



Υστερόγραφο - Πηγές :
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στους αφανείς ήρωες του Όρους Μπέλλες Γιώργο "παππού"
και τον Βαγγέλη Καλαμπάκα - (6987059652) (οι οποίοι έχουν διανυξει οργώσει τα μονοπάτια) και έχουν την πλήρη διαχείριση, ευθύνη του καταφυγίου 1777 μέσω του ορειβατικού συλλόγου της περιοχής. Οι άνθρωποι αυτοι αποτελούν τα μάτια και τα αυτιά του Βουνού Μπέλλες σήμερα. Σας ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία και οργάνωση της εξόρμησης μας.

Υ.Γ.2
Ευχάριστω προσωπικά και τον συντονιστή και αρχηγό της εξόρμησης Δημήτρη Μπιτζενη αλλά και όσους αθόρυβα εθελοντικά κόπιασαν από οποιαδήποτε πλευρά προκειμένου να γίνει μια τόσο επιτυχημένη εκδήλωση. Ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης είναι ένας εθελοντικός σύλλογος και βασίζεται στην εθελοντική εργασία και διάθεση των φίλων του Βουνού






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024