Μία γίδα μια φορά....

Σε υψόμετρο χιλίων μέτρων (1050μ.) βρίσκεται το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής, το οποίο έχει τη δυνατότητα διαμονής 50 ατόμων. Το καταφύγιο ανήκει διαχειριστικά στο ορειβατικό σύλλογο της περιοχής και είναι ο αποκλειστικός φορέας διαχειρίσης και αξιοποίησης του (μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδιάς Ορειβασίας και Αναρρίχισης), διαθέτει τρεχούμενο νερό, πυροσβεστικούς κρουνούς, ηλεκτρογεννήτρια, ασύρματο, 2 τζάκια, τραπεζαρία καθώς και εκκλησία στο προάυλιο χώρο.




Το καταφύγιο είναι αφετηρία πολλών διαδρομών προς την ορεινή Ροδόπη. Μια διαδρομή διέρχεται από παρθένο δάσος οξιάς και φθάνει στο χιονόρεμα, χείμαρρο συνεχούς ροής, και στη συνέχεια καταλήγει στην περιοχή Μύστρα του Παπικίου όρους. Άλλη διαδρομή καταλήγει στο παραδοσιακό χωριό Μικρή Άδα. Η ευρύτερη περιοχή του καταφυγίου προσφέρεται για κατασκηνώσεις για κοντινές ή μακρινές διαδρομές εντός των δασοσυστάδων, καθώς και για οικολογική εκπαίδευση και αθλητική προετοιμασία. Η πρόσβαση στο καταφύγιο είναι δυνατή μέσω αμμοχαλικόστρωτου δρόμου ή μέσω δύο μονοπατιών με αφετηρίες το ύψωμα “Μαχαίρα” η πρώτη, και την Μικρή Άδα η δεύτερη.
Παραμονές της εορτής του Αγίου Δημητρίου 12 ορειβάτες και φίλοι του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής επέλεξαμε να επισκεφτούμε και να προσκυνήσουμε το ομώνυμο εκκλησάκι του καταφυγίου "Χ. Δήμου" ανταλλάσοντας ευχές, συνδιάζοντας έτσι μια θαυμάσια ημέρα με την προσφιλή μας δραστηριότητα την εξόρμηση μας στην φύση. 
Αφού έχουμε κάνει τις απαραίτητες προμήθειες κατευθυνόμαστε οδικώς προς το περιαστικό δάσος αναψυχής Νυμφαίας Κομοτηνής και αφού προσπερνάμε το τουριστικό περίπτερο και τα βυζαντινά τοίχη λίγο πριν το οχυρό της Νυμφαίας και σε απόσταση 13 χλμ. απο την πόλη της Κομοτηνής στρίβουμε αριστερά. Όπως μας κατευθύνει η πινακίδα και απο το χωματόδρομο διασχίζουμε την πανέμορφη οροσειρα της Ροδόπης και παράλληλα με την κορυφογραμμή προσπερνάμε το φυλάκιο Δραγάτη ώσπου σε άλλα 19 χλμ. αγγίζουμε το ύψωμα Φύλακας.
Σε υψόμετρο 1050μ. βρίσκεται το ανακαινισμένο απο τον Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής ορειβατικό καταφύγιο "Χ. Δήμου" παλιό στρατιωτικό φυλάκιο του Ε.Σ. Γρήγορα-γρήγορα και πριν σκοτεινιάσει ανάβουμε τη ξυλόσομπα με ξύλα για να ζεσταθούμε και ετοιμάζουμε ενα ζεστό ρόφημα. Ο καιρός είναι σχετικά καλός, λίγα χιόνια σε κάποια σημεία ανέπαφα απο τις ακτίνες του ήλιου και χρώματα της φύσης παντου.... Τα χρώματα που κυριαρχούν την εποχή  είναι το πράσινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο. Βρισκόμαστε στην εποχή που η φύση αποσυντίθεται... Τα φύλα πέφτουν, και τα χρώματα απο τις οξιές βρίσκονται σε πλήρη έξαρση. Τα δέντρα σαπίζουν, ρίχνοντας τα φύλλα τους σχηματίζοντας ενα πανέμορφο χαλί...η μοκέτα που στο διάβα της θροϋζει.
Ο καλός φίλος και συνοδοιπόρος Δημήτρης επιθυμόντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, μας εκμυστηρεύεται ότι επιθυμεί να μας κάνει το τραπέζι -ένεκα της ονομαστικής εορτής του για την αυριανή μέρα που περιμένουμε πλήθος κόσμου. Θα χρειαστεί τη συνδρομή όλων προκειμένου το σφαχτό - μια γίδα 28 κιλών και ηλικίας 2 ετών  που προμηθέυτηκε απο ένα γειτονικό ορεινό χωριό την Μυρτίσκη να είναι έτοιμο για να ζεστάνει τους συνοδοιπόρους και συντρόφους μας που θα καταφτάσουν σε 15 ώρες σύμφωνα με το πρόγραμμα της ανάβασης του Ε.Ο.Σ Κομοτηνής.
η Σέφ της βραδιάς επι το έργω..
Σηκώνουμε τα μανίκια και αρχίζουμε την προετοιμασία.. Η συνορειβάτισσα και φίλη Τζένη άριστη γνώστης της μαγειρικής μας εξηγεί "το μυστικό είναι το σιγανό και μεγάλης διάρκειας βράσιμο. Η γίδα πρεπει να τεμαχιστεί και να βράσει στη φωτιά που θα καίει όλοκληρο το βράδυ. Τα μπαχαρικά και τα συνοδευτικά παίζουν δευτερεύοντα ρόλο.."
ο ψήστης της βραδιάς Τέλης επιμελείται τη σίτηση ολόκληρης της ομάδας.
Παράλληλα με τη προετοιμασία του νόστιμου εδέσματος, ο Τέλης επιμελείται με ιδιαίτερη επιδεξιότητα την σίτιση της ομάδας για το βράδυ. Νόστιμες λιχουδιές που προμηθεύτηκε η ομάδα αρχίζουν να μπαίνουν η μια μετα την άλλη στη πυρά όπως άλλωστε απαιτεί το έθιμο του κάθε ορεινού καταφυγίου. 

Ο Γ. Γραμματέας Κουτροσπύρος άξιος βοηθός μάγειρα στο 2ο ξάφρισμα του σφαχτού

Οι ρόλοι στο καταφύγιο εναλλάσσονται και ο καθένας βοηθάει όπως αυτός μπορεί προκείμενου η διαμονή και διανυκτέρευση της ομάδας συμπεριλαμβανομένων και των δύο μικρών φίλων του Ανέστη 5 ετών και  Κων/νου 7 ετών να είναι άνετη και ζεστή καθ' όλη τη διάρκεια της κρύας φθινωπορινής νύχτας.

ο Χρήστος σε ρόλο ψυχαγωγού των νεότερων μελών της ομάδας.
Η βραδιά εξελίσσεται ομαλά σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι φίλοι ανακτούν τις δυνάμεις τους μετα τό δείπνο και συγκεντρώνονται στο τέλος της κουραστικής μέρας στην τραπεζαρία κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της ημέρας που πέρασε και σχεδιασμό για την επομένη. Η προετοιμασία για έναν "ζεστό" και ποθητό ύπνο έχει ξεκινήσει.....
Η επομένη δεν αργεί να ξημερώσει και μετά απο ένα τονωτικό ζεστό ρόφημα γίνονται οι τελευταίες ρυθμίσεις για την υποδοχή της 42μελούς ορειβατικής ομάδας που ξεκίνησε την πορεία της με αρχηγό τον πρόεδρο του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής Γιώργο Πετροσιάν και ναι....οι πρώτοι οδοιπόροι καταφτάνουν!  
Αναμνηστική φωτογραφία Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής 23/10/2011

Κατά την άφιξη τους, μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει όλους τους φίλους του συλλόγου που κατέφθανουν. Οι εκδρομείς του συλλόγου αφού προηγουμένως επισκέπτονται τον Ναό του προστάτη του καταφυγίου Άγιο Δημήτριο, γευμάτιζουν όλοι μαζί τιμώντας έτσι τη μνήμη του, αλλά και αναπτύσσοντας τα πλάνα τους για τις επερχόμενες ορειβατικές και περιηγιτικές τους δραστηριότητες. 

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !!!.     
 
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tο πιο ενδιαφέρον νησί των Κυκλάδων - Τήνος με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης

Στον Γαλατά ψιλή ...Βροχή και στα Ταταυλα μπόρα .....19th Istanbul Half Marathon 2024

Η διάσημη πόλη που έχει τσακωθεί με τις ευθείες γραμμές - Zurich Marato Barcelona 2024